Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Sever Šeni
Autor
Nikola Sever Šeni

Stotine Silvana živi u RH

Silvana Novak
Arhiva VL
25.11.2009. u 16:34

Čim je ministar Milinović pročitao priču u novinama, našao se novac za Silvanu

Silvana Novak iznimno je hrabra žena. Bori se s bolešću i ne posustaje, ima želju za životom, a to je, kažu liječnici, najvažnije. Koliko je Silvana hrabra, toliko su hrvatski građani velika srca i spremni pomoći. Samo dva dana bilo je dovoljno da se prikupi milijunski iznos potreban za operaciju. I mediji su pomogli. Zapravo, od nas, medija, sve je i počelo.

Silvana se dvije godine liječi, a paralelno s time, njezina je obitelj završila medicinu u rekordnom roku i obavila specijalizaciju.

Dok su liječnici u strahu od ministra zdravstva oklijevali poslati je na skupo liječenje, obitelj je kopala i iskopala Hannover. Ipak, HZZO je njihov zahtjev odbio. Trebalo im je objašnjenje. Kao da traže liječenje čudotvornim koktelima rijetkih trava koje se beru neparnih datuma za punog mjeseca desnom rukom lokalnog šamana, a ne konvencionalni zahvat kojim se spašavaju životi. Nakon objašnjenja, postupak nikako da se okonča. Ako je HZZO odbio Silvanin zahtjev, nameće se zaključak da je od države za takav postupak novac nemoguće dobiti.

Ali ne! Čim je ministar zdravstva Darko Milinović pročitao priču u novinama, bili su ga puni mediji. HZZO će platiti liječenje za Silvanu, ponavljao je poput pokvarene longplejke za televizije, radiopostaje, novine, portale. Ima love i Dado će dati! Blago Hrvatima na ministru zdravstva tako široke ruke! Ili, ipak, jao nama?

Ministre, otkad je sastavni dio zahtjeva za podmirivanje troškova liječenja obraćanje medijima? Zašto u Hrvatskoj bolesnici imaju pravo na izlječenje tek kad se obrate novinarima, kad s naslovnica vrište njihovi vapaji: Pomozite!

Zašto se u klasičnom postupku ništa ne može, a kad stvar dospije u novine, sve se rješava brzinom munje? Novinarsko je pero vraški katalizator trome birokracije.

Ministre i potpredsjedniče Vlade, zašto je obitelj Silvane Novak, umjesto uz njezin bolesnički krevet, dane provodila čekajući na šalterima, molila ni više ni manje nego ono što im po zakonu pripada?

Zar je zdravstvenom reformom u postupak liječenja najtežih bolesti i ostvarivanju prava uvršten i razgovor s novinarima? Ako je tako, to treba jasno reći, da se ljudi znaju ponašati kad dođu u takvu situaciju!

Gdje je tu ustavno načelo jednakosti? Zar one obitelji koje se ne znaju snaći, koje se u strahu za vlastiti život ne sjete posjetiti redakciju Večernjeg lista, nemaju pravo na liječenje i izlječenje?

Hvalevrijedna je gesta premijerke koja je ponudila Vladin avion za prijevoz bolesne žene, no bilo bi zgodno da, u paketu sa zrakoplovom, Jadranka Kosor posjedne svog najbližeg stranačkog suradnika Milinovića i pita ga za junačko zdravlje.

Zašto se čekalo dvije godine ako pacijentica ima pravo na liječenje sada, kad je sve u medijima, zašto nije imala pravo u redovitom postupku, tko je kriv ako se to dogodilo...?

Kad čuje odgovore, premijerka bi trebala prosuditi što s onima koji su pogriješili. Inače, kad se svinjska gripa zahukta, moglo bi se dogoditi da ispred svake redakcije u državi u redovima stoje obitelji oboljelih tražeći preko naslovnice mjesto na respiratoru i dodatnu dozu tamiflua za svog oca, brata, sina, unuka... A to se ne smije dogoditi.

Večernji list će uvijek pomoći koliko bude moguće, vrata redakcije i svih dopisništava otvorena su za čitatelje. Ali, ako će se preko novina prikupljati novac za liječenje, saniranje stropova u rodilištima i za aparate nužne da netko preživi, zašto onda uopće svakoga mjeseca od plaće izdvajamo zamašnu svotu za zdravstveno osiguranje?

U Hrvatskoj živi na stotine Silvana Novak i svima njima na nekom je šalteru službenik uručio papir s pečatom – odbijeno.

Komentara 7

MA
MaloMisto
09:15 01.12.2009.

prekasno, Milinovicu... Pocivala u miru bozjem.

RA
ramirna
14:10 26.11.2009.

ajde hvala Bogu da i mediji učestvuju u nečem pozitivnom

DO
doktorica
17:36 25.11.2009.

Odgovor na vaše pitanje gosp.Šeni je vrlo jednostavan,masu sličnih slučajeva Povjerenstvo HZZO-a riješi negativno i za to javnost ne sazna ,tako se uštedi novac HZZO-a a onda je i ministar zadovoljan.Jedino se boje da ništa ne dođe u medije jerr se onda razotkriva sva bijeda zdravstvene administracije koja mora raditi po \"naputcima\" MIZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?