Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE VOZAČA

Svjetski prvak Verstappen najplaćeniji je u Formuli 1. Hamilton zaradi 20 milijuna dolara manje

storyeditor/2023-05-06/PXL_REU_020423_99175189.jpg
REUTERS
07.05.2023.
u 11:21

Među 50 najbogatijih sportaša svijeta nalaze se samo dva F1 vozača, Verstappen i Hamilton, ali rangirani su daleko od top 10 društva

Vrhunski sport sa sobom donosi i vrhunsku zaradu, to je jasno odavno, ali samo u slučaju da se bavite "pravim" sportom. Već je poznato da nogometaši, košarkaši, tenisači... zarađuju basnoslovan novac, no primjerice vrhunski veslači o svotama svojih kolega mogu samo sanjati.

Magazin Forbes nedavno je objavio listu najbogatijih sportaša svijeta, a na prvome mjestu sasvim je očekivano portugalski napadač Cristiano Ronaldo (38). On je najplaćeniji sportaš na svijetu, procjenjuje se da je zaradio 136 milijuna dolara od prihoda na terenu i izvan njega u protekloj godini.

Dva ekstrema

Forbesove brojke o zaradi uključuju sve novčane nagrade, plaće i bonuse zarađene između 1. svibnja 2022. i 1. svibnja 2023.

Na toj listi drugo mjesto drži argentinski nogometaš Lionel Messi (35), koji je prošle godine zaradio 130 milijuna dolara, a njegov suigrač iz PSG-a Francuz Kylian Mbappé (24) odmah je iza njega sa 120 milijuna dolara.

Nakon tri nogometne superzvijezde, slijedi jedna iz NBA-a, košarkaš LeBron James (38) ima prihod od 119,5 milijuna dolara, a top pet zatvara meksički boksač Canelo Alvarez (32) sa 110 milijuna dolara.

Zanimljivo, na popisu 10 najbogatijih nema nijednog vozača formule 1. A formula 1 elitni je sport u koji se upuštaju malobrojni što sretnici, što talenti.

Forbes je u svom prijašnjem izvještaju (od 1. svibnja 2021. do 1. svibnja 2022.) složio popis 50 najbogatijih sportaša i tu su se našla dva vozača F1, ali daleko od top 10.

Najbogatije iz auto-moto svijeta predvodio je Britanac Lewis Hamilton (38), koji je na toj listi bio tek 17. iza svih nogometaša, košarkaša, golfera, tenisača... Forbes je tada procijenio da je uprihodio ukupno 65 milijuna dolara, od čega osam milijuna izvan svog posla u F1. Nizozemac Max Verstappen (25) bio je na toj listi 26. s ukupnom zaradom od 48 milijuna dolara.

Vozači formule 1 kao i ostali sportaši zarađuju i izvan svog sporta, i to golem novac, što od sponzorstava, što od bonusa.

Recimo, procjenjuje se da je neto vrijednost sedmerostrukog svjetskog prvaka Hamiltona 285 milijuna dolara (plaća, bonusi, kolekcija auta, nekretnine...). Usporedbe radi, Ronaldova neto vrijednost Ronalda procjenjuje se na 450 milijuna dolara. Iako je razlika između njih dvojice velika, treba se složiti da su oba iznosa vrlo izdašna.

No dok se o velikom CR7 i plaćama i zaradama nogometaša uglavnom sve već zna, odlučili smo provjeriti kolike plaće ima elita iz formule 1 te koliko zarađuju u usporedbi s ostalima.

Nedavno je objavljen popis zarada vozača formula 1, a u 2023. godini najplaćeniji je aktualni svjetski prvak Verstappen (Red Bull).

Njemu će novi ugovor donijeti golemih 55 milijuna dolara i to sve prije nego li se uopće aktiviraju bonusi za pobjede na utrkama ili osvajanje naslova svjetskog prvaka. Usporedimo li to s Ronaldom, recimo da ovaj u Al-Nassru samo od plaće godišnje dobije više od 80 milijuna dolara.

Po visini godišnje plaće iza Maxa je u F1 Mercedesov Lewis Hamilton s 35 milijuna dolara, slijedi Ferrarijev Charles Leclerc (25) s 24 milijuna dolara.

Godišnju plaću od oko milijun dolara ima tek nekoliko njih, najmanje su plaćeni Williamsov Logan Sargeant (milijun dolara) te Yuki Tsunoda iz AlphaTaurija (milijun dolara). Ostali vozači nalaze se između ova dva ekstrema, Lando Norris u McLarenu ima 20 milijuna dolara, Carlos Sainz u Ferrariju 12 milijuna dolara, Sergio Perez u Red Bullu 10 milijuna dolara...

Vlastiti trkaći tim

No ovo su samo brojke njihove nominalne plaće, sponzorski ugovori i ostali benefiti izvan staze čine također velik dio prihoda koji donose milijunske iznose.

Hamilton je, primjerice, ambasador za više marki kao što su Tommy Hilfiger, Mercedes-Benz, Puma... Lansirao je tako i kolekciju odjeće pod nazivom #TommyXLewis s Tommyjem Hilfigerom 2018., a radi i s mnogo drugih popularnih brendova koji dobro plaćaju njegovu popularnost.

Verstappen pak posjeduje vlastiti trkaći tim koji se natječe u fizičkim i virtualnim prvenstvima... On zaradi i do 20 milijuna dolara godišnje "sa strane". No da bi sve to imali, moraju se dokazati na stazi, a novu priliku vozači imaju već u nedjelju, kada ih čeka utrka za Veliku nagradu SAD-a.

U ukupnom poretku trenutačno vodi Verstappen, slijede ga Perez, Alonso i Hamilton, ali treba se reći da je sezona praktički tek počela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije