Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej protiv Chelseaja

Veliki Wenger u gradskom derbiju vodi svoju 1000. utakmicu

Arsene Wenger
Foto: Reuters/Pixsell
22.03.2014.
u 09:00

- Vjerujem kako ću jednoga dana kada pogledam unazad, na prve godine u Arsenalu, biti vrlo ponosan na ono što sam uradio - izjavio je Wenger.

- Arsene who? - Ovim riječima dočekan je Arsene Wenger prije 18 godina kada je postao trenerom momčadi iz sjevernog Londona. Od tada je proveo 999 utakmica na klupi Topnika, a u subotu, u gradskom derbiju protiv Chelseaja proslavit će svoju 1000. utakmicu na klupi Arsenala.

Francuz je trenerom Topnika postao 1996. godine, 30. rujna, te je od tada ovaj šezdesetčetverogodišnjak s Arsenalom ispisao povijest.

- Vjerujem kako ću jednoga dana kada pogledam unazad, na prve godine u Arsenalu, biti vrlo ponosan na ono što sam uradio. Velika je čast ostati toliko dugo u takvom klubu kao što je Arsenal i dočekati 1.000 utakmicu. U ovom poslu se ide od utakmice do utakmice. Korak po korak i dobijete 1.000 - izjavio je Wenger za engleske medije.

U subotnjoj utakmici Wenger će postati tek četvrti trener koji je u jednome klubu na Otoku na klupi sjedio 1000. puta. Prije njega to su uspjeli jedino Sir Alex Ferguson (Manchester United), Sir Matt Busby (Manchester United) i Dario Gradi (Crewe Alexandra).

- Ne mogu riječima opisati razinu predanosti i žrtve potrebne da bi se to postiglo te ujedno izražavam najveće divljenje. Vjerojatno najveći kompliment koji mogu dati Arseneu jest to da nikad ne bih mogao biti bilo što osim suparnika svom rivalu punih 17 godina - rekao je Ferguson čijim je povlačenjem u mirovinu Wenger postao trener s najdužim stažem na klupi jednog člana Premiershipa.

Svih dosadašnjih 17 sezona, koliko je Wenger završio kao trener Arsenala, klub je bio među prva četiri u prvenstvu. Ukupno je 180 različitih igrača igralo pod njegovom trenerskom palicom, a najviše je tu bilo Engleza (62), Francuza (24) i Nijemaca (9). Nakon što je 1996. godine preuzeo klub, odmah sljedeće sezone osvojio je s Arsenalom dvostruku titulu. Bilo je to Topnicima prvo prvenstvo osvojeno nakon sedam godina, a tek prva dvostruka titula nakon 1971. godine.

Navijači Arsenala ali i svi ljubitelji nogometa najviše će pamtiti sezonu 2003./2004. kada je Arsenal osvojio prvenstvo bez ijedne izgubljene utakmice. Prije njih to je uspio jedino Preston North End davne 1889. godine.

Proživio je Wenger s Arsenalom zaista svašta, a ono što vrijedi izdvojiti su tri osvojena Premiershipa (1998,2002,2004), četiri FA kupa i četiri Community Shieldsa. Istina, zadnja godina kada su osvojili nešto bila je 2005., ali ove godine ponovno su jako blizu novom trofeju. I u Premiershipu i u FA kupu. Ništa drugo niti ne bi bio bolji poklon Arsenu Wengeru za njegov jubilej, a možda i oproštaj od Arsenala s obzirom da mu na ljeto ističe ugovor.

>>Kovačića žele Chelsea, Arsenal i United
>>Eduardo: Wenger je igračima Arsenala poput oca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije