Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sky donio priču

'Vatreni je kalašnjikovom branio svoju zemlju, Boban je patio zbog sunarodnjaka u ratu'

Chantilly: 1998., Franjo Tu?man posjetio nogometne reprezentativce na SP-u
Sinisa Hancic/PIXSELL
18.11.2022.
u 09:12

'Ovo je bio najbrutalniji od svih ratova. Građanski ratovi uvijek postojena protjerana iz svojih domova. Imali ste slučajeve da je muškarce ubio kum na vjenčanju' ispričao je Martin Bell, bivši ratni izvjestitelj na projekciji filma Hrvatska: Definiranje nacije

Hrvatska će uskoro krenuti u obranu svjetskog srebra osvojenog na SP-u u Rusiji nezaboravne 2018. godine, svi imamo velika očekivanja od ovogodišnje svjetske smotre na Bliskom istoku. 

Ugledni Sky Sports donio je priču o nastanku i rastu jedne države i nogometne reprezentacije, neposredno prije samog početka turnira koji je otvara u nedjelju. 

- Od samog početka, nogomet je bila u središtu svega: 'Ako možemo govoriti o stvaranju nacionalnog identiteta kroz sport. Hrvatska bi trebala biti broj jedan u svijetu. - rekao je legendarni Zvonimir Boban.

14.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Komemoracija Ivici Osimu odrzana je s pocetkom u 11 sati u Narodnom kazalistu Sarajevo, a na nju su stigli brojni posjetioci. Zvonimir Boban Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Boban iznosi tu poantu u fascinantnom novom FIFA-inom filmu koji istražuje odnos Hrvatske prema samoj sebi i stavlja uspjehe na Svjetskom prvenstvu 1998. i 2018. u kontekst jugoslavenskih ratova 1990-ih. 

- Preporučio bih svima da ga pogledaju. Tada bi ljudi shvatili što je Hrvatska, zašto imamo te emocije, zašto smo tako ponosni što smo Hrvati i zašto dajemo 200 posto na terenu. - rekao je Andrej Kramarić za Sky. 

Ugledni medij osvrnuo se i na Zvonimira Boban za kojeg smatraju kako je patio i osjećao se bespomoćnim dok se njegovi sunarodnjaci bore u ratu, a on uživa na drugim lijepim destinacijama.

- To je dio koji me oduvijek bolio - priznao je Zvone. 

Sky Sports podsjetio je i na slučaj borbe jednog Vatrenog koja je bila i doslovna, s oružjem u rukama. To je bila priča tada maloljetnog Petra Krpana u Osijeku, godinama prije nego je bio s reprezentacijom na putu do bronce 1998. u Francuskoj. 

10.11.2016., Vodice - Prijateljska nogometna utakmica Hrvatska U-17 - HNK Sibenik. Petar Krpan. "nPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

- Otišao sam na prvu liniju, uzeo kalašnjikov i branio svoju zemlju - prenio je engleski medij Krpanove riječi, podsjećajući na hrabrost napadača vatrenih dok je  još bio tinejdžer u dobi od samo 17 godina. 

Komentara 3

HA
HaryHole33
09:59 18.11.2022.

A gdje je za vrijeme Vukovara bio Prosinečki?

ZA
zagi101
09:50 18.11.2022.

i onda sitne duše prigovaraju zakaj je Krpan bio pozvan u reprezentaciju jer kao nije bio kvalitetan ali bio je branitelj a to je ipak bio jedan vid zahvale za njega

Avatar arba_arba
arba_arba
09:52 18.11.2022.

sa 17- respekt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije