Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matea Parlov

'Ženski sport nije dovoljno zastupljen u medijima, još uvijek postoje stereotipi'

Matea Parlov
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
13.11.2018.
u 18:53

Istraživanje Agencije za elektroničke medije o zastupljenosti ženskog kolektivnog sporta u medijima pokazalo je da je u periodu od tri tjedna na sve tri nacionalne televizije bilo 370 emitiranih sportskih priloga, od čega je samo 14 bilo o damama

Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Hrvatski olimpijski obor u 2018. godini realiziraju projekt "Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima”. Cilj projekta je afirmacija ženskog sporta, posebno kolektivnog, u društvu, a posebno njegovo veće medijsko praćenje.

Istraživanje Agencije za elektroničke medije o zastupljenosti ženskog kolektivnog sporta u medijima pokazalo je da je u periodu od tri tjedna na sve tri nacionalne televizije bilo 370 emitiranih sportskih priloga, od čega je samo 14 bilo o ženskom kolektivnom sportu, odnosno samo četiri posto.

Ženski sport je nešto zastupljeniji u sportskim vijestima javne televizije, ali se i dalje radi o skromnom udjelu koji jedva premašuje pet posto. O potrebi ravnopravnijeg praćenja ženskog kolektivnog sporta najviše govori podatak da su od 17 posto registriranih sportašica u odnosu na 83 posto registriranih sportaša, 50 posto uspješnih plasmana u olimpijskim sportovima postigle hrvatske sportašice.

Na ovu temu ponešto je rekla Matea Parlov, hrvatska atletska reprezentativka.

- Moram priznati da je moje iskustvo jako dobro što se tiče medijske popraćenosti. Trčanje je u zadnje vrijeme dobilo na popularnosti i samim time smo mi trkačice postale zanimljivije medijima. Mislim da je ključnu ulogu u maratonskom trčanju što se tiče ženskog sporta odigrala Katharine Switzer koja se 1967. godine izborila za nastup na Bostonskom maratonu kao prva žena.

Mislite li da je ženski sport dovoljno zastupljen u elektroničkim medijima?

- Mislim da ženski sport nije dovoljno zastupljen u medijima i da još uvijek postoje postavljeni stereotipi koji se vezuju uz žene i tjelesnu aktivnost. Vrlo je važno podignuti svijest javnosti o vidljivosti ženskih sportova u medijima – rekla je Matea.

Postoji li razlika u uvjetima bavljenja muškom i ženskim atletikom?

- Po mom osobnom sudu mislim da nema značajnije razlike.

Kako Vi gledate danas na poziciju ženskog sporta u Hrvatskoj?

- Ženski sport u Hrvatskoj je obilježen stereotipima pogotovo kada govorimo o ženskim momčadskim sportovima. Također,vrlo je mala zastupljenost žena na visokim pozicijama unutar zakonodavnih tijela u sportu. Smatram da bi različitim kampanjama trebalo potaknuti promociju ženskog sporta.

Pratite li kampanju „Žene i mediji“ te što mislite o ovoj i sličnim kampanjama?

- Podržavam i pratim kampanje ovakve tematike i jako sam sretna što ih je sve više. Zaista se nadam da će nam kampanje pomoći u izjednačavanju ženskog i muškog sporta u Hrvatskoj ali i u svijetu.

Jeste li imali mogućnost sudjelovati u sličnim kampanjama?

- Do sada na žalost nisam imala priliku sudjelovati u kampanjama za promociju ženskog sporta. Na fakultetu sam u sklopu kolegija Žene i sport i Kineziološka sociologija imala priliku informirati se o ovoj tematici i položaju žena u sportu kroz različite vremenske periode. Bila bi mi velika čast kada bi u skoroj budućnosti bila dijelom ovakvog pokreta tim više što sam i sama sportašica ali i magistrica kineziologije.

Trčanje postaje sve popularniji oblik rekreacije, organiziraju se razne utrke rekreativnog karaktera, osnivaju se škole trčanja, a današnji sjedilački način života motivira ljude da se okrenu rekreaciji i prirodi,a trčanje najbolje povezuje to dvoje. Kakvi su uvjeti u profesionalnoj atletici?

- Uvjeti nisu idealni, barem ne za duge pruge, ali moram priznati da se svakodnevno radi na poboljšanju uvjeta. Odnedavno imamo i atletsku dvoranu koja nam olakšava pripreme u zimskom dijelu sezone, ali naravno ako ste dugoprugaš veliki dio treninga prisiljeni ste odrađivati vani.

Koliko često trenirate i gdje?

- Treniram dvaput dnevno tri dana u tjednu i ostatak dana imam po jedan trening. Uglavnom odrađujem treninge na relaciji Jarun- Maksimir. Također, možete me vidjeti i na Bundeku, tamo uglavnom odrađujem intervalne treninge.

Imate li planove za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine?

- Trenutni plan mi je potvrditi normu u 2019. godini, a onda se dobro pripremiti za Olimpijske igre kako bi što uspješnije branila boje Hrvatske.

Opišite nam svoju svakodnevicu, svoj radni dan

- Moj dan započinje doručkom nakon čega slijedi glavni trening, njega obično odrađujem ujutro s obzirom na to da su i utrke uglavnom u jutarnjim terminima. Zatim slijedi odmor i odlazak na drugi trening koji je obično nižeg intenziteta. Uskoro započinjem s praksom za stručni ispit u jednoj osnovnoj školi tako da ću morati dobro izorganizirati vrijeme kako bih sve obaveze uspješno odradila.

Kako usklađujete vrhunski sport s privatnim životom?

- Jednostavno svaki dan živim život vrhunskog sportaša što znači da imam poseban režim spavanja, prehrane i oporavka tako da mi jako malo vremena ostane za druženja i izlaske, ali se trudim naći ga za meni drage ljude. I zaručnik i ja smo magistri kineziologije tako da nam je sport svakodnevica – zaključila je Matea Parlov.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
19:22 13.11.2018.

Svaka cast,ali mene prvu zenski sport,iznad svega ekipni,uopce ne zanima.

Avatar Mi sami
Mi sami
20:46 13.11.2018.

Ženski sport je dosadan i zato ga nitko ne gleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije