Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2022. u 22:01

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je s 0-3 (0-2) od Argentine u polufinalu SP-a u Lusailu, te će se u subotu boriti za broncu s poraženim iz dvoboja Maroko- Francuska. Argentinci su poveli golom Messija iz jedanaesterca u 34. minuti, a u 39. minuti nakon brzog protunapada na 2-0 povećao je Julian Alvarez. U 69. minuti Messi je asistirao Alvarezu za konačnih 3-0. Hrvatska neće vidjeti finale SP-a, Argentina je bila bolja, organiziranija, spretnija i bolno učinkovita u kažnjavanju pogrešaka i mlakih reakcija. A pogrešaka i mlakosti je kod vatrenih bilo večeras kao u svih pet dosadašnjih susreta zajedno. Triput je hrvatska obrana ostavila nečuvanoga Juliana Alvareza i triput su Argentinci zabili. 

Ispravno bi bilo reći da je Hrvatsku pokosio dvojbeno dosuđen kazeni udarac, ali ni dotad u hrvatskoj igri nije bilo odlučnosti, trčanja i rizika, ali ni mirnoće.Prvih pola sata utakmice sve se svelo na oprez i čekanje grešaka, a Argentinci su je dočekali prvi i to je praktički bio nokaut i kraj.  Time su Argentinci uzvratili, i to istim rezultatom, za poraz sa prošlog SP-a u Rusiji.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić postavio je isti početni sastav za polufinalnu utakmicu SP-a s Argentinom koji je počeo utakmicu s Brazilom u četvrtfinalu.Hrvatska nema supendiranih ni ozlijeđenih igrača, pa je u napadu počeo Andrej Kramarić, na bokovima Mario Pašalić i Ivan Perišić, dok su u sredini bili Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. Obranu su tvorili Josip Juranović, Dejan  Lovren, Joško Gvardiol i Borna Sosa, a na vratima je bio Dominik Livaković.

Kod Argentinaca je suspendiranog braniča Marcosa Acunu zamijenio Nicolas Tagliafico, a veznjak Leandro Paredes ušao je umjesto braniča Lisandra Martineza. Leo Messi je u ovoj utakmici izjednačio rekord po broju nastupa na svjetskim prvenstvima jer mu je to 25. nastup, koliko ima i Nijemac Lothar Matthaüs. Pred prepunim Lusailom, oko 40 tisuća argentinskih i oko pet tisuća hrvatskih navijača, obje momčadi su dvoboj započele vrlo, vrlo oprezno, očito s velikim respektom. Argentinci su Hrvatskoj prepustili posjed, no na utakmici se nije događalo praktički ništa, nije bilo udarca po golu  sve do 25. minute kada Fernandez puca s velike udaljenosti, što Livaković brani.

U 31. minuti Perišić pokuašava lobati Martineza, a u minutu kasnije na drugoj strani Orsato svira penal za Argentinu. Bila je to velika nepažnja naše obrane, Alvarez se ubacio između Lovrena i Gvardiola, išao sam prema golu, a sudar Livakovića i argentinskoga centarfora Orsato je okarakterizirao kaznenim udarcem. Uzalud su bili protesti svih naših igrača i cijele klupe, Messi je s bijele točke prevario Livakovića i poslao loptu pod gredu. 

Pet minuta kasnije Hrvatska je imala korner, ali su naši bespotrebno komplicirali, a Argentinci napravili brzu kontru preko Alvareza, na kojeg čvrsto nisu išli ni Brozović, ni Juranović, a ni Sosa. Lopta je, unatoč svim kontaktima i pokušajima naših braniča, ostala kao zalijepljena kod Alvareza, a on vara istrčalog Livakovića za 2-0.   U 41. minuti udarac MacAlistera s dva metra čudesno brani Livaković u najlošijem poluvremenu vatrenih u Kataru.

U drugom dijelu Dalić uvodi Vlašića i Oršića umjesto Pašalića i Sose, a vrlo brzo i Petković umjesto Brozovića.  Uslijedila je napadačka igra Hrvatske, no prvu šansu u nastavku imali su Argentinci, kada u 58. minuti Livaković brani šut Messija s pet metara iskosa. U 62. minuti prva šansa za Vatrene, no Lovren nije uspio doći do lopte. 

U 69. minuti Messi je iskoristio mlakost Gvardiola, prosšao je po desnoj strani i ubacio za opet potpuno nečuvanog Alvareza, koji opet vara hrvatskog vratara.

Uslijedili su nekontrolirani šutevi Perišića i Oršića, a MacAllister promašuje izglednu priliku u 83. minutu.  U 85. minuti nakon udaraca s kuta Majera Perišić prebacuje, no Lovren i Livaja ne stižu ubaciti loptu u mrežu.  Majer je pokušao do počasnoga gola u 89. minuti, ali Hrvatskoj večeras ništa nije išlo od ruke. 

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Komentara 231

DU
Deleted user
20:40 13.12.2022.

Kao i uvijek previše hvalospjeva premalo realnosti. Argentinci su značajno bolji, naši rade grešku za greškom dva puta Argentinci se našli sami pred golom. Šta radi naša obrana???

AU
AuslenderCiliZivot
20:22 13.12.2022.

Sosa OUT, ODMAH!!!

DU
Deleted user
20:53 13.12.2022.

Šteta. Meni Sosa, Perišić i naročito Brozović razočaravajuće indisponirani. Kao da nemaju snage, šta li.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije