Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale SP-a

Što ako Messi i Mbappe završe s istim brojem golova? Po ovim kriterijima će se dodijeliti Zlatna kopačka

World Cup - Mbappe Will Go Up Against Messi In The Final
Foto: Liewig Christian
1/3
15.12.2022.
u 09:58

I Francuska i Argentina nadaju se trećem naslovu – Francuzi su bili najbolji na svijetu 1998. i 2018. godine, a Argentinci 1978. i 1986.

Argentina i Francuska igrat će finale Svjetskog prvenstva u Kataru. S jedne strane Lionel Messi kojemu je ovo posljednja prilika, s druge mladi Kylian Mbappé koji brani naslov.  I Francuska i Argentina nadaju se trećem naslovu – Francuzi su bili najbolji na svijetu 1998. i 2018. godine, a Argentinci 1978. i 1986. Osim što ćemo u nedjelju dobiti pobjednika, dobit ćemo i dobitnike najprestižnijih individualnih nagrada na Mundijalu - Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira, Zlatnu rukavicu za najboljeg vratara i Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva.

U utrci za strijelca ostali su Messi i Mbappé. Obojica imaju po pet pogodaka, a po jedan gol manje od njih imaju Julian Alvarez i Olivier Giroud.

U slučaju da više igrača ima isti broj golova - Fifine propozicije govore da je prvi idući kriterij da nagrada ide igraču koji ima najviše asistencija (Messi tri, Mbappé dvije). Sljedeći kriterij je da nagrada ide onom koji je odigrao (naj)manje minuta. 

Dodajmo da je Mbappé najvredniji igrač na ovom Mundijalu, Transfermarkt ga procjenjuje na 160 milijuna eura, dok Messi vrijedi 50 milijuna. 

Zanimljivo, pobijedi li Argentina u finalu, Messi (35) bi tako postao četvrti najstariji igrač koji je osvojio Svjetsko prvenstvo na kojem je igrao, iza Miroslava Klosea, Niltona Santosa i 40-godišnjeg talijanskog rekordera Dina Zoffa.

No, za to mu treba pobjeda, a povijest kaže da su se ove dvije zemlje međusobno sučelile 12 puta, Francuska je dobila tri utakmice, a šest Argentina, dok su ostala tri meča završila izjednačeno.

Posljednji susret dogodio se na Svjetskom prvenstvu 2018. kada je Francuska pobijedila 4:3 u šesnaestini finala.

Pa osvoje li trikolori naslov, postat će prva nacija koja je osvojila dva uzastopna svjetska prvenstva još od Brazila 1958. i 1962 te Italije 1934. i 1938.

Osim toga, dva trenutačno najbolja na svijetu - Messi i Mbappé dobro se poznaju jer su suigrači iz PSG-a. 

 

Komentara 1

RH
Rhaenyra
11:17 15.12.2022.

Trebao bi dobiti onaj koji je dao više golova iz igre. Pošto se na ovom prvenstvu sve namješta Argentini i pošto je "legendarni" Messi od svojih 5 čak 3 pogotka postigao iz poklonjenih penala, onda je očito da tu nema dileme i da kopačka pripada Mbappeu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije