Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliži se Mađarska

Poziv kao naručen: Dalić će u Splitu preporoditi Raketu

28.09.2019.
u 14:08

U ovom trenutku za izbornika je najdelikatniji status kapetana Luke Modrića

Dva tjedna uoči kvalifikacije utakmice s Mađarskom u Splitu izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić suočen je s boljkom kakvu odavno nije imao.

Ne zna se, naime, što je nepovoljnije za izbornika – kada su mu ključni igrači u klubovima nezamjenjivi, preforsirani i umorni, ili ovo što je sada na djelu – kada su mu petorica igrača ili ozlijeđena ili s minimalnom minutažom u klubovima. Bez kontinuiteta, bez natjecateljskog podražaja, bez forme.

Jedan od njih, Andrej Kramarić iz Hoffenheima, nije na popisu za Mađarsku i Wales, jer se oporavlja od operacije koljena, dok su preostala četvorica neizostavno tkivo reprezentacije – Lovren, Modrić, Rakitić i Rebić.

Granada prije Mađarske

U ovom trenutku za izbornika je najdelikatniji status kapetana Luke Modrića. On je zbog ozljede aduktora već propustio četiri utakmice za Real Madrid (Levante, PSG, Sevilla, Osasuna), sigurno ga neće biti u današnjem derbiju s Atleticom (21 sat) te još i protiv Club Bruggea u Ligi prvaka i Granade u Primeri.

Utakmica s Granadom na rasporedu je 5. listopada, a okupljanje reprezentacije u Splitu dva dana kasnije, što znači da bi Modrić protiv Mađara (10. listopada) nastupio prvi put nakon mjesec dana, odnosno utakmice s Azerbajdžanom u Bakuu.

Dobra vijest za Dalića je da je Modrićeva ozljeda sanirana i da je počeo trenirati pa nastup protiv Mađara u ovom trenutku nije upitan. Situacija se eventualno može zakomplicirati ako Real požuri s Lukinim povratkom, no to u ovoj fazi sezone nikome nije u interesu.

Druga je Dalićeva neuralgična točka Ivan Rakitić, nekada nezamjenjivi i najkorišteniji igrač Barcelone, a danas kod posrnuloga trenera Valverdea igrač za klupu ili ponekad čak i višak. To je situacija na koju Rakitić nije naviknut i šansa za oporavak duševnoga stanja bit će mu nastup za reprezentaciju, u kojoj ga nije bilo još od ožujka.

Ivan je do sada za Barcelonu ove sezone skupio samo tri nastupa i na travnjaku je proveo ukupno samo 156 minuta. Još nije odigrao nijednu cijelu utakmicu. Za usporedbu, do ovoga datuma prošle sezone Ivan je već imao osam nastupa, skupio je 678 minuta, a u četiri nastupa imao je punu minutažu.

Barcelonino strateško opredjeljenje u veznom redu očito je Frenkie de Jong, Nizozemac devet godina mlađi od Rakete, ali i igrač s kojim je Barcelona na ljestvici trenutačno – šestoplasirana. Naravno, taj podbačaj nije usko povezan s neprilagođenim De Jongom, nego isključivo s izostankom Messija.

Standardni stoper reprezentacije Dejan Lovren ovoga je tjedna odradio svojih prvih 90 minuta za Liverpool, u engleskom Liga kupu.

Lovren je posljednji put punu minutažu kod Kloppa imao još u travnju protiv Huddersfielda u prvenstvu, no njegova je utjeha reprezentacija i u oba nastupa ove jeseni, protiv Slovačke i Azerbajdžana, njegov nedostatak kontinuiteta nije bio vidljiv.

Rebiću treba naklonost

Nešto je drukčija situacija s Antom Rebićem, koji nakon prelaska u Milan još nije dobio 90 minuta kod trenera Giampaola. Podcjenjivački za srebrnog iz Rusije zvuči podatak da protiv Torina dobije samo završnih 12 minuta, a da bolji tretman imaju Španjolac Suso i Portugalac Leao.

Senzibilni Rebić upravo je igrač čija forma ovisi o trenerovoj naklonosti i kontinuitetu klupskih nastupa, kao što je to bio slučaj u Eintrachtu, kada ga je vodio Niko Kovač. Ante je spreman kao marinac, a u Milanu za sada dobiva mrvice i to ga sigurno ne čini nimalo sretnim.

No da ne bi sve oko ključnih poluga reprezentacije bilo u sivim tonovima, brinu se razgoropađeni Ivan Perišić i samouvjereni, nikad moćniji Marcelo Brozović. Ta su dvojica igrača u ovom trenutku najvažniji Dalićevi ljudi, doslovno igrači bez kojih reprezentacija nije ista momčad. Ako je, uz Luku, netko neophodan i nezamjenjiv protiv Mađara, onda su to ova dvojica igrača. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije