Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Štimac:

Šuker je svoj, nije Mamićeva igračka. Napadi na Zdravka i Janicu su katastrofa

Igor Štimac
Foto: Davor Puklavec/pixsell
05.07.2017.
u 13:50

- Carrilla ćemo ocijeniti tijekom ove sezone, držim da je pohvatao konce i na dobrom je putu, no hoće li struka ovaj put pogoditi s pojačanjima veliko je pitanje.

Igor Štimac, bivši reprezentativac i izbornk nakon povratka iz Katara progovorio je o najaktualnijim temama hrvatskog nogometa.

Prošle sezone bili ste trener u katarskom klubu; je li ta epizoda završena? Kakva su bila iskustva u Kataru? Biste li ponovno išli za trenera u taj dio svijeta ili vas vuče posao u Europi, možda u 1. HNL ili u Derby Countyju?

- Katarska je epizoda završena, uživao sam u radnim uvjetima, konsolidirao momčad u vrlo kratkom vremenu i iz izgubljene pozicije doveo je do igranja za ostanak u ligi, u kojemu, nažalost, nismo imali onu mrvu sportske sreće za veliki uspjeh. Gadno smo se napromašivali, a upravo nam je realizacija bila ključni problem cijelo vrijeme jer mnoštvo prilika koje smo vrijedno stvarali nismo uspijevali realizirati. Nesreća s ozljedom najboljeg igrača Iranca Zahivija (odigrao samo 2 utakmice i postigao 3 gola) koštala nas je ostanka u ligi. Svakako bih išao ponovo u Katar, pogotovo zbog uvjeta rada, jer infrastruktura je impresivna, ali nedostaje publike i nogometne strasti. Derby County? On ostaje moja želja, odbio sam ga preuzeti dok sam obnašao funkciju izbornika, ali vjerujem da će ponovo doći ta prilika.

Povratak u neki hrvatski klub?

- Jedino dovedem li stranog investitora za kojeg bih radio, jer biti u rukama nekog od lokalnih dušebrižnika ne pada mi na pamet.

Katar se našao pod sankcijama međunarodne zajednice. Kako će se to odraziti na pripreme za SP 2022.? Bi li mogao izgubiti domaćinstvo?

- Ni najmanje. Problem je eskalirao nakon moga odlaska i samo Bog zna što vrijeme nosi. Oni intenzivno rade na pripremi organizacije SP-a, a politički problemi, naravno, mogu destabilizirati cijeli projekt.

Kako ste vidjeli rasplet Prve HNL? Kako biste objasnili promjenu poretka - snagom Rijeke ili slabostima Dinama?

- Sretan sam zbog prijatelja Miškovića i vrijednih ljudi u riječkom klubu što su pokazali kojim putem se može ići do uspjeha, ali i tužan utoliko što vidim da politika grada Rijeke ne prati na kvalitetan način razvoj riječkog nogometa. Naravno, mislim na zastoj u projektu gradnje novog stadiona koji bi trebao investitorima omogućiti i određene garancije za povrat ulaganja. Siguran sam da će Mišković naći način da premosti taj problem, a nadam se da će i Hajduk uvidjeti kojim putem treba krenuti.

Kako ste doživjeli Hajdukovo treće mjesto, je li Carrillov angažman bio dobar potez?

- Carrilla ćemo ocijeniti tijekom ove sezone, držim da je pohvatao konce i na dobrom je putu, no hoće li struka ovaj put pogoditi s pojačanjima veliko je pitanje. Naglašavanje uspjeha mladih uzrasta je pretjerano jer znamo da se jedini konkurent Dinamo natječe s mlađim godištem od Hajdukova.

Kako ocjenjujete poziciju i utjecaj Udruge “Naš Hajduk”?

- Uvijek sam govorio da svakom projektu treba dati vremena pa onda o njemu suditi. Evo, nakon pet godina pod opsadom “Njihova Hajduka” još uvijek smo kao klub jednako daleko od uspjeha, a jedini segment kluba koji napreduje je marketing, sve ostalo je jedino za zaborav. Šest ili sedam uprava protjerano je pod parolom “želimo europski Hajduk”, a sad nam se servira da trofeji koji nas vode do “europskog Hajduka” nisu bitni. Bez obzira na sve, ja Hajduk volim i to ništa ne može promijeniti. Ali žao mi je.

Kako gledate na folklor koji prati naš nogomet: napade na predsjednika Dinama i državnu tajnicu za sport na Braču?

- Katastrofa. Ti događaji posljedica su ignorantske politike prema nogometu i zakonima koji se moraju regulirati kako bi savezi funkcionirali sukladno zakonskim okvirima te omogućili svima ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju i natjecanju. Osuđujem kukavički napad na Zdravka Mamića i ne razumijem napad na Janicu koja je jasno inicirala pritiske na izvršnu vlast vezane uz primjenu Zakona o sportu. Kukavički je tako postupiti prema jednoj dami, sramoteći naš grad i regiju poznatu po gostoljubivosti i šarmu.

Kakvim ocjenjujete učinak reprezentacije u kvalifikacijama za SP? Gdje je Čačić pogriješio? Slažete li se s Joškom Jeličićem da izbornik ima problema s vođenjem utakmica i da reprezentacija igrački ne nepreduje?

- Guramo dobro, držimo prvu poziciju. Iako smo zadnjim porazom kompromitirali učinak, mislim da nema razloga za paniku. Lipanj je poznat po lošim izdanjima naših miljenika umornih od silnih nastupa tijekom sezone. Čaćić mora pozitivno prihvatiti kritike, raditi na reakcijama tijekom utakmice i sve će biti O.K. Bilo bi užasno propustiti plasman u takvoj skupini.

Kako gledate na najnoviju Modrićevu poziciju antijunaka u hrvatskom nogometu? Koliko je i je li uopće Luka sam tome pridonio?

- Za mene je on bio i bit će nogometni junak. A što je u privatnom životu, ostavljam njemu na izbor.

Kakvim ocjenjujete Šukerov rad - upravo se navršava pet godina od njegova preuzimanja HNS-a? Je li njegov angažman u domaćem nogometu nedostatan?

- Ne razumijem zašto se čudimo Davoru kad ga svi dobro poznajemo, a i radi upravo onako kako je najavio prije neslavnog preuzimanja funkcije. Ušao je u Izvršni odbor Uefe te nastavio Markovićevim stazama, brinući se isključivo o reprezentaciji. Napredak Rijeke i Osijeka vezan je isključivo uz privatni kapital, a odnosi u nogometnoj organizaciji eskaliraju. Posljednja uhićenja dužnosnika u Brodsko-posavskoj županiji, utvrdi njihove vlasti, jasno govore na kojem stupnju svijesti HNS funkcionira.

Je li Šuker i dalje samo produžena Mamićeva ruka i je li Mamićev utjecaj u nogometu još vidljiv i nedodirljiv?

- Šuker je uvijek bio i ostat će svoj. Gadno se prevare svi koji misle da je nečija igračka, to najbolje sada vidi Zdravko Mamić.

Je li Dario Šimić legitiman i dovoljno kvalitetan kandidat za predsjednika HNS-a?

- Naravno, po svemu što radi za hrvatski nogomet, ali najviše po želji za promjenama. Trenutačno ne postoji bolja opcija, osim Bobana, ali njegov stav po pitanju angažmana u hrvatskom nogometu znamo.

Imate li ambicija vratiti se u hrvatski nogomet kao dužnosnik HNS-a?

- Uvijek sam spreman za bitku za napredak. Hrvatskom sam nogometu uvijek samo davao, nikad ništa od njega nisam uzeo: 25 godina kao igrač, potom 10 godina kao funkcionar i trener koji je uvijek ukazivao na probleme i nudio rješenja. Nikad neću prežaliti što Boban nije odlučnije udario šakom o stol kad je bilo prilika da preuzme HNS mirnim putem. Danas bismo imali sigurno najuređeniju razvojnu ligu na svijetu. Mislim da još nije kasno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije