Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO JANKOVIĆ

Vrijeđanje Prosinečkog gnjusno je iživljavanje koje treba prestati

Zagreb: Rudeš i Hajduk sastali se u 5. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
21.08.2023.
u 19:35

Takvo ponašanje nikako ne smijemo tolerirati bez obzira na to o kome se radi, to nije društvo u kojem velika većina želi živjeti

Kad smo postali društvo koje ne poštuje nikakve vrijednosti? Neki će kazati da smo u taj sunovrat krenuli odavno i da smo ostali bez mehanizama koji nas mogu povesti na put ozdravljenja. Način na koji navijačke skupine artikuliraju svoje stavove uvijek će biti predmetom rasprava. No ono što je Hajdukova navijačka skupina na utakmici s Rudešom napravila Robertu Prosinečkom zaista spada u red gnjusnog civilizacijskog pomračenja. Na stadionu u Kranjčevićevoj ulici izvjesili su transparent na kojem je pisalo:

"10 €, može, hvala, ipak četniku nije plaća mala"

GALERIJA Hajduk uvjerljiv protiv Rudeša, Livaja zabio i upisao asistenciju

Zagreb: Rudeš i Hajduk sastali se u 5. kolu SuperSport HNL-a
1/6

Začinili su sve primitivnom pjesmicom: Svima nama Žuti, Žuti k... pušio. Svako civilizirano društvo ovakvo ponašanje bespogovorno bi osudilo, a institucije u nogometnom savezu bi reagirale. To bi trebao učiniti i HNS, i to što prije. Nije važno tko je s druge strane, no Robert Prosinečki godinama je važio za osobu koja je na normalan način komentirala društvene i političke pojave na ovim prostorima. Kao javnoj osobi često su mu podmetane zamke onih koji su zadnjih desetljeća parazitirali na nacionalističkim i sličnim konceptima koji su nam, nažalost, donijeli samo zlo. Uostalom, rijetki su u tom teškom vremenu uspijevali izbjeći te iste zamke. A Robi je uvijek bio sinonim dobrog dečka, civilizacijskog džokera u sportskom miljeu, kojemu su podjednako pljeskali na Kutiji šibica u Zagrebu ili na turniru Četiri kafića na splitskim Gripama. A takav je status uživao jer je oduvijek bio skroman i nepotkupljiv, iznad mitologija koje mu se podmeću, sigurno jedna od najnormalnijih pojava u našem nogometu.

A obilježavati ga kao četnika zaista je gnjusno i vrijeme je da to civilizacijsko silovanje i iživljavanje nad normalnom većinom već jednom prestane. I da institucije reagiraju na pravi način. To nije društvo koje želimo. Jer, što je onda sljedeća razina? Glavni je problem što se sviješću i civilizacijskim standardima nismo predaleko odmakli od tog mračnog doba. Dobro, većina normalnih ljudi zna u kojem bismo smjeru trebali ići i sigurno će se zgroziti kada se nešto slično dogodi. Još uvijek postoji velika većina normalnih koji su svjesni koliko je opasno potenciranje bolesnih stavova.

VEZANI ČLANCI:

Jer, sljedeći korak je jasan – poziv na linč. Želimo li zaista tolerirati takav hod po rubu? Ovdje mi na pamet pada Martin Niemöller, njemački teolog, između ostaloga poznat po svom strogom protivljenju nacističkom režimu. Čuvena je ona njegova pjesma "Prvo su došli..." o pasivnost i tromosti društva. Ono što je zastrašujuće je inspiracija koja će bilo koga navesti da glorificira bilo kakvu ekstremnu ideologiju, a još više je problem što to tako lako dopire do mladih ljudi. Posebice u današnjem dobu u kojem smo po dosegu znanja otišli najdalje.

Ili barem mislimo da jesmo. Doseg znanja sigurno je ključan za naš društveni razvoj. No to je teži put jer traži napor, a površne i primitivne koncepte puno je lakše apsorbirati. I to je zamka za generacije koje dolaze, opijenost vrijednostima kojih bismo se trebali sramiti.

VIDEO Rudeš reagirao na vrijeđanje Žutog: Nadamo se da je čelnicima Hajduka bilo neugodno

Komentara 20

Avatar Bill Carson
Bill Carson
21:58 21.08.2023.

Robert Prosinečki je Hrvatska legenda. Protjerao ga je Dinamo iz Dinama. Kao Hrvatski predstavnik osvojio s Crvenom Zvezdom ligu prvaka. Bio je uz Bobana i Šukera legenda hrvatske repke. Igrao je za Real Madrid i Barcelonu. Kako vrijeđati legendu ?

KD
Kibi Dabi
19:52 21.08.2023.

Isto tako većina Torcide ima iste te korijene.

Avatar horuk
horuk
20:15 21.08.2023.

Kada su ti isti torcidaši napadali Janicu Kostelić, tada se to od istih onih opravdavalo koji su sada očajni zbog osobe koju je vrijeđanje sada pogodilo. Zbog čega? Janica je dokazani domoljub a ovaj je pozdravljao sa nedavno (i još uvijek) agresorskim fašističkim pozdravom. Jedno ne valja drugo se ono eto trpi a možda i odobrava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije