Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS POSTAJE PREDSJEDNIK

Poznatom Hrvatu život je obilježila smrt brata: Legao i više se nije probudio

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
30.05.2020.
u 11:56

Svaki svoj uspjeh posvećivao je svojem bratu Dariju, također gimnastičaru, koji je preminuo u 22. godini zbog fibroze srčanog mišića

Hrvatski gimnastički savez od danas će se moći pohvaliti najmlađim predsjednikom svih hrvatskih nacionalnih saveza, naravno kada je riječ o olimpijskim i nacionalnim sportovima. Naime, danas će se održati izborna skupština HGS-a na kojoj će biti izabran novi predsjednik – Marijo Možnik. Na dan izbora ima 33 godine i tako je “skinuo” rekord Ante Bakovića koji je 2004. godine imao 37 godina kada je prvi put postao predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Nakon nešto više od dva odrađena mandata i ukupno devet godina na čelu HGS-a, mr. sc. Stevo Tkalčec neće se kandidirati za novi mandat. Jedini kandidat za novog predsjednika HGS-a i mandatno razdoblje 2020. – 2024. je proslavljeni hrvatski gimnastičar dr. sc. Marijo Možnik.

Želim domaćinstvo EP-a

– Iskreno, nisam puno dvojio kada su me predložili za novog predsjednika. Imam već puno ideja i planova za razvoj gimnastike, a prvi korak je izrada strateškog plana za iduća dva olimpijska ciklusa. Jedan od prvih koraka bit će informatizacija Saveza kako bismo imali egzaktan uvid o stanju gimnastike po klubovima u RH i bolju komunikaciju između Saveza i klubova. Revidirat ćemo sustav natjecanja, uvest ćemo licenciranje trenera, posvetiti se edukaciji mladih trenera. Za ostvarenje strateških ciljeva radit ćemo projekte za koje ćemo koristiti potpore EU. Želja mi je da se Hrvatska u mome mandatu kandidira i za domaćinstvo Europskog prvenstva te domaćinstvo kongresa Svjetskog gimnastičkog saveza. Razmišljamo i o pokretanju ostalih grana gimnastike u RH, poput trampolina – kazao je u dahu Možnik.

Kakva je situacija s gimnastičkim centrima?

– Imamo pokriven sjever i istok zemlje vrhunskim gimnastičkim centrima, ali ne zapad i jug. Dakle, namjera nam je potaknuti gradnju gimnastičkog centra u Rijeci i Splitu. Ima dosta klubova koji vježbaju u školskim dvoranama pa nakon svakog treninga moraju spremati sprave i drugi dan ih za trening opet montirati. Radit ćemo na tome da i ti manji klubovi dobiju svoje stalne prostore s adekvatnim materijalno-tehničkim uvjetima jer gimnastika kao bazičan sport to zaslužuje – rekao je Možnik.

Sportsku karijeru započeo je 1993. godine u Zagrebačkom tjelovježbenom društvu “Hrvatski sokol”, za koji je nastupao dok nije završio s aktivnim vježbanjem. Nakon višeboja, 2004. godine specijalizirao se za disciplinu preča na kojoj je bio prvak Europe (2015.), brončani na Svjetskom prvenstvu (2014.), doprvak Europe (2012.), ukupni pobjednik Svjetskog kupa (2010., 2013. i 2014.). Ima ukupno 19 medalja na turnirima Svjetskog kupa (2007. – 2016.). Element “Možnik” upisan je u FIG Bodovni pravilnik (2007.). Od 2012. godine radi na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tragična smrt brata

Svaki svoj uspjeh posvećivao je svojem bratu Dariju, također gimnastičaru, koji je preminuo u 22. godini zbog fibroze srčanog mišića. Pročitajte članak Gimnastičar Darijo Možnik (22) legao i više se nije probudio.

– Svaki mi je veliki rezultat bio prilika da kažem – ja sam imao brata. Opet, tada sam razmišljao trebam li ostati ili otići iz gimnastike. Odlučio sam da je bolje ostati nego pasti u depresiju. Motiv mi je bio da sve buduće medalje i uspjehe posvetim Dariju – istaknuo je svojedobno Možnik.

Kako ste se počeli baviti sportskom gimnastikom?

– Kao mali imao sam previše energije, prvo u vrtiću, a onda i u osnovnoj školi. Onda su roditelji došli na ideju da me upišu na nekakav sport i izbor je pao na sportsku gimnastiku. Roditelji vole sport, ali nikad se ozbiljno njime nisu bavili. Mama je učiteljica, a tata časnik Oružanih snaga RH. Od prvog dana svidjelo mi se u gimnastičkoj dvorani. Nakon dvije godine počeo sam trenirati četiri sata dnevno, a s deset godina išao sam na pripreme u Rusiju. Prvi trener bio mi je Željko Jambrović, a kada sam sa 17 godina postao senior, preuzeo me Tigran Gorički – rekao je Marijo. Možda ste prerano prestali?

- U 32. godini, kada sam odlučio prestati, rizik od ozljede bio bi prevelik – kaže Možnik.

Žali za...

– Nastupom na Olimpijskim igrama – zaključio je Možnik.

SVI ČELNICI SAVEZA STARIJI SU OD MOŽNIKA

Davor Šuker (52)

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza. Bio je sjajan napadač, osvojio broncu na SP-u 1998.

Mladen Drnasin (52)

Predsjednik Hrvatskoga vaterpolskog saveza. Bivši je vaterpolist, a danas istaknuti gospodarstvenik iz Splita

Ante Baković (53)

predsjednik Hrvatskoga odbojkaškog saveza. Sa samo 26 godina bio je predsjednik zagrebačkog kluba Mladost

Nikolina Babić (48)

predsjednica Hrvatskoga teniskog saveza. Inače je ekonomistica, bivša direktorica tvrtke Pan

Tomislav Grahovac (54)

predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza. Ima vlastiti odvjetnički ured, ovo mu je drugi mandat

Stojko Vranković (56)

Predsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza, kao igrač srebrni s Olimpijskih igara 1988. i 1992. godine

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DonnaZF97
DonnaZF97
19:55 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije