Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2013. u 14:10

Pa kako isti propisi drugdje mogu biti realizirani, a baš u Zagrebu ne mogu?

Napokon se pojavila teoretska naznaka da će Zagrepčani plaćati zbrinjavanje otpada upravo onoliko koliko ga proizvedu. No na prvom je koraku zapelo – ne može biti baš prema propisima, ne može biti pošteno. Pa kako isti propisi drugdje mogu biti realizirani, a baš u Zagrebu ne mogu? Problem je odrediti zakup volumena kante koje će plaćati pojedino kućanstvo jer se ne zna koliko je članova u kućanstvu (da se, primjerice, pita predstavnike suvlasnika?).

Po kojoj logici jedno kućanstvo kontinuirano proizvodi jednaku količinu otpada svaki dan da bi stalno plaćao jednaku cijenu otpada “po količini”. Nije li Čistoća mogla, primjerice, umjesto zakupa kontejnera uvesti vrećice te bi njihovim otkupom građani plaćali zbrinjavanje otpada? Ne bi bilo dvojbi koliko je tko vrećica napunio.

Ovako će netko kontejner puniti nauštrb susjeda. Ne bi bilo loše da je Čistoća, istodobno s uvođenjem novog načina obračuna (ovog nepoštenog ili nekog primjerenijeg), donijela kante za odvojeno prikupljanje otpada. Tako bi se građani, prije nego ispune svoj prostor u kontejneru, mogli riješiti otpada koji može dalje poslužiti kao sirovina, čime bi im “stan” u kontejneru, a time i “stanarina” bili znatno manji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?