Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stav političara

'Fašizam ne mogu riješiti institucije, već odgoj i naše glave'

kukasti križ,svastika
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
18.06.2015.
u 16:40

'Svaki zidić, ograda, trafostanica imaju jedan nacistički simbol, a problem je što se na to više nitko ne obazire.'

Poljudska svastika nije uzrok, nego posljedica dubokih problema koji postoje u hrvatskom društvu, poručio je jučer u Saboru HNS-ovac Igor Kolman reagirajući na incident s kvalifikacijske utakmice skupine H za odlazak na Euro 2016. Hrvatska – Italija odigrane prošli petak na splitskom Poljudu. Nisu se zastupnici bavili nogometom, nego onime što se prečesto viđa na utakmicama i ugrožava sport.

– Svaki zidić, svaka ograda, svaka trafostanica u Hrvatskoj koja drži do sebe ima jedno ustaško U, jedan kukasti križ ili jedan "za dom spremni" i to nikoga ne zabrinjava, to više nitko i ne briše i nitko se više na to ne obazire – primijetio je Kolman.

S njime se složio i HSU-ovac Silvano Hrelja ustvrdivši da u Hrvatskoj vlada "nepodnošljiva lakoća igranja s prošlošću".

– Nismo prošli na ispitu i nemojmo očekivati da će ovo riješiti institucije sustava. To moramo riješiti u svojim kućama, a najprije u svojim glavama – poručio je Hrelja te pozvao sve da ne zabijaju glavu u pijesak.

Nezavisni Branko Vukšić za crtanje kukastog križa na Poljudu pak krivi "institucije koje toleriraju širenje mržnje, Mamića koji prijeti, tuče, politizira, one koji na utakmicama puštaju Thompsona, pjevača čija pjesma počinje sa "za dom spremni", koji je pjevao Jasenovac i Gradiška stara".

– Ne sramimo se mi fašizma, ustašluka, kukastih križeva i sličnih simbola. Mi se počinjeno sramiti tek kad nas uhvate u indolenciji prema znakovlju zla, tek kada su Talijani to vidjeli, onda smo se mi počeli sramiti – tvrdi Vukšić kojemu smeta što nam nije jedini problem to što nam je društvo bolesno, nego hoće li naši nogometaši otići na Euro.

– To je sramotan čin, nacistički čin koji nema veze s civilizacijom 21. stoljeća i koji je nanio veliku štetu svima, sportu, nogometu, društvu u cjelini i definitivno ponovno osuđujemo takav ispad – poručio je HDZ-ovac Jasen Mesić.

Reformist Petar Baranović zaključno je zatražio izmjene Kaznenog zakona te Zakona o sportu kako bi se "počelo bacati u okove one koji će se igrati s kukastim križem".

>> 'Za kukasti križ nema opravdanja. Diskvalifikacija Hrvatske je realna mogućnost'

>>Pavasović Visković: Sramim se, ali nisam šokiran kao HNS

>>Koketiranje s ostacima fašizma na ovim prostorima traje 25 godina. I sada to skupo plaćamo

>>Pregledavaju se snimke ulaza na stadion u posljednjih 10 dana

Foto: Alcatel

Komentara 38

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
16:50 18.06.2015.

Kukasti križ je socijalistički simbol.Točnije, nacionalsocijalističke partije.

ST
stefj
16:58 18.06.2015.

Fašizam kod nas treba rješavati zajedno s komunizmom. Nama fali temeljita dekomunizacija... Fašizam se kod nas pojavljuje kroz Ustastvo, koje je dugo vremena bilo simbol otpora jednoumlju i komunističkom teroru, jer nije postojalo ništa drugo... To je žalosno, jedan totalitarizam suprostavljati drugom, no na ovom području Ustastvo se jedino suprostavljalo Srpskom ekspanzionizmu dok ga je komunizam podržavao kroz sve pore društva... Iz tih razloga, dok se ne riješimo komunizma i dok se on politički ne izjednači s fašizmom, nema mira u Hrvatskoj...

IV
ivica.vranjic
16:51 18.06.2015.

Jasno je tko zeli da Hrvarska ne uspije i da Hrvati odu iz svoje domovine! E pa nece moci i nece vam proci! Hrvati su svaki put otjerali i oslobodili Domovinu od agresora i fasista! Ali ovaj put moramo to uciniti do kraja. Makar napravili visoki zid prema Srbiji kao i susjedi Madjari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije