Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FORMAT

Velike promjene u Ligi prvaka: Ukida se natjecanje po skupinama!

Liga prvaka
Reuters/Pixsell
19.04.2021.
u 18:45

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala.

U sjeni događaja oko pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 europskih velikana, Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) je odobrio novi format klupskih natjecanja od sezone 2024/25.

Reforme su uslijedile nakon savjetovanja s predstavnicima svih članica UEFA-e, a reformu su podržali i Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i UEFA-in odbor za klupska natjecanja koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi. 

Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sada bio slučaj.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo natjecanje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”.

Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

- Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu - kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

- Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, UEFa ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama - dodao je predsjednik.

Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi).

Komentara 1

Avatar dzambo
dzambo
03:24 20.04.2021.

Da bi se pomoglo SVIM malim li srednjim klubova LP bi se morala igrati po sistemu da u 1.kolu se moze sastato svako sa svakim ''ka prije'' i sa tim se KONACNO otvaraju vrata da i mali i srednji klubovi dodju do velike love, to jest da Barca i Real mogu ispasti vec u 1.Kolu poslije 2 odigrane tekme a da manji i srednji klubovi prvaci svojih drzava koji nisu iz lige petice mogu lakse do same zavrsnice a samim tim ''lova'' od tih nagrada znacila bi puno malim i srednjim klubovima JER bi od te velike zarade iducu sezonu mogli kupiti najbolje igrace i god. za god. konkurencija bi se izjednacila JER ONDA bi protiv jedne Barce sa puno igraca koji su placeni puno sa druge strane stajao neki drug klub van petice JER BI i oni imali slicne takve igrace...jedna Barca prije nije bila prvak Europe 100 god. i nista se nije desilo i dalje su postojali kao klub, pa sto bi sad bilo drukcije, neka se konkurencija izjednaci i za male i srednje klubove sa ovim sto su brat brate ''pretjerali'' jer im je previse dopusteno....kao na primjer da se nemogu sastati vec u 1.kolu...u Europi ima par stotina klubova i vidi se fino sta bi kad favoziras samo par klubova god. za god. postaje ''dosadno'' za gledati...i kad mi kazu da se mali i srednji klubovi nemogu financirati ako neprodaju svoje najbolje igrace PA TO SU NAMJERNO napravili favoriziranjem samo par Europskih klubova, i sa ovakvom promjenom bi se taj problem i konkurencija rijesila za sva vremena....Real-M.City u 1.kolu pa ko pobijedi..pa da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije