Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za Euro

Policija: Ne možemo pružiti optimalnu sigurnost kod Eiffela

A masked protestor gestures during a demonstration to protest the government's proposed labour law reforms in Nantes, France, June 2, 2016. REUTERS/Stephane Mahe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
06.06.2016.
u 17:19

Velika je nepoznanica kakav će domaćin biti Francuska uza sve svoje probleme

Vrijeme je očajno, poplave nezabilježene u posljednjih dva-tri desetljeća pogodile su Pariz i niz drugih gradova, posvuda je i dalje na snazi izvanredno stanje zbog opasnosti od terorističkih napada, štrajk agresivnih sindikata povremeno paralizira putovanja zemljom, a uspijete li se nekako dokopati željene destinacije, nije sigurno da će grad u kojem odsjedate imati struje niti da će obližnja benzinska crpka imati benzina.

Policija je preopterećena

Ne računajući tih nekoliko sitnica, Francuska je savršeno spremna za početak Europskog nogometnog prvenstva!

Opasnost od terorizma, militantno raspoloženi štrajkaši i vremenske nepogode zajedno nanose glavobolju Francuzima, koji se brinu o organizaciji Eura 2016., ali i svim navijačima koji ovaj tjedan počinju pristizati u Francusku kako bi pratili utakmice.

Šef pariške policije Michel Cadot u pismu poslanom ministru unutarnjih poslova Bernardu Cazeneuveu upozorio je da su policajci preopterećeni i predložio da se navijačka zona u blizini Eiffelova tornja ne otvara za navijače.

– Nismo u mogućnosti pružiti optimalnu razinu sigurnosti – priznao je zapovjednik policije u Parizu. No, ministar mu je poručio da se ne brine jer će se dodatno angažirati privatne zaštitarske tvrtke koje će, u kombinaciji s policijom i vojskom, jamčiti za sigurnost. Ukupan broj ljudi angažiranih na osiguranju Eura 2016. bit će oko 90 tisuća, priopćila je francuska vlada.

Vojska je na ulicama

Vojska je prisutna na ulicama zbog izvanrednog stanja koje je uvedeno nakon terorističkih napada u Parizu u studenom 2015., a izvanredno stanje omogućilo je državi da privremeno vrati kontrole na graničnim prijelazima sa svim susjednim zemljama.

Američka vlada prošlog je tjedna upozorila svoje državljane na opasnost od terorističkih napada u Europi ovoga ljeta, a u upozorenju su kao potencijalna meta napada istaknuti stadioni i navijačke zone u gradovima u kojima se igra Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj.

No, osim opasnosti od terorizma, francuskoj policiji i vlastima glavobolju zadaju sindikati, koji već tri mjeseca organiziraju štrajkove i prosvjede protiv predložene reforme radnog zakonodavstva.

U četvrtak prošlog tjedna samo je trećina vlakova prometovala redovito, dok su ostali bili otkazani zbog štrajka. Sindikat pilota Air Francea najavio je obustavu rada od 11. do 14. lipnja, upravo u prvim danima prvenstva.

Štrajkaši su proteklih dana ulazili u agresivne sukobe s policijom na ulicama, sabotirali su rad nuklearnih elektrana i rafinerija, zbog čega su dijelovi Francuske ostajali bez struje i bez goriva na pojedinim benzinskim crpkama. A taktika štrajkaša je da, ako treba, izazovu i kaos tijekom Eura kako bi natjerali vladu da odustane od reformi. Premijer, međutim, poručuje da neće odustati, pa što bude.

– Ako prosvjednici pobijede, kako ćemo sutra reformirati zemlju? Moramo ostati čvrsti – rekao je premijer Manuel Valls.

I povrh svih tih “ljudskih” faktora, ovih dana pojavila se i jedna prirodna nepogoda. Zbog obilnih kiša, rijeka Sena u Parizu u petak je dosegnula najvišu razinu u gotovo 35 godina, a privremeno su bili zatvoreni muzeji Louvre i Orsay, katedrala Notre-Dame i druge znamenitosti uz obalu rijeke.

Louvre će ostati zatvoren barem do srijede.

>>Francuzi se ne boje terorista, a štrajk na željeznici velika je prijetnja Euru

Komentara 2

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:52 06.06.2016.

kako ce bit nereda jaoooo

Avatar Pavel ic
Pavel ic
18:01 06.06.2016.

samo da isilovci ne lete u nebo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije