Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepa li si

VIDEO Nijemci razapeli Neuera, pa se sjetili kako je Merkel reagirala uz Thompsonovu pjesmu

Angela Merkel i Andrej Plenković
Foto: DPA/PIXELL
1/3
14.07.2020.
u 11:32

Da je priča odjeknula svijetom, otkriva i činjenica da je britanski BBC zatražio očitovanje minhenskog Bayerna

Njemački mediji praktički su razapeli Manuela Neuera zato što je neki dan u društvu na jadranskoj obali zapjevao pjesmu Marka Perkovića Thompsona Lijepa li si, skladbu koja je postala neizostavni hit kad god nastupa hrvatska nogometna reprezentacija.

Ma koji od njihovih portala otvorili, u naslovima se ističu manje-više identične konstrukcije, pa tako tamošnji novinari vrataru Bayerna i njemačke reprezentacije spočitavaju da je zapjevao pjesmu autora kojeg se veže uz ekstremno desno krilo hrvatske političke scene.

List Spiegel u svom tekstu tako prolazi kroz Thompsonovu biografiju, podsjeća da mu je Švicarska 2009. godine zabranila ulazak u državu zbog koketiranja s fašizmom, ali i čitateljima pojašnjava da je pjesma Lijepa li si nekima sporna zbog spominjanja Herceg-Bosne, što se može protumačiti kao glorifikacija hrvatskih ekspanzionističkih težnji tijekom devedesetih godina.

Tako je barem tu problematiku za Spiegel protumačio društveni znanstvenik sa Sveučilišta u Grazu Dario Brentin, koji je u nastavku kazao da je slučaj Manuela Neuera kompliciran jer se u hrvatskom društvu ta pjesma uopće ne doživljava kao problematična.

Da je priča odjeknula diljem svijeta, otkriva i činjenica da je britanski BBC zatražio očitovanje minhenskog Bayerna, a na situaciju se u svom članku osvrnuo i portal Der Tagesspiegel, čiji se autor prisjetio zanimljivog detalja.

Naime, pozivajući se na Neuerovu izjavu koju je dao listu Bild i u kojoj je kazao da ne govori hrvatski, autor je naveo da se na temelju toga može pretpostaviti da Neuer uopće nije znao što pjeva, kao ni što se uz Thompsona veže.

– Činjenica da je pjesma 'Lijepa li si' neslužbena himna hrvatske vladajuće stranke incident ne čini nimalo boljim, ali ga čini daleko shvatljivijim – piše autor i podsjeća da je uz skladbu pljeskala glavom i bradom Angela Merkel!

– Trebalo bi istaknuti uz Neuerovu obranu da nije prvi slavni Nijemac koji je takvo što učinio. To se dogodilo i Angeli Merkel prilikom njezina posjeta Zagrebu u svibnju 2019. godine – podsjeća.

I doista, na YouTubeu i danas postoji snimka koja svjedoči toj situaciji, s tom razlikom što Merkel nije pokušavala pjevati, ali se ni skrivati dok je skladba odjekivala dvoranom.

Ključne riječi

Komentara 68

Avatar southman
southman
11:56 14.07.2020.

" Lijepa li si " nakon " Lijepe naše " najljepša domoljubna pjesma. Neka pati koga smeta !

NE
neboiznadzagreba2
12:04 14.07.2020.

Teror "političke korektnosti" nemoguć je bez domaćih dežurnih nadglednika "misli, riječi i djela" kojima je obuzdavanje domoljublja osnovni zadatak, njima u inat- LIJEPA LI SI, NAJLJEPŠA!

AD
adminenapusimisekurca3
11:43 14.07.2020.

Narod koji je porobio vise od pola Europe i provodio sustavni genocid nama drzi bukvicu o "glorificiranju ekspanzionizma" Hrvata prema podrucju gdje Hrvatski narod zivi otkad je naselio ove prostore, svasta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije