Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAR NEĆE POMOĆI

Suci su se kadrovirali po podobnosti i vezama, a sad plaćamo cijenu

Suci
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
07.10.2019.
u 06:45

Skorašnje uvođenje VAR-a neće puno toga promijeniti. Hrvati su drugi na svijetu u nogometu, ali naših sudaca nema u elitnoj skupini Uefinih natjecanja.

Nakon 11. kola Prve HNL jasno je da je uvjerljivo najveći problem – suđenje. Nažalost, rezultat subotnje utakmice Osijeka i Gorice nije odlučila kvaliteta igrača na terenu, već ga je pogrešnom odlukom skrojio sudac Ivan Vučković te tako gostima uzeo tri boda koje su imali do te nesretne 75. minute.

Ono što je najgore za Goricu jest činjenica da je ove sezone već više puta oštećena, primjerice na Poljudu im nije dosuđen čisti 11-erac. Gorica je ustvari samo kolateralna žrtva, nju je najlakše oštetiti jer je uvjetno rečeno manji klub. A naši suci proteklih godina kao da sude po špranci “bitno je ne zamjeriti se najmoćnijima”.

A Osijek, koji je proteklih sezona puno uložio u momčad, a sada gradi i novi stadion, itekako je moćan. Osječki bazen već dugo drma sudačkom organizacijom, pa će neki reći da sudačka “krađa” Gorice, kao i prije koje kolo Rijeke protiv Osijeka na Rujevici, možda i nisu sasvim slučajne. U to da ima namjere ipak ne želimo vjerovati, ali takve greške koje kroje ljestvicu moraju što prije prestati.

A to se može jedino korjenitim promjenama u sudačkoj organizaciji. Koliko je suđenje loše, najbolje potvrđuje što je prije četiri kola i sam IO HNS-a prozvao Sudačku organizaciju. Iako, teško je nešto na brzinu promijeniti jer problem je dugogodišnja loša selekcija, kadroviranje sudaca po rodbinskoj vezi, po podobnosti, a ne po kvaliteti.

I zato se ne zavaravajmo, skorašnje uvođenje VAR-a neće puno toga promijeniti. Hrvati su drugi na svijetu u nogometu, ali naših sudaca nema u elitnoj skupini Uefinih natjecanja.

Tamo svog predstavnika imaju Bugarska, Slovenija, Srbija, Rumunjska, Mađarska.., sve zemlje koje su po nogometnim rezultatima iza nas.  Po tome koliko su naši suci na cijeni u Uefi, mi smo liliputanci. Netko bi, gospodo, zbog toga trebao odgovarati. I to odmah.

Ključne riječi

Komentara 10

SM
san.martino
07:44 07.10.2019.

Hdz i tu ima svoje prste!

NM
nemirno more
08:03 07.10.2019.

da je to samo u sudačkoj organizaciji...ali cijeli sustav se organizovao na istom principu...

BE
beee
08:12 07.10.2019.

adeze lopovluk se uvukao u sve pore društva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije