Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hassan Haidar Diab i dea redžić u studiju Večernji tv-.a

'Ovo u Kataru je svjetska sramota, oni financiraju teroriste! Ima tamo i pića i žena za zabavu za bogate'

22.11.2022.
u 09:48

- Financiraju terorizam, krše ljudska prava i to nije od jučer. Prije bih dao u Afganistan da talibani to organiziraju nego Kataru - kaže Hassan Haidar Diab o Kataru. U studiju Večernji tv-a s njim je razgovarala Dea Redžić.

Odluka Fife da se Svjetsko nogometno prvenstvo dodijeli Kataru izazvala je dosta kontroverzi. Kakva je uopće Katar država u studiju Večernjeg lista komentirao je naš novinar vanjskopolitički novinar Hassan Haidar Diab koji odlično poznaje situaciju na Arapskom poluotoku. O domaćinstvu SP-a u katarskoj pustinji i organizaciji najkontroverznijeg turnira s reporterom Večernjaka, koji je rođen u Libanonu, razgovarala je Dea Redžić. 

- Nadao sam se da će otvaranje SP-a biti bolje, s obzirom koliko je novca uloženo. Očekivao sam spektakl, a bilo je dosta skromno. Trebao je nastupiti jedan Libanonac, ali je osuđen u Libanonu na 15 godina zatvora. Dobro je da libanonska vlada nije dozvolila da jedan terorist dođe na otvaranje - rekao je Haidar Diab i dodao:

- Katar je mala zemlja. Najbogatiji su, ali imaju komplekse. Oni ne mogu biti sila poput Saudijske Arabije, ali ne možete vjerovati koliko Katar ima utjecaj na Tursku, Libiju, pokret Hamas... Sve financiraju i na taj način dobivaju moć. Ima puno primjedbi na organizaciju. Jedan američki novinar je htio ući na stadion s LGBT obilježjima, ali ga nisu pustili.

- Zašto organiziraš takvu manifestaciju ako ćeš nešto kršiti i zabranjivati? Tu treba sve biti slobodno. Katar je muslimanska zemlja i drugačiji od zapada. Ali, moraš znati da će ti doći alkoholičari, narkomani, gayevi... Neće ti doći oni samo koji će se klanjati. Katar ima kompleks. Oni su mala zemlja i žele pokazati da imaju novca i da mogu.

Što će biti sa stadionima nakon SP-a?

- Što ih briga za stadione? Imaju momčadi koje su u rangu naših četvrtoligaša. Ti stadioni njima ništa ne predstavljaju. Htjeli su pokazati da mogu najbolje. Katar danas pokušava parirati svim zemljama regije. On to ne može, ali financira neke skupine. Tko je bio najveći financijer Arapskog proljeća? Kad imaš novac, možeš sve, ti si svemoguć. Možeš biti obrazovan, ali ostaješ primitivac. Ne želim nikoga uvrijediti, ali to su činjenice.

- To je sramota za svijet. Vjerujem da bi bilo bolje da je to organizirala Saudijska Arabija iako je ta zemlja puno radikalnija. Katar je zemlja koja je imala politički odnos s pokretom talibana. SAD je velika sila, a Katar je mala mrvica. A onda su rekli Amerikancima da ako žele pregovarati s talibanima mogu preko njih. 

- U Kuranu se kaže da je proklet onaj koji pije, prodaje i nosi alkohol. Da bude da oni ne čine grijeh, ispada da alkohol prodaju stranci koji žive dolje. A u Kataru možeš u hotelima piti, naručiti ženu... Mnoge Libanonke, Sirijke i ostale su tamo otišle kao manekenke, a to nije prijestolnica mode.

- Katarci su znali što nosi takva organizacija SP-a. Trebalo je sve dozvoliti ili sve zabraniti. Tamo je izuzetno problematičan fizički kontakt. Cura i dečko ne mogu uzeti zajedničku sobu. Oni strance ne smatraju ljudskim bićima, misle da su robovi. Misle da novcem mogu raditi što hoće. Bio sam šokiran kada je Katar dobio domaćinstvo.

- Zar nije licemjerno da dođeš u zemlju koja najviše krši ljudska prava? Koliko je Katar odgovora za smrt tisuća i tisuća Sirijaca. Katar financira džihadiste u Siriji. 

Što kada SAD bude domaćin SP-a?

- SAD i Katar se mogu usporediti, SAD je ipak demokratska država. Tu je ipak velika, velika razlika. Ja sam među najvećim kritičarima politike SAD-a na Bliskom istoku. Ali, Katar je financirao brojne organizacije poput Arapskog proljeća. 

Trebaju li novinari bojkotirati SP?

- Ne. Mi moramo iznositi samo istinu. Mislim da Katar nije smio dobiti organizaciju. Nisu na toj razini, tu ima puno problema. Financiraju terorizam, krše ljudska prava i to nije od jučer. Prije bih dao u Afganistan da talibani to organiziraju nego Kataru. 

>> VIDEO: 'Hrvatska bi mogla doživjeti svjetsku pjusku ako ne napravi rezultat u Kataru'

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar MinerVlado
MinerVlado
10:13 22.11.2022.

Što je to u Katru zabranjeno na SP, a trebalo bi biti dozvoljeno!?? Evropske gadosti??? Droga, alkohol, huliganizam, blud na javnom mjestu, tučnjave, razbijanja pijanih navijača, pljuvanje po zemlji koja ih je primila.... Jel to ?? To bi trebalo biti dozvoljeno da bi bili normalni!?? Ma ajde se goni....

Avatar Kajman
Kajman
10:36 22.11.2022.

Ma hajde. Evo još jednog koji misli kako općeprihvatljivo mora biti ono što je njemu prihvatljivo. Gotovo nimalo ne poznajem katarsku kulturu i vjerojatno mi puno toga kod njih ne bi bilo prihvatljivo, ali to da ne dopuštaju nametljivost LGBTa i sličnih nastranosti podržavam. Slažem se i s ograničavanjem konzumacije alkohola. Zašto bi netko morao trpiti maltretiranja oblokanih navijača. Kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin stara je poslovica. Zato ako ti se ne sviđaju pravila, ne idi tamo. Mislim kako bi i mi mogli od njih nešto naučiti.

DU
Deleted user
10:55 22.11.2022.

Pa Truli Zapad baš voli takve zemlje i podržava ih. Tko je financirao Talibane? Podržavao ''umjerenu opoziciju"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije