Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPONI I PADOVI

Oduševila je Hrvatsku, a onda odlučila napustiti Lijepu Našu. Danas živi u Oslu

Sara Kolak
Foto: Igor Krajl/Pixsell
1/8
19.09.2020.
u 20:01

Naša najbolja kopljašica Nakon zlata u Riju nije uspjela ostati u vrhu

Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rija 2016. godine, trebala je biti jedna od velikih zvijezda zagrebačkog međunarodnog atletskog mitinga, popularnog Hanžeka. No zaustavila ju je ozljeda. Inače, Sara je bila naša najaktivnija atletičarka na međunarodnim natjecanjima u vrijeme pandemije. Bila je već na nekoliko natjecanja ove sezone, a trenutačno je na 11. mjestu svjetske ljestvice s hicem od 62,68 metara koji je postigla u njemačkom gradu Offenburgu. Ispred Sare su Kineskinje Lyu (67,61), Liu (66,14), Čehinje Špotakova (65,19) i Ogrodnikova (64,22), Bjeloruskinja Haladovič (67,17), Poljakinja Andrejczyk (65,70), Amerikanka Wigner (64,44), Njemica Hussong (64,10), Grkinja Tzengko (63,96) i Letonka Muze (63,19).

Selidba u Oslo

Sara inače živi u Oslu gdje trenira s dvostrukim olimpijskim pobjednikom Andreasom Thorkildsenom. Sara Kolak privukla je pozornost javnosti na Europskom juniorskom prvenstvu 2013. u talijanskom gradu Rietiju gdje je osvojila brončano odličje bacivši koplje 57,79 metara, postavivši osobni rekord i poboljšavši hrvatski juniorski i seniorski rekord za 99 centimetara. Nakon prvog juniorskog odličja, ozlijedila je leđa i rame te propustila nekoliko manjih juniorskih susreta. Inače, rodom je iz Ludbrega. Prve atletske korake napravila je u osnovnoj školi gdje je njezinu darovitost uočio profesor tjelesnog odgoja. Tako je na nastavi tjelesnog počela bacati lopticu, varijaciju kugle, te je u toj kategoriji ubrzo počela odlaziti na natjecanja. Budući da je još kao sedmašica najbolje bacala lopticu u Erste plavoj ligi, počela je trenirati bacanje koplja u Atletskom klubu Sloboda iz Varaždina. Nakon vrlo dobrih rezultata na kadetskim prvenstvima, odlazi u riječki klub Kvarner te se upisuje u Prvu riječku gimnaziju. Usporedo s pohađanjem gimnazije, nastavila je trenirati bacanje koplja u Rijeci. Prvu godinu živjela je u đačkom domu, nakon čega se cijela obitelj preselila u Rijeku...

Atletsko iznenađenje Rija

Nakon brončane medalje iz Rietija i oporavka od ozljede osvojila je broncu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u srpnju 2014. u Eugeneu. Osvojila je i drugu broncu, ali počela je ponovno osjećati bolove te joj je u listopadu 2014. u Krapinskim Toplicama operirano napuknuto desno rame. Nakon teške i dugotrajne operacije, izgubila je na težini i počela se oporavljati. Zbog oporavka se nije natjecala cijele 2015. godine. Početkom 2016. službeno je prešla u seniorsku konkurenciju te je, nakon jednogodišnjeg oporavka, ponovno počela trenirati. Trener joj je postao Slovenac Andrej Hajnšek. Svoj je rekord poboljšala za 2,45 metara 29. veljače 2016. na Otvorenom prvenstvu Slovenije. Postigla je hrvatski rekord – 60,24 metra, čime je ispunila normu (57,50 m) za Europsko prvenstvo u Amsterdamu. Postala je prva Hrvatica koja je bacila koplje dalje od 60 metara. I to nakon ozljede i 15 mjeseci izbivanja iz sporta.

Na Europskom prvenstvu u Amsterdamu nije imala velika očekivanja. Uspješno je prošla kvalifikacije, a u finalu, u trećoj seriji bacila je koplje 63,50 metara ponovno postavivši hrvatski rekord i osvojivši brončanu medalju, prvu u seniorskoj konkurenciji. Iako je na Olimpijske igre u Riju de Janeiru došla kao debitantica, opravdala je sve svoje prijašnje uspjehe. U trećoj seriji kvalifikacija bacila je koplje 64,30 metara, ponovno premašivši svoj hrvatski rekord za 80 centimetara te izborila nastup u finalu. A u četvrtoj seriji finala bacila je koplje 66,18 metara – dovoljno za zlato. Sebastian Coe, tadašnji predsjednik IAAF-a, proglasio je Saru Kolak najvećim iznenađenjem cijelog atletskog programa Olimpijskih igara u Riju.

Nakon Rija, u 2017. godini krenula je sjajno. Na mitingu Dijamantne lige u Lausannei pobijedila je s najboljim rezultatom na svijetu te godine – 68,43 metra. To je tada bio sedmi rezultat na ljestvici svih vremena. Na SP-u 2017. bila je četvrta, a dvije godine kasnije u Dohi sedma.

Nisam zadovoljna sedmim mjestom. Moram razgovarati s trenerom – rekla je Sara nakon Dohe.

Nakon razgovora, Hajnšek je postao bivši, a Sara se odlučila za suradnju s Norvežaninom Thorkildsenom

Ključne riječi

Komentara 20

PR
Prekosutra
21:02 19.09.2020.

Opet NASLOV! Sara nije napustila Hrvatsku vec je kao mnogi drugi sportasi otisla trenirati kod jednog od najboljih bacaca koplja na svijetu! RAZVOJ je bitan! Trenirati s Norvezaninom ima puno vecu mogucnost razviti tehniku nego bilo gdje drugdje. I daljee je u hrvatskom dresu!!!

DU
Deleted user
04:43 20.09.2020.

Sara trenuea u Oslu. Hrvatska spirtašica. Krivi naslov

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
11:19 20.09.2020.

Naslov "njonjo otišao u Oslo" je nemoguć jer bi tamo bio kruha gladan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije