Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u budućnost

2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije - Rudan: Moći ćemo genomu dodavati nova svojstva

Igor Rudan
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
04.10.2018.
u 20:34

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!
Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Najcitiraniji znanstvenik brine se o zdravlju svijeta

Akademik Igor Rudan, direktor Centra za globalna zdravstvena istraživanja Sveučilišta u Edinburghu, među najcitiranijim je znanstvenicima svijeta. Objavio je oko 500 znanstvenih radova i 8 knjiga. Američki Institut za znanstvene informacije, Thomson Reuters i Clarivate Analytics svrstavaju ga među “vodeće znanstvene umove svijeta” od 2015.-2018. godine. U Hrvatskoj je pokrenuo znanstveni projekt “10.001 Dalmatinac” u sklopu kojega je, u suradnji s ostalim biobankama visokorazvijenih zemalja, pronađena biomedicinska uloga više od 1000 ljudskih gena.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kao savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Svjetske banke, te Zaklade Billa i Melinde Gates, razvio je niz metoda za određivanje zdravstvenih prioriteta u zemljama u razvoju. Dijelom zahvaljujući širokoj primjeni tih metoda, smrtnost djece u svijetu u 21. stoljeću je smanjena. Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je više od dvadeset nagrada. U 2012. godini primljen je među dopisne članove Kineske akademije znanosti, a u 2016. godini postao je redovni član britanske akademije znanosti – The Royal Society u Edinburghu.

Autor je popularno-znanstvenih knjiga “Točna boja neba” i “Zao zrak”, kolumne “21. stoljeće” u Večernjem listu, te dokumentarne serije “Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju”

Znanost

Napredak znanosti u idućih 50 godina u najvećoj će mjeri ovisiti o financijskim sredstvima koja se budu ulagala u istraživanja, te o potrebi odgovaranja na nove izazove u 21. stoljeću. Ako se ekonomski rast nastavi većinom predstojećeg razdoblja i ne bude ratova, tada će se i za istraživanja i razvoj izdvajati sve više novca. Države će pritom ulagati u sve efikasnije dobivanje i korištenje energije i prelazak na obnovljive oblike energije.

Znatna sredstva ulagat će se u ubrzanje rada i procesne moći računala i mogućnost pohrane i analize sve veće količine podataka. Umjetna inteligencija i robotizacija omogućit će automatizaciju mnogih poslova. Zbog daljnjeg rasta stanovništva u Africi i dijelovima Bliskog istoka i Jugoistočne Azije, bit će potrebno naći nova rješenja za stanovanje i transport.

Doći će do nezapamćene tranzicije na tržištima rada, te će se svatko morati cjeloživotno obrazovati kako bi mogao stjecati prihode, ali vjerojatno će se eksperimentirati i s univerzalnim minimalnim dohotkom. Ljudi će sve češće raditi od kuće. Država će snažno investirati u unapređenja sigurnosti i kvalitete hrane i zaštitu pitke vode. Posebni napori čekaju znanstvenike u smanjenju onečišćenja zraka, te zbrinjavanju i recikliranju otpada i čišćenju mora i oceana od plastike, kao i praćenju klimatskih promjena.

Privatni sektor predvodit će istraživanja svemira, biomedicinska istraživanja, daljnji razvoj virtualne stvarnosti i videoigara, uvođenje novih oblika novca, te inovacije u komunikaciji i zabavi.

Medicina

Napredak medicine u idućih 50 godina izuzetno je teško predvidjeti, iako je sasvim izvjesno da će on biti vrlo značajan. Očekuju se veliki prodori u temeljnim istraživanjima i bolje razumijevanje prepreka znatno duljem životnom vijeku, te uzrocima starenja i bolesti.

Zahvaljujući istraživanjima matičnih stanica, postoji velika vjerojatnost da će se istrošeni organi moći regenerirati ili zamjenjivati novima, stvorenima u laboratoriju.

Istraživanje genoma i CRISPR metoda morali bi postupno omogućiti popravljanje mutacija koje se nakupljaju s vremenom, te moguće odgovore na probleme starenja.

Integracija čovjeka i elektronskih uređaja mogla bi nam omogućiti dodatna osjetila, kao i veliko poboljšanje postojećih svojstava, što uključuje i inteligenciju i pamćenje. Sve boljim razumijevanjem vlastite genske upute, kao i one drugih vrsta, postat će moguće izliječiti mnoge bolesti, ali i umjetno poboljšavati svojstva s kojima se rađamo.

Moći ćemo našem genomu čak i dodavati nova svojstva, koja već koriste drugim vrstama na Zemlji. Konačnim razumijevanjem genske upute, moći ćemo čak i sami dizajnirati neka nova, još nepostojeća svojstva.

Dijagnostika mnogih bolesti znatno će se poboljšati, kao i mogućnosti njihova liječenja, a pritom će molekularne metode prevencije i individualiziranog liječenja imati sve veću prednost pred kliničkom medicinom kakvu poznajemo danas.

>> Pogledajte koji simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 4

BI
bijelocrveni
21:03 04.10.2018.

Do onda cemo se medjusobno poubijati!

DU
Deleted user
21:23 04.10.2018.

hrvatska ce biti svicarska..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije