Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski kup

Nogomet bez duše: sezona se nastavlja uz nova pravila kojih se svi moraju pridržavati

30.05.2020.
u 18:46

Bit će to prva službena nogometna utakmica u Hrvatskoj poslije 82 dana, još nakon 9. ožujka kada je Lokomotiva u 26. kolu Prve HNL slavila nad Goricom

Utakmicom polufinala Hrvatskog kupa Slaven Belupo Lokomotiva od 20.15 sati u Koprivnici nastavlja se nogometna sezona u Hrvatskoj.

Bit će to prva službena nogometna utakmica u Hrvatskoj poslije 82 dana, još nakon 9. ožujka kada je Lokomotiva u 26. kolu Prve HNL slavila nad Goricom.

1/3

Sve utakmice do kraja sezone u Hrvatskoj igrat će se bez publike i uz ograničen broj službenih osoba na stadionu.

Nova pravila pojasnio je povjerenik Prve HNL Josip Brezni, koji je uz dopuštenje Hrvatskog nogometnog saveza rekao:

– Sveukupno će na stadionu biti oko 150 osoba čije je prisustvo neophodno za odigravanje utakmica. Maksimalno ćemo zaštititi “zelenu” zonu neposredno uz teren, koju čine igrači, stručni stožeri i suci utakmice. Oni će imati poseban ulaz na stadion i neće biti u kontaktu s osobama na tribini, gdje će se smjestiti desetak novinara te manje delegacije klubova i djelatnika HNS-a – kazao je Brezni.

Treneri s maskama

Osim službenih sudionika utakmice, uz travnjak će smjeti boraviti samo šest skupljača lopti, osoblje s nosilima te po četiri fotoreportera, snimatelja i djelatnika na održavanju travnjaka.

Ograničen broj predstavnika medija imat će pristup tribini, ali ne i izjavama aktera utakmice koje će dostavljati klupski glasnogovornici.

Delegacije klubova ograničene su na maksimalno deset (gosti), odnosno petnaest osoba (domaćini), uz po još pet članova momčadi koji nisu u zapisniku u kojem smije biti maksimalno 18 nogometaša. Vrijedit će i novo pravilo o pet mogućih zamjena tijekom 90 minuta igre.

– Preporuka je da treneri nose maske, kao i što će ih morati nositi osoblje uz travnjak, jedino se od igrača to neće tražiti. Momčadi će zasebno izlaziti na travnjak, prvo gostujuća, neće biti rukovanja igrača, a strane će birati kapetani i samo jedan sudac na propisnoj udaljenosti. Preporuka je i da ne bude grljenja nogometaša kod pogodaka, što je stvar emocija koje je teško zaustaviti i razumljivo je ako se povremeno dogodi, ali svi ćemo raditi na stjecanju novih navika – dodao je Brezni.

Mi smo ga pak pitali – hoće li nogometaši biti sankcionirani za prakticiranje svoga uobičajenoga rituala, nekontroliranog degutantnog pljuvanja po travnjaku?

– Pljuvanje je predviđeno za sankcioniranje po sadašnjim pravilima. Ne može se igrače zbog neke instinktivne navike ili radnje kažnjavati. Ali pljuvanje prema suparničkom igraču ili sucu kažnjivo je i sada. To je Pierluigi Collina, Fifin predsjednik sudačke komisije, pojasnio u cirkularnom pismu – objašnjava nam Josip Brezni.

Usto, osobe u VAR sobi, var, avar i tehničar, nosit će zaštitne maske i bit će odijeljeni pregradama.

– Ako se tijekom prvenstva dogodi slučaj pojave virusa, provjerit će se kontakti te osobe i zatim odlučivati o daljnjim koracima. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, naznake su takve da neće automatski cijele momčadi morati u karantenu, ako se analizom uvidi da rizični kontakti nisu ostvareni – ističe Brezni uz napomenu kako će svim sudionicima utakmice biti izmjerena tjelesna temperatura prije ulaska na stadion.

Mjerenje temperature

A što ako netko od sudionika ima povišenu temperaturu, pitamo Breznog.

– Onda će biti izdvojen pa će se za 15-ak minuta provjeriti je li se ta temperatura digla, na primjer, jer mu je bilo vruće u autobusu ili automobilu. Ako se u ponovljenom mjerenju utvrdi da i dalje ima visoku temperaturu, ide k dežurnom epidemiologu. Međutim, liječnici i fizioterapeuti u klubovima dužni su svakodnevno pratiti zdravstveno stanje igrača pa će takve igrače i oni odmah izdvojiti – napominje Brezni.

Predviđeni završetak natjecateljske sezone je 26. srpnja, odnosno 1. kolovoza na rasporedu je finale Kupa. Već dva tjedna kasnije, dakle 15. kolovoza, planiran je početak nove sezone.

Lokomotiva je 2013. godine jedini put bila u finalu Kupa i tada je bila poražena od Hajduka, dok je Slaven Belupo dva puta bio u finalu Kupa i oba puta bio je poražen od Dinama, 2007. i 2016. godine.

PAROVI POLUFINALA:

Slaven Belupo - Lokomotiva - subota 20.15

Rijeka - Osijek - nedjelja, 20.15

U polufinalima se igra samo jedna utakmica, u Koprivnici i Rijeci, dok se finale igra 1. kolovoza na stadionu Šubićevac u Šibeniku.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DonnaZF97
DonnaZF97
20:06 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije