Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMIR KALAPAČ

Tetak Dinamova čuda igrao za Hrvatsku: 'Luku Modrića i mene stvorio je isti trener'

Foto: Tomislav Dasović
1/3
22.10.2020.
u 08:56

Hej, čovječe, ja sam u tom trenutku suigrač Zvone Bobana, igram za Hrvatsku, nosim dres sa šahovnicom! Pa za igrača nema većega gušta i časti! Ušao sam u igru deset minuta prije kraja utakmice

Pod egidom “I ja sam bio hrvatski reprezentativac” prisjetit ćemo se nekih nogometaša koji su makar u jednom nastupu bili dio tridesetogodišnje povijesti najslavnije hrvatske sportske momčadi. Jedan od njih je Damir Kalapač (57), kršni Zadranin koji je nekada u Hrvatskoj ligi nosio dresove Zagreba, Segeste i Zadra, a za reprezentaciju je nastupio 19. lipnja 1991. godine. Toga dana Hrvatska je u Murskoj Soboti i pobijedila Sloveniju s pogotkom Fabijana Komljenovića (1:0) .

Jerković je bio od riječi

Po čemu pamtite nastup u Murskoj Soboti?, pitali smo Kalapača.

– Po neizmjernom ponosu! Hej, čovječe, ja sam u tom trenutku suigrač Zvone Bobana, igram za Hrvatsku, nosim dres sa šahovnicom! Pa za igrača nema većega gušta i časti! Ušao sam u igru deset minuta prije kraja utakmice umjesto Mladena Mladenovića.

Damir danas živi u svojem rodnom Zadru, zaposlenik je gradske tvrtke koja se bavi održavanjem sportskih objekata i terena, a imao je jako zanimljiv nogometni put. Primjerice, njegovi počeci vezani su za istoga trenera koji je otkrio i stvorio hrvatsku Zlatnu loptu Luku Modrića – Tomislava Bašića.

– Ma mene je Tomo Bašić izmislio kao nogometaša! Ja sam, inače, živio blizu stadiona u Stanovima i ondje sam počeo igrati, a trener Bašić o meni se, kao i o drugim igračima, brinuo kao da smo mu sinovi. Imaš pokvaren zub; ajde, popravi ga pa se vrati. Imaš jedinicu u školi, nema treniranja; ispravi ocjenu pa se vrati. Iskreno ću vam reći; ja sam se šjor Tome bojao, ali on me svemu naučio u nogometu.

Tko su vam osim njega bili najvažniji treneri?

– Ivo Šušak u Zagrebu; trener gospodin. Kod njega nije bilo nikakve protekcije, igra samo onaj tko zasluži, kako god se on zvao. Također, imam jako ugodno sjećanje na razdoblje u Segesti, kada nas je vodio Zlatko Kranjčar.

Kakav je bio Dražan Jerković?

– Najveći gospodin kojega sam susreo u nogometu. Kod njega ti nije ni trebao ugovor, za njega je riječ bila svetinja. Čovjek kojemu sam se divio, koji je postavio temelje velikoga Zagreba. I zato mi je žao da je klub koji je Jerković stvarao, i za kojega sam igrao s ponosom, doživio tako tužnu sudbinu.

Karijeru je počeo u rodnome Zadru, potom bio član vrlo jakoga Sarajeva, iz kojega je bio posuđen Rudaru iz Ljubije, zatim petrinjske Mladosti i Münchena 1860. U NK Zagreb došao je 1990. godine i pomogao klubu da se plasira u Prvu saveznu ligu pod vodstvom Ive Šuška.
Damir je jedan od 11-orice reprezentativaca iz Zadra, uz Subašića, Livakovića, Vrsaljka, Pršu, Modrića, Santinija, Bjelanovića, Tomasova, J. i M. Buljata.

– Poznajem sve te momke, s Pršom se družim kada preko ljeta dođe u Zadar. Za Modrića sam prvi put čuo u Zagrebu, dok sam se družio s Deverićem, Mlinkom... Jednom mi Deverić kaže: “Ima kod mene u juniorima jedan strašan klinac, tvoj Zadranin, Modrić se zove.” Ja kažem “nikad čuo za dečka”, pa okrenem nekoliko brojeva i raspitam se. I svi mi kažu: čudo, avion od igrača! Začudio sam se kad sam čuo da nije prošao u Hajduku.

Sudio sam četiri godine

Po završetku karijere bili ste i trećeligaški sudac.

– Da, sudio sam, mislim, četiri godine, ali zbog svoje poodmakle dobi za suca tada nisam mogao napredovati pa sam prestao suditi.

I na kraju, još zanimljiviji dio cijele ove priče o reprezentativcu s jednim nastupom: Damir Kalapač tetak je Dinamova Joška Gvardiola.

– Joškov otac Tihomir i moja supruga Marija su brat i sestra. Kada je Joško imao 10-11 godina, vodio sam ga u Veslačku, na probu u NK Zagreb i tamo nije prošao. Kakve su to suze bile! Tada sam ga tješio: “Nisi prošao u Zagrebu, pa što? Idemo dalje, igrat ćeš u nekom drugom klubu.” Odveli smo ga tada u Trešnjevku. Jednom su igrali s Dinamom i izgubili 2:5, a mali Joško dao je dva gola. U toj utakmici uočio ga je trener Dinamovih klinaca Miroslav Davidović i odveo u Maksimir – zaključio je.•

Damir Kalapač je ponosni djed dvaju unuka: 4-godišnjega Jakova i 6-mjesečnoga Bruna. Obojica su sinovi njegove kćeri, nekadašnje odbojkaške reprezentativke Kristine, čiji je suprug bivši odbojkaš Ante Colić. Ima i kćer Ivonu.

Zanimljivo, imao je i jednu filmsku ulogu; utjelovio je nogometnoga suca u filmu “Ajmo žuti” Dražena Žarkovića iz 2001. godine.
– Evo kako je do toga došlo... Kada je NK Zagreb 1991. ušao u prvu ligu, na posljednjoj utakmici u Kranjčevićevoj, kada smo na terenu počeli slaviti, do mene je došao dječak i tražio me dres. Ja sam mu ga dao, a on me tražio i gaće! Rekao sam mu da dođe do svlačionice, pa kad sam se skinuo, dao sam mu i gaće. Taj dječak bio je Pavao Marinković, koji je 2001. bio scenarist toga filma. On se sjetio kako sam mu ja 1991. dao dres i valjda mi se htio odužiti i tako sam dobio tu ulogu. U tom filmu igram poštenoga suca koji je direktor kluba.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:07 22.10.2020.

Legenda, ja ga se sjecam kao suca (doduse sa puno tamnijom kosom ;) ) cesto mi je sudio na raznim turnirima. Pamtim ga kao pravednog i britkog suca, nije si nikad dozvoljavao da mu netko prigovara bilo od nas na terenu ili od publike. Nisam znao da je nastupao za reprezentaciju.

CR
CrazyCehinjo
14:57 22.10.2020.

U filmu "Ajmo Žuti" se baš ne sjećam da je glumio poštenog suca.

BE
Beskucnik
12:02 22.10.2020.

I u nogometu preko veze ,sve ide , i gle cuda i posao se nasao za njega , koji je u karijeri zaradio vise nego mu je i potrebno , a branitelji nezaposleni nek se ubijaju , zaboravio je reci da je u HDZ , od toliko uhljeba zemlja moze samo u bankrot , ni za lijeka nema novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije