Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGDANOVIĆEV ZBOGOM

Aco: Ovo je kraj jedne ere, šteta što se Bojan nije oprostio s medaljom

Varaždin: Hrvatska i Slovenija odigrale prijateljsku utakmicu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
13.02.2023.
u 18:41

Bojan Bogdanović odlučio se umiroviti iz reprezentacije te sveti dres pospremiti u vitrinu. Vrijeme je da Bojanu kažemo hvala i da vidimo što nam je dostupno. Svaka druga odluka bila bi iznenađenje, dodao je izbornik Aco Petrović.

Nakon što je i službeno postao Hrvat s najviše postignutih koševa u NBA ligi (10.879) i tako pretekao legendarnog "Pink Panthera" Tonija Kukoča (10.874), Bojan Bogdanović potvrdio je da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Nije bezglavo žurio u NBA

Kazao je to novinaru španjolskog sportskog dnevnika El Mundo Deportivo koji je pohodio gostujuću utakmicu Detroita u Torontu. Nakon druge uzastopne utakmice s 30 i više koševa (32 protiv Spursa i 33 protiv Raptorsa), Bojan je govorio o svojoj ulozi mentora među Pistonsima, o tome koja bi NBA pravila preselio u europsku košarku, o vremenu igranja za Real i o tome kako se ne planira vraćati u Europu.

Nov 17, 2022; Los Angeles, California, USA; Detroit Pistons forward Bojan Bogdanovic (44) moves the ball against Los Angeles Clippers center Ivica Zubac (40) and forward Kawhi Leonard (2) during the second half at Crypto.com Arena. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports Photo: Gary A. Vasquez/REUTERS
Foto: Gary A. Vasquez/REUTERS

U namjeri da igračku karijeru završi na NBA parketima kazao je i da neće mijenjati odluku, izrečenu nakon Eurobasketa, da je on svoje u hrvatskom dresu odradio.

A prvo veliko natjecanje na kojem je igrao bio je SP u Turskoj 2010., bio je tada igrač Cibone u koju se vratio nakon četiri godine u Realovu inkubatoru. U majici s hrvatskim grbom nastupio je na dva SP-a (2010., 2014.), pet Eurobasketa (2011., 2013., 2015., 2017. i 2022.) te na Olimpijskim igrama u Riju 2016. A to olimpijsko ljeto bilo je i njegova najbolja epizoda pod hrvatskom zastavom jer ga je završio kao prvi strijelac olimpijskog turnira na kojem je selekcija koju je predvodio osvojila izvrsno peto mjesto.

17.08.2016., Rio de Janeiro - Olimpijske igre Rio 2016. Kosarkaska utakmica, cetvrtfinale Hrvatska - Srbija. Bojan Bogdanovic."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A izbornik tada, kao i danas (ali sada s v.d. predznakom), bio je Aleksandar Petrović koji je ovako komentirao Babin oproštaj od svetog dresa.

– To što je Bojan objavio jedino je logično i normalno jer do sljedećeg velikog natjecanja na kojem bi Hrvatska mogla nastupati još su dvije i pol godine. Svaka drugačija odluka bila bi iznenađenje, no šteta je za takvog igrača da svoje igranje u reprezentaciji nije okrunio nekom medaljom.

Kako ga je trenerski doživio?

– Nakon, rekao bih, preranog odlaska u Real, Babo je gradio karijeru korak po korak. Nije bezglavo jurišao ka NBA ligi, nego je igrao za Cibonu i Fener i, kada je prošao sve potrebne europske škole, stigao je i u NBA. A ondje, u svojoj 34. godini, igra možda i najbolju košarku karijere.

28.08.2022., Opatija - Kosarska utakmica Hrvatska - Svicarska. Pretkvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo. Bojan Bogdanovic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

O tome svjedoči i karijerno najbolji prosjek (21,7 koševa) uz 41 posto učinkovitosti za tricu.

– On je u početku bio klasični šuter koji čeka dobru loptu ali je u međuvremenu naučio i sam sebi kreirati šut. Ono što njega favorizira u modernoj košarci jest to što je polivalentan i može igrati na više pozicija. Trend "small balla", snižavanja petorki, u NBA ligi samo mu olakšava dolazak do koševa – kazuje Aco te, svjestan da je jedna era završila, dodaje:

– Moramo se odmaknuti od ovih koji nam nisu na dispoziciji i s njima samo nadopunjavati reprezentaciju koju ćemo stvoriti od onih koji su nam stalno nadohvat ruke. I ne trebamo mi sada tražiti Bojanova nasljednika, već vidjeti što na poziciji tri trenutačno imamo, a to su Hezonja, Nakić i Božić te kreirati igru prema njihovim karakteristikama.

Iznimno odan dresu s grbom

I doista, vrijeme je da se odmaknemo od Babe koji možda nije bio najdiscipliniraniji reprezentativac, ali je reprezentaciji, za današnje okolnosti, bio iznimno odan. Vrijeme je da Bojanu kažemo hvala i da vidimo što nam je dostupno. Baš kao što je to slučaj i u nogometnoj reprezentaciji s Lukom Modrićem. No to je već neka puno veća i sretnija priča.

Komentara 4

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
08:53 14.02.2023.

istinski mi je žao za ovog velikog igrača i čovjeka koji igra u krivo vrijeme jer nema suigrača a pogotovo izbornika koji bi znao optimalno iskoristiti njegov igrački potencijal. Veliki domoljub i jedan od onih koji je sa žarom igrao za repku. Kapa do poda mladiću, hvala ti na svemu i želim ti puno zdravlja i klupskih uspjeha.

JS
John_Smith
23:44 15.02.2023.

Žao mi je, ostavljao je srce na terenu kada je igrao za hrvatsku ali što nesreća što suigrači što loše trenerske taktike i nije bilo vrhunskog rezultata. Možda se predomisli ako se plasiramo na OI

T2
Tomo_20
21:55 13.02.2023.

Nije nista ni pomogao!!! Mi sve prosjecne igrace imamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije