Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Svjetski ocjenjivači i Hrvatska iz vrtića

26.09.2008.
u 12:52

SUBOTA 20. 9.
Sutlić i Stanković u čast Ledereru!
Je li nešto u hrvatskom mentalitetu povijesno ovisno o srpskom zlu? Jesmo li naslijeđenu viševjekovnu sklonost žrtve krvniku sa starih gospodara u dvadesetom stoljeću prenijeli na nove, na istočnu “braću”, te se ona produžila do danas? Zacijelo znajući za tu sklonost, osamdesetih je godina prošloga stoljeća kao velikosrpski čuvar poslijetitovske Jugoslavije u Zagreb došao i svojim kolumnama preplavio hrvatske novine Aleksandar Tijanić – agresivan poput tenka JNA, od kojeg mu se ni stil nije razlikovao. U osvit hrvatske neovisnosti vratio se u Beograd, prije toga u hotelu “Palace” održavši tečaj skupini ljevičarskih novinara o tome kako će novoj državi podmetati. U tome će im iz Beograda poslije pomagati ni manje ni više nego kao Miloševićev ministar informiranja. O “krvavom blatu” u kojem se valjao pisat će i beogradski mediji, ali iz toga blata uporno ga izvlače urednici i šefovi Hrvatske televizije – prvo Aleksandar Stanković koji će skupa s njim sat vremena srbovati u “Nedjeljom u dva”, te sada u Rovinju ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić u dvoboju na Weekend media festivalu. I Stankovića i Sutlića s Tijanićem je mogao snimati Gordan Lederer da ga Tijanić nije ubio!

NEDJELJA 21. 9.
Kako nisko može Friščić
Poput Đapića, još jedan čelnik uništava stranku koja je mogla biti važan korektiv i razlika prema HDZ-u i SDP-u. Dakle, lanjskog se ljeta predsjednik HSS-a Friščić bio rasrdio na Sanaderov plan o osnivanju fondova za državnu imovinu i državno zemljište koje bi se davalo u koncesiju i strancima. Tako jačanja i konkurentnosti obiteljskih gospodarstava prije ulasku EU ne može biti, rekao je Friščić, i zaprijetio: “Nećemo s HDZ-om makar još stotinu godina ostali u oporbi”. Ali se tih stotinu godina smanjilo na samo nekoliko mjeseci. Jesen donosi prevrat i poslije izbora, do kojih mu je ZERP bio glavni argument za birače, eto Friščića u koalciji sa Sanaderom. Pa se ni zbog ukidanja  ZERP-a, ni zbog prodaje Ine, ni zbog gotovo milijun hektara zemljišta ne odriče nekoliko kvadrata vlasti. I dok, recimo, Sanader za “Večernji list” tvrdi da Vlada prodaje Inu jer je to “u interesu hrvatskog gospodarstva”, čitamo naslov iznad velikog intervjua s Friščićem: “Nije točno da Vlada zagovara prodaju Ine, izvorišta vode i drugih prirodnih bogatstava”. Nikad ti ne možeš pasti tako nisko da mene dolje ne nađeš – Friščić poručuje Sanaderu.

PONEDJELJAK 22. 9.
Gdje su kriminalci iznad 10.000
Premda je nedavno od predsjedničkih kandidata koji se spominju u medijima podupro samo Nadana Vidoševića, danas je Mesić na Hrvatskom radiju obećao da se neće upletati u izbor novog predsjednika. Možda i zato što je bilo prigovora toj njegovoj potpori. Lijevi novinski autor Ante Tomić napisao je da se sumnjivim bogatunima kakav je Vidošević “obično zanima državni odvjetnik” te da je Mesić koji ga podržava “priseban kao neka stara gospođa koja je popila malo više kruškovca”. Predsjednik je u povodu akcije Indeks rekao kako bi volio vidjeti progon zbog nedjela težih od 10.000 eura, pa će malo tko zapljeskati njegovoj ili Sanaderovoj sklonosti Vidoševiću čije su brojne afere bile teške desetke milijuna kuna i kojeg novinari, ne prvi put, “preporučuju” državnom tužiteljstvu. Ali i muteži nekih drugih lovaša, kojima je Mesić gost na jahtama ili su oni gosti njegova ureda, poput Dubravka Grgića i Srećka Ferenčaka, teški su milijune kuna. Kriminalce “teške” do 10.000 eura lovi USKOK a kriminalci “teški” desetke milijuna kuna – napisao je jedan novinar – nalaze se “kod Sanadera u kabinetu”. Bit će da je točnije: piju kavu i u Banskim dvorima i na Pantovčaku.

UTORAK 23. 9.
Koji lijevoliberalni niz!
Koji antologijski niz lijevoliberalne, europejske hrvatske elite! Danas se taj niz nastavio otkrićem originalnoga stila s kojim je slavni profesor s Yalea dr. Ivo Banac kao nezavisni zastupnik u Saboru uzimao novac poreznih obveznika. A u tom nizu, u toj bisernoj ogrlici, sja i zatvorska kazna za pionira europejstva, osnivača HVEP-a Ljubomira Čučića, zbog mlaćenja žene. Sja i bespravno sagrađena vikendica Slobodana Šnajdera na Drveniku malom. Sja i kredit supruge Damira Kajina, i selo Sveti Juraj poklonjeno Jakovčiću. U tom su biserju i Linić i Dragičević koje Vesna Balenović optužuje za opljačkanih stotine milijuna. Sja i golemi kredit Josipa Kregara što ga je kao predsjednik Nadzornog odbora “Posmrtne pripomoći” dobio od te valjda najsirotinjskije ustanove na svijetu. Blistaju i modrice i krv na supruzi Ante Nobila kojega je miljenica Londona i Bruxellesa Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, bila pripremala za ministra pravosuđa. A blistaju i druge afere u toj “najeuropskijoj” stranci, sudionike kojih je teško i nabrojiti: Čačić, Ferenčak, Blažeković, Belan, Žagar... Svi ti lijevoliberalni pohlepnici i nasilnici prednjačili su u optuživanju Tuđmana i njegova vremena!

SRIJEDA 24. 9.
Neven Jurica je nesmjenjiv
Čitam jedan naslov, potaknut velikim troškovima hrvatskoga veleposlanika u UN-u u New Yorku – “Mesić bi mogao zatražiti smjenu Nevena Jurice”. Koje iluzorno očekivanje! Jer, Jurica je nesmjenjiv! Osjeti li opasnost, doletjet će iz New Yorka i na Pantovčaku spjevati odu Mesiću, te mu, ako treba, obećati da će umjesto faraonu iz Dugobaba biografiju napisati zgubidanu iz Orahovice. Poznat iz komunizma kao dvostruki vjernik, koji je prijepodne bio čest gost na Kaptolu a poslijepodne u zgradi partijskog Centralnog komiteta na Prisavlju, Jurica je i u novoj Hrvatskoj “prijepodne” podvaljivao Tuđmanu, a “poslijepodne” mu se ulizivao, ovisno o tome koja mu se od tih investicija trenutačno činila isplativijom. Poznat i po mnogim porocima, Jurica se, dakako, osigurao i kod Boga, te je kao književnik veliki zagovornik kršćanskoga nadahnuća. I tko bi ga onda smijenio!? Pogotovo što mu je desna ruka šef HDZ-a za Sjevernu Ameriku Frank Bilaver, kojega u rodnoj Škabrnji smatraju dezerterom, a proslavio se po tome što je na stranačkom webu montirao fotografiju na kojoj je u zagrljaju s Bushom tako što je na mjesto Biškupićeve glave stavio svoju! U Juričinu stilu!

ČETVRTAK 25. 9.
Još malo pa će u metaforiku o Hrvatskoj ući pelene i gaćice
Ona časna sestra iz Transparency Internationala, Zorislav Antun Petrović, osim osobina koludrice ima još nešto pokazati javnosti. U povodu najnovije međunarodne ocjene o korupciji u Hrvatskoj, po kojoj je potkupljivost u Lijepoj Našoj veća nego u lijepoj Namibiji, optimistično je izjavio: “Hrvatska je pala razred, ali s najmanje jedinica”. Tako se metaforici, kojoj je cilj podjetinjenje Hrvatske, pridružio još jedan internacionalac. Hrvatska je, dakle, balavac u razredu kojemu prijete jedinice, kao što je balavac i u rječniku mnogih dužnosnika Hrvatske i Europske unije koji govore o “domaćoj zadaći”  što je Hrvatska mora napisati ili obaviti. Ne bi bilo čudno kad bi se ta metaforika pomaknula i prema dječjim vrtićima i jaslicama te se počelo govoriti da Hrvatsku prvo treba naučiti kako da ne kaki i piški u pelene ili gaćice da bi napredovala na nekoj ljestvici gospodara svijeta.

PETAK 26. 9.
Tko će na Mamićevu konferenciju
Po čemu će se pamtiti hrvatski klupski nogomet iz posljednih desetak godina? Ni po čemu. Ili, točnije, po izostanku bilo kakva uspjeha u europskim natjecanjima i po najmizernijem mogućem prosjeku publike na utakmicama. Ali će se pamtiti i po desecima milijuna eura koje je zaradio Zdravko Mamić, uvelike se za svoje bogaćenje koristeći infrastukturom koju plaćaju Zagrepčani i izravnim novcem iz gradskog proračuna. Njegov je sustav osobnog uspjeha i hrvatskog debakla sve zabavniji – samohvala po kojoj je on i Dinamo i Zagreb i Hrvatska dok sramoti i Dinamo i Zagreb i Hrvatsku, zatim prodaja svakog mladog igrača čim se ponudi ili iznudi dobra cijena, te oslanjanje na stare hrvatske igrače islužene i potrošene u inozemstvu i na bofl kupljen po svjetskim vukojebinama. Pa je, dakako, prozirna i njegova najava povijesne konferencije za novinare na kojoj će se obratiti javnosti jer: “Situacija je strašna, i to na svim razinama”. U glasovitoj akciji Indeks novinari su iznenadili uskokovce došavši pred zgrade iz kojih su privodili osumnjičene, pa zašto USKOK ne bi iznenadio novinare te došao na konferenciju koju za njih organizira Mamić!?

Želite prijaviti greške?