Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će proći skupine

Prognoza MAX!-a: Nakon 10 godina opet Hrvatska?

'29.07.2012., London - Ljetne Olimpijske igre 2012. Rukometna utakmica, 1. kolo, Hrvatska - Koreja. Ivano Balic, Slavko Goluza. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin Strukić/Pixsell
11.01.2013.
u 13:46

Španjolska će pokušati iskoristiti domaći parket i osvojiti svoj drugi naslov svjetskog prvaka. Prvi i jedini put slavili su u Tunisu 2005. godine, kad su u finalu pobijedili Hrvatsku.

Damir Mrvec je za novi broj Maxa, koji je od subote na kioscima prognozirao rasplet Svjetskog prvenstva.

Rukometaši Francuske žele na svjetskom prvenstvu u Španjolsku ući u povijest kao prva reprezentacija koja je triput zaredom osvojila naslov. Žele ukupno i do petog naslova, čime bi "pobjegli" Šveđanima i Rumunjima koji imaju po četiri. Francuska dolazi kao olimpijski pobjednik i sigurno je da mogu do ostvarenja svojih želja. No, ima tu još kandidata, u prvom redu domaćin, Španjolska, pa Danska, a i Hrvatska koja želi obilježiti deset godina od Portugala s novom zlatnom medaljom.

SKUPINA A (Granollers)

Sigurni putnici u osminu finala su Francuska i Njemačka. Za preostala dva mjesta ravnopravno će se nadmetati Tunis, Crna Gora i Argentina. U tom društvu Brazil će teško nekome pomrsiti račune. Tunižani su ostavili dobar dojam na Igrama u Londonu, gdje smo ih izbacili u četvrtfinalu. Crnogorci žele barem približno dobar rezultat kao što su ostvarile njihove rukometašice koje su postale europske prvakinje.

Naša prognoza: Francuska, Njemačka, Tunis, Crna Gora, Argentina, Brazil.

SKUPINA B (Sevilla)

Favoriti za prva dva mjesta su Danska i Island. No daleko od toga da će im biti lako u utakmici s Rusima koji također žele što bolje mjesto uoči osmine finala. Ovom društvu po svemu sudeći priključit će se Makedonija predvođena Kirilom Lazarovom, te sjajnim igračima Metalurga i Vardara. Katar je domaćin sljedećega svjetskog prvenstva i još je rano da ovdje naprave iznenađenje premda su pripremni turnir u Švicarskoj odigrali više nego dobro (pobjeda nad Austrijom i neodlučeno s Bjelorusijom). Čile u ovoj skupini nema nikakve izglede.

Naša prognoza: Danska, Island, Rusija, Makedonija, Katar, Čile

SKUPINA C (Zaragoza)

To je skupina koja je najizjednačenija. Osim Saudijske Arabije, ostalih pet reprezentacija ravnopravno će konkurirati za prva četiri mjesta. Možda tek kvalitetom iskače Poljska koja dolazi s jednom iskusnom reprezentacijom. Srbi su na svom parketu osvojili srebro na Europskom prvenstvu, ali su na Olimpijskim igrama ispali u prvom krugu. Stanić, Ilić, Vujin i ostali imaju snage da budu pri vrhu skupine, no pitanje je mogu li dalje od osmine finala. Slovenija je odlično igrala na europskom prvenstvu, no pokosile su ih ozljede nekolicine bitnih igrača (Špiler, Miklavžič). Opet, imaju mlade igrače koji se mogu nadmetati sa svakom reprezentacijom. I pobijediti. Bjelorusiju predvodi Rutenka, jedan od najboljih svjetskih igrača u posljednjih desetak godina. Tu je i velika skupina igrača Dinama iz Minska koji je već osigurao osminu finala Lige prvaka, i to ispred CO Zagreb, a odmah do njemačkog Fuchsea, a Barcelonu su umalo iznenadili na njihovu parketu. Južna Koreja je nepoznanica. Dolaze u sastavu u kojem je samo jedan iskusni internacionalac, Lee Woo.

Naša prognoza: Poljska, Srbija, Bjelorusija, Slovenija, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

SKUPINA D (Madrid)

Španjolska je kao domaćin sigurno favorit za prvo mjesto u skupini. Na papiru. Ali na parketu će imati itekako dostojne suparnike u Hrvatskoj i Mađarskoj. Ne tako davno pobijedili smo puno jaču Španjolsku na njihovu parketu u kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2012. godine. Dakle, možemo. Uostalom, Španjolsku smo prošle godine pobijedili u utakmici za brončanu medalju na EP-u. Valero Rivera, izbornik Španjolske, nema Hombradosa, Juanina, Raula, Gurbinde, ali su i dalje jaki sa Šterbikom, Tomasom, Entrerriosom, Sarmientom.

Mađarska je igrala polufinale na Igrama. Imaju odličnu momčad (Nagy, Zubai, Czaczar, Harsany, Ivamczik) i mogu svakoga iznenaditi i doći do kraja. Protiv njih oprezno na kladionici. Pored Španjolske, Hrvatske i Mađarske, putnik za osminu finala bit će sigurno i Egipat. Jači su od Alžira, a pogotovo od Australije koja dosad nikad nikoga nije pobijedila na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska će tražiti prvo mjesto u skupini. Drugo mjesto donijelo bi nam kasnije u eventualnom četvrtfinalu Francusku. A znate kako obično završavaju te utakmice. Treće mjesto u skupini baca nas na Dance. Još bi najbolje bilo biti četvrti. Imali bismo posla s Poljacima već u osmini finala, ali bi zato dalje bilo lakše.

Poznavajući izbornika Slavka Golužu i dečke, kod njih nema kalkuliranja. Oni će na svakoj utakmici ići na pobjedu pa dokle dođu. Na dva posljednja velika natjecanja bili smo u polufinalu. Zašto prekidati niz?

Naša prognoza: Španjolska, Hrvatska, Mađarska, Egipat, Alžir, Australija.

Ključne riječi

Komentara 2

VE
veljača
16:05 11.01.2013.

Mnogo sreće rukometašima. Svi smo uz vas!

Avatar bereza
bereza
16:47 11.01.2013.

Vidjet ćemo! Budući mi je hrvatska reprezentacija uvijek draža od svih ostalih, naravno da bih želio da se kući vrate sa zlatnom medaljom. Realno gledano, ako je ekipa prava, utakmice u skupini trebale bi biti šetnja, čak i uz činjenicu da se u skupini s domaćinom. Ali, mi ne znamo koliko ova reprezentacija zapravo može. Možda je Goluža ludi kockar koji će baš na ovom prvenstvu dokazati da zaslužuje titulu najboljeg trenera 2012. Dakle, vidjet ćemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije