Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Želje uoči ždrijeba

Rusija je naša mušterija, a evo tko Hrvatskoj nikako ne odgovara

Vida i Mandžukić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
01.12.2017.
u 12:47

Hrvatska će u Rusiji peti put nastupiti na SP-u. U dosadašnja četiri nastupa vatreni su odigrali 16 utakmica, postigavši sedam pobjeda, dva remija i sedam poraza, uz gol-razliku 21:17.

Od reprezentacija iz prve jakosne skupine (Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska) Hrvatska ima najslabiji međusobni omjer s Portugalom. U četiri susreta smo četiri puta pobijeđeni, posljednji put na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u osmini finala.

Hrvatska nikada nije pobijedila ni Brazil. U ukupno tri međusobne utakmice imamo neodlučen ishod i dva poraza, oba na svjetskim prvenstvima. U Njemačkoj 2006. izgubili smo 0:1, a na posljednjem SP-u 2014. u Brazilu s 1:3.

Negativan omjer hrvatska reprezentacija ima i s Francuskom. U pet međusobnih ogleda tri smo puta poraženi, uz dva remija. Argentinu smo jednom pobijedili u četiri međusobna susreta (u prijateljskom susretu u Baselu 2006.), a sa svjetskim prvakom Njemačkom imamo dvije pobjede, dva poraza i remi.

Najbolji učinak imamo s Rusijom. U tri susreta postigli smo jednu pobjedu i dva neodlučena ishoda. Pozitivan omjer hrvatska reprezentacija ima i s Belgijom i Poljskom.

Vida i Mandžukić
1/11

Hrvatska će u Rusiji peti put nastupiti na SP-u. U dosadašnja četiri nastupa vatreni su odigrali 16 utakmica, postigavši sedam pobjeda, dva remija i sedam poraza, uz gol-razliku 21:17.

Protiv europskih reprezentacija igrali smo pet susreta izborivši četiri pobjede (Rumunjska, Njemačka, Nizozemska, Italija), a izgubili smo jedino od Francuske (1:2, u polufinalu 1998.). S reprezentacijama iz Srednje i Južne Amerike te Kariba igrali smo sedam puta i pritom upisali šest poraza i jednu pobjedu. Po dva puta su nas pobjeđivali Brazilci i Meksikanci, a po jednom Argentina i Ekvador, dok smo na svjetskoj premijeri u Francuskoj 1998. svladali Jamajku.

Razbili Kamerunce

Od azijskih reprezentacija igrali smo jedino s Japanom, i to dva puta, izborivši pobjedu i remi, a s Australijom smo remizirali (2:2). Od afričkih reprezentacija sastali smo se samo s Kamerunom pobijedivši ga 4:0.

U toj utakmici, igranoj u brazilskom gradu Manausu, Mario Mandžukić postigao je dva pogotka i izjednačio se na ljestvici naših strijelaca na SP-ima s Ivicom Olićem, a u sljedećem srazu, protiv Meksika u Recifeu, u taj klub ušao je i Ivan Perišić. Najbolji hrvatski strijelac na SP-ima je Davor Šuker sa šest pogodaka, Dražan Jerković postigao je četiri (sve na SP-u u Čileu 1962. godine), Robert Prosinečki tri; jedan za Jugoslaviju na SP-u 1990. i dva za Hrvatsku, oba na SP-u 1998. godine. Dva pogotka na SP-u 1950. postigao je Željko Čajkovski, brat poznatijeg igrača Partizana Zlatka Čajkovskog, popularnog Čika.

Bude li kapetan Hrvatske Luka Modrić zdrav, u Rusiji će treći put igrati na SP-u (2006. i 2014.) i izjednačiti se sa Šukerom, Prosinečkim, Jarnijem, Šimićem, Pletikosom i Olićem. Dario Šimić je s 11 utakmica na SP-ima rekorder među hrvatskim reprezentativcima i u jednoj ludoj varijanti može ga prestići samo Modrić (5), pod uvjetom da Hrvatska u Rusiji dođe do finala ili do susreta za treće mjesto te da Luka nastupi u svim utakmicama.

Zlatko Dalić bit će pak peti izbornik Hrvatske na SP-u, nakon Blaževića, Jozića, Kranjčara i Kovača.

Nagradni fond povećan

Svjetsko prvenstvo u Rusiji koštat će Fifu ukupno rekordnih 791 milijun dolara, čak 40 posto više nego SP u Brazilu, što uključuje nagradni fond, odštete klubovima (tzv. Club Benefit Programme) i troškove osiguranja igrača. Nacionalnim savezima bit će podijeljen kolač od 400 milijuna dolara, a svjetski prvak inkasirat će čak 38 milijuna dolara.

Svaka od 32 selekcije dobit će po 1,5 milijuna dolara kao bonus za sudjelovanje na SP-u, a još osam milijuna dolara zajamčeno je svakoj reprezentaciji koja bude eliminirana nakon natjecanja po skupinama.

Eliminacija u osmini finala donosi 12, a eliminacija u četvrtfinalu 16 milijuna dolara...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije