Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova slika kadra

'Stranci su otišli kućama, polovica njih se vjerojatno neće ni vratiti'

Branko Laljak
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
20.03.2020.
u 07:00

Pregled broja stranaca po klubovima otkriva kako po uvozu iz inozemstva prednjači zaprešićki Inter

U Hrvatskoj nogometnoj ligi u ovom trenutku registrirana su 103 stranca (podatak s Transfermarkta) ili 37 posto od ukupnoga broja igrača, što je pad u odnosu na prošlu sezonu (142) i obećavajući podatak za domaće nogometaše proizvedene u školama naših prvoligaša.

Pregled broja stranaca po klubovima otkriva kako po uvozu iz inozemstva prednjači zaprešićki Inter, a takva politika mu za sada, u proljetnom dijelu prvenstva, donosi izrazito negativan trend.

Tako je Inter jedini prvoligaš koji u kadru ima više od 50 posto stranaca, pa i stranoga trenera, Crnogorca Željka Petrovića, i s njima je u nastavku sezone pao s osmog na deveto mjesto, poziciju koju dijeli s posljednjeplasiranim Varaždinom (oboje imaju po 17 bodova).

Varaždin s najmanje stranaca

Inter je posljednju prvenstvenu utakmicu protiv Slavena Belupa počeo sa samo trojicom nogometaša s hrvatskom putovnicom, Gordanom Barićem, Antonijem Bosecom i Nikolom Soldom, a ostatak sastava činili su igrači iz Slovenije, Nizozemske, Srbije, Bugarske i Rusije.

Epilog tog Petrovićeva miksa bio je poraz 0:2 pred samo 136 gledatelja. Tako publika u Zaprešiću gleda na projekt iza kojega, navodno i neslužbeno, stoji menadžer Velibor Kvrgić, čovjek koji iz sjene kroji sudbinu zaprešićkog nogometnog prvoligaša.

– Iskreno, nemam ni volje, ni snage u današnjoj situaciji komentirati zbivanja u našemu klubu. Suočen sam s činjenicom da su mi trenutačno svi resursi ukinuti i ne vidim izlaz. Onaj tko misli kako će se kod nas nogomet moći ponovno igrati u svibnju, taj je u zabludi – kazao nam je rezignirani dugogodišnji čelnik Intera Branko Laljak, a referirao se i na temu stranaca.

– Ja vam mogu reći samo da su svi naši stranci otišli kućama i da kad se “ovo” sve završi, polovica njih vjerojatno se neće ni vratiti. Tako ćemo na ljeto imati drukčiju sliku našega igračkoga kadra.

Inter je, podsjetimo, protekle zime otpustio trenera Samira Toplaka, umjesto njega angažirao Željka Petrovića te čak osmoricu stranaca: Andrića i Petrovića iz Srbije, Martića, Hadžikića i Haasa iz Austrije, Zamourija i Van Bruggena iz Nizozemske te Roma iz Slovenije.

Inter je tako doveo jednak broj stranaca koliko ih je protekle zime napustilo Prvu HNL iz svih klubova: Olmo, Pinto, Acosty, Bulos, Svatok, Zwolinski, Nowak i Lisakovič.

S takvom obnovljenom momčadi Zaprešićani imaju učinak od po jedne pobjede i remija, te čak pet uzastopnih poraza. Dakle, eksperiment za sada nije uspio, iako Inter još uvijek ne treba otpisivati, jer do kraja prvenstva je deset kola, a zona spasa udaljena samo dva boda.

Najpozitivniji primjeri akcije “hrvatski štih” u proteklom kolu bili su Rijeka i Varaždin koji su imali samo po dvojicu stranaca u prvih 11, dok su Osijek, Dinamo i Slaven Belupo imali po trojicu, s tim da su Koprivničani jedini s klupe uveli trojicu hrvatskih igrača. Dakle, ukupan omjer u momčadi farmaceuta bio je 11:3 za domaće snage.

Igrači Austrije i BiH prednjače

Ove sezone u Hrvatskoj prvi put najbrojniji stranci su vlasnici austrijske i bosanskohercegovačke putovnice, ima ih po devetorica, osmorica stranaca su Srbi, sedmorica Albanci, šestorica su iz Brazila i Nigerije, petorica iz Španjolske i Nizozemske...

Ne računamo li sedam milijuna eura vrijednoga Ademija kao stranca (jer je rođeni Šibenčanin sa sportskom putovnicom Sjeverne Makedonije), najvredniji stranac u Prvoj HNL je Dinamov stoper, Austrijanac Emir Dilaver, procijenjen na četiri milijuna eura, a do njega još jedno Bjeličino otkriće, Poljak Kadzior s tri milijuna eura.

U perspektivi najveću vrijednost sigurno će dosegnuti 21-godišnji Kosovar iz Lokomotive Lirim Kastrati, od ljeta pojačanje Dinama.•

Inter (51,9%) 14

Lokomotiva (41,9%) 13

Istra 1961 (38,7%) 12

Rijeka (45,8%) 11

Gorica (44 %) 11

Dinamo (41,7%) 10

Hajduk (40 %) 10

Osijek (34,8 %) 8

Slaven Belupo (25,9 %) 7

Varaždin (19,4 %) 7

U tablici su navedeni klubovi Prve HNL te broj stranaca koji igraju u njihovim momčadima izražen u postocima i ukupnom broju

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije