Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIJA Hrvati će odreda navijati za vatrene

Za socceroose samo obitelji i prijatelji igrača

sp_socc.jpg
import
16.05.2006.
u 17:31

Australiju je odavno zahvatilo ludilo Svjetskoga nogometnog prvenstva pa su u nogometnom savezu odlučili uoči odlaska u Njemačku nacionalnu momčad prvo pokazati domaćoj publici. Utakmicu s Grcima na Melbourne Football Groundu gledat će 100.000 ljudi, baš kao i odlučujući kvalifikacijski susret s Urugvajem u Sydneyu prošle jeseni.

Plasman Socceroosa u Njemačku podijelio je australske Hrvate, koji dvoje za koga navijati na Svjetskom prvenstvu. Čini se da će ipak prevagnuti osjećaji prema domovini predaka, tvrdi Branko Čulina, otac australskog reprezentativca Jasona Čuline, člana PSV Eindhovena.

- Rođen sam u Pridragi, ali moj sin igra za Australiju i navijat ću za njega - kaže Čulina, ugledni trener i direktor škole nogometa u Nogometnom savezu Novoga Južnoga Walesa.
- Međutim, neće mnogo australskih Hrvata navijati za Australiju, samo rodbina i prijatelji igrača. Ostali naši sunarodnjaci bit će uz Kranjčarovu selekciju.

Australski mediji poodavno se bave suparništvom u hrvatskoj zajednici, pa se o tome uvijek govori u sportskim televizijskim emisijama, a Branko Čulina dobio je kolumnu u listu Melbourne Sunday Age.
- Upravo se spremam napisati taj članak, a od mene se ultimativno traži da se izjasnim - tko ide u osminu finala, Australija ili Hrvatska. Za mene je to najteže pitanje na svijetu.

Supruge blizu igračima
Branko Čulina često se druži s očevima ostalih reprezentativaca, on ih je prošle jeseni sve okupio u jednom hotelu u Sydneyu i svi zajedno žestoko su bodrili nacionalnu momčad u susretu s Urugvajem. Spremaju li se zajedno i u Njemačku?
- Mnogi reprezentativci imat će veliku podršku obitelji, pa je Australski nogometni savez nedaleko od Stuttgarta zakupio 30 soba u jednom hotelu, blizu baze reprezentacije. I moja obitelj bit će tamo, moći ćemo posjećivati Jasona.

I supruge i djevojke moći će u kamp?
- Da, Jasonova supruga Terry ide na sve njegove utakmice, i želi biti blizu njega.

Strah od Japanaca
Australci će biti smješteni u mjestu Friedrichsruheu i autobusom će putovati na sve utakmice, u Kaiserslautern, München i Stuttgart. Uz njih će na svakoj utakmici biti nekoliko tisuća navijača.
- Ako Australija ispadne a Hrvatska ode dalje, vaša će reprezentacija dobiti još jednu poveću skupinu navijača. Svjetsko prvenstvo shvaćamo kao dobru zabavu, a kad smo već tu, u Europi, svi ćemo na more u Hrvatsku. Nikada otkad je Hrvatska samostalna na Jadranu nije bilo toliko Australaca koliko će ih biti ove godine. Srušit ćemo sve rekorde.

Na kraju neizbježno pitanje: tko će otpasti, tko će iz skupine F ići dalje?
- Idealno bi bilo kad bismo zajedno ušli u drugi krug, ali to je vjerojatno utopija. A ako me već pitate za realnu procjenu, imam neki ružan predosjećaj da bi nas Japanci mogli šokirati i uz Brazil ući u osminu finala. Nadam se da se to ipak neće dogoditi - zaključio je Branko Čulina.


Nepravda prema Miličeviću

Nogometaš Rijeke Eddy Bosnar tvrdi da je izbornik Guus Hiddink napravio veliku nepravdu prema igraču švicarskog Thuna Ljubi Miličeviću, kojega nije uvrstio na popis za SP. - Dogodilo se isto što i s Eduardom da Silvom i Davorom Vugrincem, otpali su zaista odlični igrači - kaže Bosnar, kojega su neugodno iznenadili pozivi igračima iz australske lige, anonimnima Michaelu Beauchampu i Marku Milliganu. Jeste li vi razočarani što niste na Hiddinkovoj listi? - Kad vidim da su ušla ova dvojica, mislim da sam i ja zaslužio vidjeti Svjetsko prvenstvo. (td)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije