Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina

Štagljar o Nobelovoj nagradi: Imunoterapija brzo napreduje, ali nije 'čarobni metak'

Nobelova nagrada je u pravim rukama, kaže dr. Štagljar
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
02.10.2018.
u 13:21

Otkriće imunoterapije po mojem mišljenju jedno je od najvećih otkrića u onkologiji, kaže Štagljar

Za komentar ovogodišnje Nobelove nagrade i dobitnika u medicini pitali smo našeg stručnjaka prof. dr. Igora Štagljara s Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Torontu. I on je zadovoljan što je Nobelova nagrada otišla znanstvenicima upravo iz polja u kojem i sam provodi istraživanja, borbe protiv raka. Za njega je imunoterapija jedno od najvećih otkrića, čijem je razvoju značajan doprinos i rad prof. Jamesa P. Allisona i prof. Tasukua Honja, zbog čega su i dobili Nobelovu nagradu.

– Otkriće imunoterapije, metode liječenja koja koristi imunološki sustav našeg organizma u obliku tzv. T-limfocita, odnosno vrste bijelih krvnih stanica za uništavanje tumorskih stanica, po mojem mišljenju jedno je od najvećih otkrića u onkologiji. Naime, do otkrića ove inovativne metode liječenja liječnici su koristili tri glavne metode u obrani protiv tumora: operacije, zračenja i kemoterapije. Otkriće prof. Allisona i prof. Honja otvorilo je mogućnost potpuno novog načina u tumorskoj terapiji, tzv. “četvrtog stupa”, imunoterapije – kaže dr. Štagljar, dodajući kako se imunoterapija može smatrati univerzalno primjenjivim načinom borbe protiv tumora jer u posljednjih nekoliko godina vrlo brzo napreduje kao metoda liječenja protiv brojnih čvrstih tumora, od melanoma preko raka bubrega do raka pluća.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– No, moram također biti kritičan i napomenuti da je imunoterapija još daleko od toga da postane savršeni “čarobni metak” u borbi protiv tumora, i to iz nekoliko razloga. Prvi je taj da imunoterapija zasad funkcionira u manje od 50 posto pacijenata, drugi da uzrokuje teške nuspojave kod velikog broja pacijenata i treći visoke cijene tretmana. Primjerice, cijena je doze po osobi oko 15.000 dolara na mjesec, a ona se mora davati svaka dva do tri tjedna, praktično dokle god pacijent reagira na njih. Bez obzira na gore navedene probleme, otkriće imunoterapije kao nove metode liječenja tumora predstavlja doista golem korak naprijed u modernoj onkologiji. Zbog toga mislim da je Nobelova nagrada za medicinu ove godine zaista otišla u prave ruke – kaže dr. Štagljar.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za istraživanje raka dr. sc. Joseph Schlessinger, inače podrijetlom iz Hrvatske, također je zadovoljan viješću da je ove godine Nobelovu nagradu za medicinu dobila metoda za liječenje te opake bolesti.

– Nove metode dokazano funkcioniraju, i to jako dobro, tako da mislim kako je doista prikladno da za nju bude dodijeljena Nobelova nagrada. Istraživanje korištenja imunologije u svrhu liječenja raka traje jako, jako dugo i prožeto je neuspjesima. A onda se pojavio dr. James Allison sa svojim istraživanjem. Pokazalo se kako njegova metoda, za razliku od drugih metoda liječenja, treba više vremena za suzbijanje tumora. Metoda koju je razvio dr. Honjo bila je uspješna na više vrsta raka te na većem broju pacijenata, posebice kada bi se radilo o melanomu. Kombinacija te dvije metode davala je uspješnost od 40 posto u liječenju melanoma s potpunim izlječenjem nakon pet godina primjene. Tako dolazimo jako blizu pojmu lijeka, jer ako postižete period eliminacije bolesti od pet do sedam godina, tada se to može nazvati lijekom. Ali treba u svakom slučaju naglasiti da to nije lijek za rak općenito. Metoda odlično djeluje na neke vrste raka, ali ne na sve poznate njegove vrste. Također, u dosta pacijenata javljaju se nuspojave. Dosta je skupa, ali to je, kao i uvijek, zbog troškova istraživanja. U svakom slučaju, ovo je zaslužena nagrada – kaže dr. Schlessinger.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Komentara 2

Avatar southman
southman
13:43 02.10.2018.

Ma koga ovo zanima ?? Hrvatska uživa na napisima o elitnoj prostituciji !

DU
Deleted user
20:48 31.01.2019.

Čovjek Hrvatskih korijena na dobrom je putu da pronađe lijek protiv raka pluća i kada ga želi (kako sam ja otprilike shvatio u kratkom intervjuu) pokloniti Hrvatskoj kao veliki domoljub, nailazi na nepremostiv zid (Hrvatski jal) nekih naših ljudi u Vlasti, te i sam ne malo iznenađen, mora skoro otići "posramljen"?! Pre strašne se stvari dešavaju nama pred nosom?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije