Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
„FINAL FIGHT 15“

Truhan: Na FFC-u u Poreču ništa nije sigurno, osim da ću ja postati prvak!

Matej "DoKoske" Truhan
PR FOTO
14.11.2014.
u 16:05

Matej "Do Koske" Truhan najavljuje meč karijere i lov na FFC pojas!

Kada se 2010. godine pojavio na lokalnoj MMA sceni ona ga je ved u startu proglasila bududom zvijezdom. Razlog je bio njegov brutalan, beskompromisan stil, nevjerojatan atleticizam, ali i potpuni nedostatak straha kada je ulazio u borilište. Matej "DoKoske" Truhan je doslovce pregazio svoja prva četiri protivnika te je ovaj "dečko iz Zagorja" dodatno podignuo ljestvicu očekivanja koju je javnost nesvjesno stavila pred njega. "Njegovi stompovi" i "soccer kickovi" su neodoljivo podsjedali na legendarni Pride što su MMA fanovi obožavali, a njegov neosporan talent je garantirao uspjeh.

No, uslijedio je prilično neočekivan poraz od Dušana Džakida u 2011. te je godinu dana kasnije izgubio i u dalekoj Rusiji iako se radilo o nelegitimnom porazu zbog sudara glavama. Loš niz je nastavio i protiv Damira Hadžovida pa je nekod perspektivna karijera preko nodi pala u duboku krizu. Osrednji "score" od 5:3 je u tom trenutku od Truhana napravio tek prosječnog regionalnog boraca iako je on bio puno više od toga.

Danas je Matej "DoKoske" Truhan kandidat za pojas prvog FFC prvaka u lakoj kategoriji. Sustavan rad, rješavanje nekih zdravstvenih problema i fokus koji je opet usmjerio na MMA karijeru su ga nanovo vinuli na vrh. Tri pobjede u nizu uključujudi dvije vrlo impresivne u FFC ringu su mu osigurale šansu za naslov koju de 21.11. pokušati iskoristiti na FFC-u 15 u Poreču. Protivnik mu je opasni Mađar Viktor Halmi.

U ekskluzivnom intervjuu za Fight Site, Truhan je najavio dvoboj života...

Prošli put si izgledao vrlo iscrpljeno na dan vaganja te se to odrazilo kondicijski i na samom meču. Kako je sada?
"Ovaj put je sa skidanjem kilograma puno bolja situacija. Zato što nakon posljednjeg nastupa uopde nisam vratio kilograme na svojih uobičajenih 82 kg, nego sam ostao na 78. Tako da nemam problema i lako du skinuti u ovih tjedan dana ono što je ostalo."

Pripremni je period pri samom kraju...
"Osjedam se odlično i pripreme su prošle jako dobro. Rekao bih ved standardno. Stojku radim s trenerom Merčepom, u CCA demo složiti dobar taktički plan što mislim da je najbitnije. U svakom slučaju u dvoboj ulazim maksimalno spreman."

Radiš kao vatrogasac puno radno vrijeme. Koliko je teško uskladiti to s karijerom MMA borca?
"Ne mogu redi da je uvijek idealno jer nije, no radi se o smjenskom radu kao vatrogasac pa se mogu dogovarati i namještati smjene da stignem i na treninge. Šefovi mi izlaze u susret kad je pred samu borbu, ali recimo ima i dana kada radim od 7 do 7 i onda još moram na sparing. Jedva bih čekao stidi doma i malo se poigrati sa svojim klincima, a to ne uspijem jer ved spavaju kada sam gotov. Ali to je cijena ovog posla.."

Jesi razmišljao da poput Stipe Miočida postaneš Matej "Vatrogasac" Truhan?
"(smijeh...) Nisam razmišljao o tome, a da budem iskren ovaj nadimak mi je ostao iz forumaških dana. Ako moji navijači nešto smisle, rado du to prihvatiti, ali mi zapravo nadimak i nije posebno bitan."

Zaredao si četiri meča u godinu dana. Je li češde nastupanje ono što ti paše?
"Ovakav tempo mi puno više paše jer je kontinuitet nastupa vrlo bitan. Dogodi se situacija da se ne boriš dugo zbog ovog ili onog razloga i to je normalno, ali se nadam da de se ovako česti nastupi ustaliti sada kad sam dio FFC-a. S češdim nastupima ste i u boljoj formi i skupljate dragocjeno iskustvo."

Što možeš redi za Halmija?
"Viktor Halmi je odličan borac. Gledao sam ga, znam ga od prije... Uostalom borio se još kada sam ja MMA gledao samo na televiziji. Ved i broj mečeva govori u prilog da se radi o iskusnom borcu. Sjedam se da mi se jedan prijatelj borio protiv njega među smeđim BJJ pojasevima na jednom natjecanju. Mislim da je u međuvremenu stigao i do crnog pojasa, ali nisam siguran. U svakom slučaju očekujem kvalitetnog protivnika. Ovo mu je prvi meč u 70 kilograma, ali ne vjerujem da de imati problema sa skidanjem jer nije krupan velteraš."

I sam si naglasio da je parteraš, no u FFC-u je impresionirao stojkom kada je pobijedio favoriziranog Vrbinca?
"Mislim da mu je možda plan bio drugačiji, ali kako je kontra gard i nezgodan je zbog toga u stojci, ved je na početku shvatio da mu Vrbinc paše, osjetio je distancu i čitavo vrijeme mu je prolazio isti udarac. Nije bilo smisla da onda ne nastavi s tim. Iskusan je i to je iskoristio. Ništa čudno..."

Koji je onda tvoj plan?
"Stojka mi je svakako plan broj jedan, ali se isto tako dobro borim u parteru pa ako ne bude prolazio plan A, uvijek postoji i alternativa. Spreman sam za borbu na nogama i borbu na parteru."

Što za tebe znači osvajanje FFC pojasa?
"Značilo bi mi mnogo jer je FFC ved sada etablirana promocija s velikim utjecajem na europskoj borilačkoj sceni. Od početka su radili vrlo kvalitetno, a sada je to još bolje i još jače. Osvajanje pojasa u takvoj promociji je velika stvar za moju karijeru pa se nadam da du pobijediti i onda što duže zadržati pojas. Drago mi je što je FFC krenuo s pojasevima i mečevima za titulu jer su sada to ved ozbiljni mečevi. Dosta toga se iskristaliziralo u ovih par godina."

Ostatak popisa borbi? Hodeš li nešto pratiti prije nego što uđeš u ring?
"Priredba je brutalna, u MMA-ju nema slabog para i teško je bilo što prognozirati jedino sam siguran da du ja pobijediti. (smijeh) Rekao bih da je ovo najbolji fight card do sada. Kick boksing pratim, ali ne toliko iako sam vidio da su i tu odlične borbe. Možda je najzanimljiviji MMA par Barrio vs. Pejid. Croata je odličan hrvač, a Pejid je sjajan u stojci. Ima vrlo kvalitetnu stojku za MMA. Brz je i ima nos za nanjušiti nokaut. Tako da de biti zanimljivo i teško je bilo što prognozirati." 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije