Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rally u Karlovačkoj županiji

Utrka najbržih na svijetu postala je i turistička promocija čitavog kraja

Karlovac:  2. Quattro River Rally, me?unarodno zonsko prvenstvo reliju
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
18.03.2024.
u 08:59

Najstariji i najiskusniji Auto klub u Hrvatskoj, AK Delta iz Zagreba, u periodu od 5. do 7. travnja 2024. godine organizira 3. Quattro River Rally 2024

Po riječima Vladimira Goluba, predsjednika Auto kluba Delta iz Zagreba, Quattro River Rally koji će se od 5. do 7. travnja održavati u Karlovačkoj županiji, jedan je od najboljih, najatraktivnijih i najpopularnijih utrka u Hrvatskoj.

- Lani smo imali 60 ekipa na ovoj utrci, među njima i svjetski poznata imena. Iako prijave za ovogodišnji Quattro River Rally traju do 28. ožujka, mi već sada imamo 30-ak prijavljenih posada iz Hrvatske i 12 zemalja svijeta. Među prvima nam se javio pobjednik lanjskog WRC-a koji je rekao da ponovno želi iskusiti naše staze i tako se pripremiti za obranu naslovna najbolje na WRC-u. Već sada su bukirani i svi smještajni kapaciteti u Karlovačkoj županiji, posebno na ruti utrke, iznajmljuju se i garaže, catering se traži na sve strane za ta tri dana. Posla, dakle ima za sve, jer sve ekipe, a doći će ih ukupno 60-ak iz svakog kutka svijeta, kao i lani, dolaze sa nekoliko vozila, sa kamionima opreme. A kada završi ova utrka, za par tjedana je i svjetsko prvenstvo WRC koji se vozi i na dijelu ove rute, tako da je svima ovaj Quattro River Rally odlična prilika za generalnu probu, za uvježbavanje, a oni koji ne idu na WRC, a sada su ona ovoj utrci, idealna je prilika da voze sa najboljima u Hrvatskoj i svijetu - kazao je Vladimir Golub na predstavljanju programa utrke u karlovačkom Nikola Tesla Experience Centru koji će ove godine biti i startno i ciljno mjesto karlovačkih utrka. Ljubitelji brze vožnje, dakle, doći će na svoje, ali zadovoljni mogu biti i dionici turizma, posebno u Karlovcu, te ostalim gradovima i mjestima na ruti vožnje, jer su ovakva natjecanja idealna prilika da gosti obiđu i neke od zanimljivosti na lokaciji na kojoj dolaze bodriti natjecatelje, da obiđu lokalne restorane, OPG-ovce, vide prirodne ljepote koje su i sjajni motivi na snimkama natjecanja koje obiđu svijet. Brzinski ispit sudionika, kazali su organizatori, poprilično je zahtjevan i odvija se diljem Karlovačke županije; od Karlovca koji je i domaćin i suorganizator utrke, preko gradova Duge Rese, Slunja i Ozlja, te općina Netretić, Barilović, a od ove godine i Tounj gdje će biti vožena poseban brzinski ispit nazvan Tounjčica.

GALERIJA Staza u Imoli pod vodom: Osoblje žurno evakuirano u strahu od novih žrtava

Karlovac:  2. Quattro River Rally, me?unarodno zonsko prvenstvo reliju
1/21

Po riječima Mirjane Šimek Bilić, direktorice utrke, natjecatelji će odvoziti 91 kilometar brzinskih ispita na 12 staza, sa 7 različitih "brzinaca" koji nose nazive mahom po rijekama uz koje se vozi, od toga potpuno novi u Tounju naziva Tounjčica. U tri dana trajanja natjecanja, ekipe će odvoziti ukupno čak 303 kilometra staza. Direktorica utrke kazala je i da se ovo natjecanje boduje za pet prvenstava domaćeg i svjetskog ranga. Naime, QRR je na neki način savršena uvertira u Svjetsko WRC prvenstvo Croatia Open koje se na istoj lokaciji održava tri tjedna kasnije. Prigoda za vozače, ali i publiku da u kratko vrijeme više puta dožive na djelu nastupe vrhunskih posada u top rally automobilima.

-  Već su prva dva izdanja ove utrke nadmašila sva naša očekivanja kako po atraktivnosti posada tako i po broju posjetitelja. Naravno, tajna je u terminu održavanja utrke i u pomno odabranim dionicama duž cijele karlovačke županije koje su najbolji svjetski vozači relija ocijenili kao vrlo izazovne. Također, cijela je utrka sjajno popraćena od strane medija te putem društvenih mreža, a slično očekujemo i ove godine. Posebno zahvaljujemo na podršci u organizaciji QRR svim pokroviteljima i suorganizatorima, sponzorima i medijima - dodao je Vladimir Golub, predsjednik AK Delta.

VEZANI ČLANCI:

Suorganizator 3. Quattro River Rally natjecanja je grad Karlovac, a partneri na projektu su Karlovačka županija, Turistička zajednica karlovačke županije, Turistička zajednica grada Karlovca, Turistička zajednica Četiri rijeke, Turistička zajednica područja Kupa, Grad Slunj i općina Tounj.

Središte zbivanja QRR-a je u Karlovcu gdje natjecanje starta i završava. Park vozača smješten je na prostoru ŠRC Korana, a ceremonijalni start i cilj te proglašenje pobjednika seli na novu lokaciju, na parkiralište ispred Tesla Experience Centra. Zbivanja započinju 5. travnja kada se u servisu odvija prijem posada, verifikacija i tehnički pregled. Idućeg dana, u subotu 6. travnja između devet i 12 sati na dionici između Duga Rese i Novigrada na Dobri vozi se službeni trening, tzv. Shake down, a nakon ceremonijalnog starta u 13 sati vozila kreću na prvu etapu. Od 15 do 19 sati vozi se ukupno 6 brzinskih ispita. Iznimno su atraktivni te nazvani po imenima četiri rijeke s karlovačkog područja. Nisu dugi, ali su tehnički dosta zahtjevni. U potpunosti se odvijaju na području Karlovačke županije odnosno gradova Karlovac, Duga Resa, Slunj i Ozalj te općina Netretić, Barilović i Generalski Stol. U odnosu na lani novost je uvođenje brzinskog ispita Tounjčica koji će se voziti cestom između Kukače i Primišlja te nakon odvezenih brzinskih ispita u Slunju natrag u obrnutom pravcu od Primišlja do Kukače. Sveukupno je 12 brzinskih ispita, odnosno 7 različitih, dužina svih brzinskih ispita je 91,08 km, a ukupna dužina itinerera 303,09 km. S obzirom da je i ove godine dio rute sličan onima s WRC-a očekuje se da će određeni broj natjecatelja iskoristiti prigodu da nastupom na Quattro River Rallyju poboljšaju svoje šanse za dobar rezultat na utrci WRC Croatia Open. To se posebno odnosi na WRC 2 posade koje su među prvima aplicirale na listu prijava baš kao i lanjski pobjednik Nikolay Gryazin. U ovome času lista prijava se polako puni, a bit će otvorena do 27. ožujka nakon čega će se znati točan broj prijavljenih posada.

VEZANI ČLANCI:

Zadovoljstvo nam je na Quattro River Rallyju ponovno ugostiti vrhunske natjecatelje koji ujedno privlače mnoštvo gledatelja te osiguravaju medijsku pažnju i van granica Hrvatske. Nama je kao organizatorima uvijek drago vidjeti veliki broj publike uz staze, QRR je po tome iznimno uspješan, ali da bi sve prošlo u najboljem redu apeliramo na publiku da maksimalno poštuje upute organizatora i sudaca te koriste predviđene zone kretanja i parkiranja vozila. Brzinski ispiti QRR-a vrlo su tehnički zahtjevni za vozače, ima nezgodnih mjesta pa im ne treba otežavati posao stajanjem na krivim mjestima čime se obostrano ugrožava sigurnost. Prethodne dvije godine bila je nekolicina nezgoda, srećom sve bez težih posljedica po posade i publiku, zato se ove godine nadamo još boljem izdanju i pravoj sportskoj atmosferi - dodala je Mirjana Šimek Bilić, direktorica 3. Quattro River Rallyja.
Natjecanje je međunarodno upisano u kalendar Svjetske automobilističke federacije FIA, a boduje se za Prvenstvo Hrvatske, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Otvoreno Prvenstvo grada Zagreba, CEZ Historic te za Alpe Adria Cup. 

VIDEO Velimir Zajec o prvim planovima: 'Sportski direktor je iznimno važan u klubu, potreban je čovjek koji je svjež i zna što radi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije