Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV PUT

Stigao je iz Afrike u Osijek, a otkrio je i što ga je neugodno iznenadilo u Hrvatskoj

25.01.2020.
u 07:00

BSK iz Bijeloga Brda zauzeo je u prvom dijelu prvenstva 14. mjesto i na proljeće ga čeka grčevita borba za ostanak. Momčad je stoga preuzeo iskusni prvoligaški trenerski vuk Tomislav Steinbrückner

Drugoligašu BSK-u iz Bijeloga Brda nastupa jedan od najatraktivnijih mladih nogometaša drugoligaškoga natjecanja, 19-godišnji Bjelokošćanin Roman Mory. Kako je uopće jedan visoki, tanašni, daroviti Afrikanac završio u mjestu nedaleko od Osijeka i otkuda je uopće: gdje je rođen, gdje je odrastao, gdje je počeo igrati, koliko već ima utakmica u nogama u seniorskoj konkurenciji? U kojim klubovima je igrao?

– Puno ime mi je Gbané Roman Mory Diaman. Rođen sam 25. prosinca 2000. u mjestu Tontonou, u pokrajini Toumodi u Obali Bjelokosti. Cijelo djetinjstvo proveo sam u Abidjanu. Počeo sam igrati nogomet u klubu Stade d’Abidjan. Vrlo mlad igrao sam tri sezone u seniorskoj momčadi kluba Stade d’Abidjan gdje sam nastupio u tri finala domaćeg kupa: Liga kupu, Nacionalnom kupu i onda sam osvojio Super kup Obale Bjelokosti. Također sam nastupio sa svojim klubom Stade d’Abidjan u Afričkom kupu konfederacija (Kup pobjednika kupova za Afriku). To je jedini moj klub u kojem sam igrao u Obali Bjelokosti i onda sam u rujnu 2019. godine došao u Hrvatsku – kaže Roman.

Tko je njegov nogometni uzor, odnosno, tko je za njega najbolji igrač Obale Bjelokosti u ovom trenutku?

– Moj nogometni uzor je Yaya Touré, inteligentan, sjajan tehničar i fizički moćan. Još uvijek gledam na videu njegove akcije. Trenutačno najbolji igrač Obale Bjelokosti je Nicolas Pépé koji iza sebe ima uspješnu sezonu u Lilleu i transfer u Arsenal.

Mama je bila zabrinuta

Tko čini Romanovu obitelj, gdje ona živi, kako je reagirala kada je rekao da odlazi u Hrvatsku?

– Prije dvije i pol godine ostao sam bez oca. Imam majku, braću i sestre. Oni žive u mjestu Bondoukou u Obali Bjelokosti. Bio sam još u Abidjanu kada sam trebao doći u Hrvatsku. Tada sam nazvao majku da joj kažem da trebam ići u Hrvatsku. Ona je bila malo zabrinuta jer sam išao u zemlju o kojoj ništa nisam znao – kaže Roman i nastavlja:

– Dobro sam se snašao u Hrvatskoj, osim što je barijera hrvatski jezik, sve ostalo je dobro. Imao sam puno ugodnih iznenađenja u Hrvatskoj, a neugodno iznenađenje u Hrvatskoj, odnosno u Slavoniji mi je hladnija klima. U Africi ovakvu zimu nikada nisam doživio.

Je li očekivao da će ga uzeti neki hrvatski prvoligaš ili je zadovoljan što igra u Bijelom Brdu, u 2. ligi?

>>> Pogledajte kako Hrvati slave plasman Hrvatske u finale EP-a

Bijelo Brdo za napredak

– Svaki dobar igrač nada se zaigrati u što jačoj ligi, ali sada sam u Bijelom Brdu i ovdje mi je dobro. Ovdje ću sigurno napredovati kao igrač.

Kakva je hrvatska druga liga, koji je najupečatljiviji detalj koji je uočio, doživio?

– Druga HNL ima dobru kvalitetu. Ima jako dobre mlade igrače i ima klubove ujednačene kvalitete. Najupečatljvija u Hrvatskoj je gostoljubivost ljudi koje sam imao prigodu upoznati.

S kim Roman živi u Osijeku, ima li djevojku, voli li izlaziti, voli li slavonsku kuhinju?

– U Osijeku živim sam, nemam djevojku. Volim slavonske specijalitete, jedem ih s posebnim užitkom.

Gdje se Roman vidi za dvije ili za pet godina, u kojoj od europskih liga?

– Za dvije do pet godina vidim se u engleskoj Premier League koju volim zbog njezine vrhunske kvalitete i zanosa koji igrači pokazuju na utakmicama – zaključio je Mory, koji je već zapeo za oko hrvatskim prvoligašima i nekim klubovima iz regije.

BSK iz Bijeloga Brda zauzeo je u prvom dijelu prvenstva 14. mjesto i na proljeće ga čeka grčevita borba za ostanak. Momčad je stoga preuzeo iskusni prvoligaški trenerski vuk Tomislav Steinbrückner.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije