Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREZEC ZA MAX!

Šarić je pogriješio, trebao je već ovo ljeto otići u NBA!

Dario Šarić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.12.2014.
u 14:30

- Philadelphiju ove sezone ne zanima rezultat, već namjerno daju priliku mlađim igračima da se razvijaju - kaže Brezec.

U hodnicima Hotela Slovenija za stanki između brojnih predavanja SPORTO konferencije dalo se naletjeti na pokoje i otprije poznato lice. Primož Brezec (35) jedan je od plejade ex-YU košarkaša koji je imao tu povlasticu nastupati u NBA ligi. I činio je to prilično dobro, iza njega je ostalo sedam sezona "izvanzemaljskog" loptačkog natjecanja gdje je igrao za Indiana Pacerse, Charlotte Bobcatse, Detroit Pistonse, Toronto Raptorse, Philadelphia 76erse, Milwaukee Buckse. Dvije sezone u Charlotteu pamtit će kao najuspješnije, no NBA zasigurno nije jedino zbog čega Brezeca treba spomenuti.

Igrač je to i velikog europskog iskustva, talijanske Lege Pro, ali i VTB lige zemalja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Zahvalan je sugovornik, izuzetno ugodan, a istodobno izravan, pri čemu ostavlja dojam da svoj sport prati i više nego dobro.

Neočekivano kvalitetan sugovornik koji nam je pružio i neočekivano dobar uvid u pitanja koja danas lebde i iznad hrvatske košarke i njezinih predstavnika. U NBA ligi i sada ima mnogo igrača iz bivše države. Izgledalo je da nam NBA liga ponovno bježi.

– Sigurno je da je NBA još uvijek za korak ispred Europe, ali prvenstveno po pitanju organizacije. Tih 82 utakmice koje treba odigrati nisu zapravo toliki bauk. Play-off je pak druga priča, ali ipak je sve više igrača iz Europe i to takvih koji imaju važne uloge u svojim sastavima. Evo, na primjer Bogdanović koji igra i po 35-40 minuta neke utakmice, Hollins mu je dao povjerenje, a to je najbitnije za mladog igrača kad dođe u NBA ligu, da ima povjerenje trenera, da dobije šansu. Loše je kada ti se dogodi kao Teletoviću koji je otišao pa ostao zabetoniran za klupu u prvoj sezoni, nakon toga je teško vratiti samopouzdanje. Pogotovo je tako u NBA, igra se puno utakmica, u problemu si ako ne igraš, a nema se vremena za trening, moraš raditi sam jer kad dobiješ priliku, moraš biti spreman. To je jako teško. Tu do izražaja dolazi i igračeva glava, da takvu situaciju izdrži – kaže.

Nema “novog Dražena”

Je li Bogdanovićeva minutaža toliko iznenađenje?

– Jest, pogotovo zato što igra u jednoj iskusnoj ekipi kao što su Brooklyn Nets gdje su Joe Johnson i Deron Williams na njegovoj poziciji. Rudežu je sada lakše, dobio je mnogo prilike jer je dosta igrača u Indiani ozlijeđeno pa se nadam da će u sljedećim utakmicama iskoristiti svoju priliku te i dalje igrati kada se ti ozlijeđeni vrate. Znamo da se ozlijedio George, neće ga biti cijelu sezonu. Bilo bi dobro da što bolje odigra, stvori si neko ime te zaradi poštovanje – komentira nastupe naših igrača u najjačoj svjetskoj ligi.

Gdje su danas reprezentacije bivše Jugoslavije, vidi se da ima stalno nekih novih mladih igrača.

– Mislim da je Hrvatska napravila najbolji posao. Nije vas bilo nigdje dva ili tri Svjetska i Europska prvenstva, međutim sad se polako dižete, bili ste četvrti na Europskom, imali ste, doduše jedan mali podbačaj na Svjetskom, no tu su Bogdanović, Tomić, još mladih u momčadi, a onda iza njih Bender, Arapović, niz igrača koji tek dolaze, s njima se, vidim, radi i dobivaju priliku. Slovenija takvih igrača nema, čujem niti Srbija, tako da imate jednu dobru budućnost. Nisam mnogo gledao mlade, no čujem da ste na jako dobrom putu – kaže.

No, Dario Šarić imao je nekih problema, Mario Hezonja ne igra u Barceloni.

– Što se tiče Hezonje, kada dobiješ poziv Barcelone, kao što sam i ja kada sam bio sa 21 godinu draftiran od Indiane, svi će reći prerano je. No, takvu priliku moraš prihvatiti, a onda ili jesi ili nisi. Pasqual mu je pružao neke prilike u Barceloni, no ondje ionako nitko ne igra preko 20 minuta. Za njega bi bilo sigurno najbolje da ga Barcelona negdje posudi, u prvu ligu gdje će igrati u kontinuitetu i razviti se u pravog igrača. Šarić je imao jednu sjajnu sezonu, no i ja sam uočio da ga Duda Ivković nije odmah koristio, no u posljednje vrijeme igra, čak su dobili i Real pa mislim da će se razviti i mnogo naučiti od Dude. Ipak, svejedno mislim da bi za njega najbolje bilo da je odmah otišao u NBA jer Philadelphiju ove sezone ne zanima rezultat, već namjerno daju priliku mlađim igračima da se razvijaju. Draftirali su mnogo Europljana i on bi imao jednu odličnu priliku da se razvija i igra, vjerujem čak i 20, 25 minuta u NBA. Uz to bi mogao i mnogo napredovati uz individualni trening, no to je moje mišljenje – komentira naše mlade igrače slovenski 216 cm visoki centar koji još razmišlja o nastavku karijere.

Hoće li se pojaviti još jedan Dražen u Europi?

– Vrlo teško. Nisam igrao protiv njega, no igrao sam pri dolasku u NBA ligu s jednim Reggiejom Millerom, a pričao sam i radio s Draženovim kondicijskim trenerom Richem Dalatrijem. Kada bih s njim pričao o Draženu, suze bi mu išle na oči – kakav je to bio čovjek, kakav radnik, kakvo srce je imao. Ne rađaju se takvi igrači svaki dan, tako da mislim da će to biti vrlo teško. Što je Miller? Svi misle kako je on šuter, ubojica, no on je sve to postigao uz rad. Davali su mu male šanse da će postići takav nivo kada je dolazio iz UCLA u Indianu. Bio je mršav, nije bio fizikalac, nije to bio niti neki ispravan šut poput Duleta Hauptmana. Međutim, sve je to ponavljanje, on je svaki dan trenirao, i prije i poslije utakmice. Tri sata prije utakmice već je bio u garderobi, poslije treninga još ostajao na košu. I ja sam pokupio neke stvari od njega o tome kako se pripremati za utakmicu – objašnjava Brezec.

Trenerski deficit u regiji

Imamo li pogrešan dojam oko toga da se košarka u Europi pomalo razvodnila? Fluktuacija je velika, manje-više je sve koncentrirano na Euroligu.

– Euroliga je kvalitetno natjecanje, ima i momčadi iznenađenja, poput Neptunasa ove sezone. Eurocup je nešto oslabio, no ima kvalitetnih ekipa, dok Eurochallenge niti ne poznajem. ABA liga se ispostavila dobrim potezom, pogotovo kada je riječ o razvoju mladih igrača. To uopće nije loše takmičenje, potrebna je i ima budućnost. U pravu ste, doduše, kada kažeš da postoji stanoviti trenerski deficit u regiji. Još živite od Repeše i Spahije, Srbija od Dude i Duleta, mladih trenera izgleda nema ili ne dobivaju šansu, ne znam – razmišlja Brezec.

Oko karijere se lomi, nije još završio, mogućnost je i Katar, a zadnje je bila VTB liga, Samara, Krasnodar i Nižnji Novgorod.

– Kvalitetna liga. CSKA, Lokomotiv, Zenit, Nižnji Novgorod, Kazan, klubovi su koji imaju dobar rezultat i u Europi. Kada je o europskim ligama riječ, čini se da se radi o priličnoj izjednačenosti. U Španjolskoj, primjerice, i dalje vladaju Real i Barcelona, Kutxa više nikoga ne može dobiti. Što se pak klubova bivše države tiče, mislim da će oni teško više igrati neku ozbiljniju ulogu u Europi, nemamo takve financijske mogućnosti, ono što je uspjelo Partizanu prije nekoliko sezona više je bilo plod povoljnog spleta okolnosti u kombinaciji s nekim iznimnim igračima koje su imali poput McCaleba. Ali, pozdravljam interesantnu ideju Cedevite da nemaju više niti jednog stranca. Dobro je da se da prilika domaćim mladim igračima, da ih se forsira i po cijenu nešto slabijeg rezultata, ali da se onda izbaci neki novi igrač. Golemac mi je dobar prijatelj, dođem u posjet, pa sam uspio vidjeti i kako Cedevita funkcionira na utakmici.

>> Slovenski uspjeh gradili su i Spahija i Sunara

Komentara 2

MA
MagnusJohnson
15:34 10.12.2014.

Novinar nahvali Primoža Brezeca na sva usta, kao da "prati taj sport više nego dobro", a onda dođe Brezec i govori o tamo nekim New Jersey Netsima ili nekom treneru Collinsu....prestrašno...

ST
starwars
01:57 14.12.2014.

Bilo bi bolje da je prije objave ovo pregledao netko tko se zapravo razumije u košarku. Klub se već godinama ne zove New Jersey nego Brooklyn a trener je Hollins.... Čestitam na novinarstvu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije