Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška ima cijenu

Nogomet bez dugih boja: FIFA zaprijetila pa čak devet reprezentacija odustalo od LGBT trake

Premier League - Southampton v Arsenal
Foto: Dylan Martinez/REUTERS
1/4
21.11.2022.
u 12:36

Spomenimo i kako hrvatski kapetan Luka Modrić, kao i HNS nisu niti planirali nositi traku duginih boja, a isti stav ima i srbijanska reprezentacija te poljska koja je htjela nositi ukrajinsku traku.

Prijetnja kaznama od strane FIFA-e bila je dovoljan razlog da čak devet reprezentacija čiji su kapetani na Svjetskom prvenstvu u Kataru trebali nositi traku "OneLove" sa srcem u duginim bojama od te ideje odustane.

Iako su još prije nekoliko dana govorili kako ih ništa u tome neće spriječiti, Englezi su od trake za podršku LGBT zajednici odustali svega nekoliko sati prije utakmice s Iranom.

Osim Engleza, od inicijative su odustali i Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Njemačka i Švicarska. Kao razlog navode pritisak krovne nogometne organizacije i moguće sankcije žutim kartonima za kapetane.


>> VIDEO: Pogledajte pitanje o umirovljenju koje 'nije sjelo' Lovrenu: Nastavit ću dok god sumnjate u mene


- FIFA je bila vrlo jasna da će nametnuti sportske sankcije ako naši kapetani budu nosili vrpce na terenu za igru. Kao nacionalni savezi, ne možemo staviti naše igrače u poziciju u kojoj bi se mogli suočiti sa sportskim sankcijama, uključujući kartone, pa smo zamolili kapetane da ne pokušavaju nositi trake na rukavima na utakmicama Svjetskog prvenstva - poručio je engleski savez.

Iz Saveza tvrde kako su bili spremni platiti kazne, ali da ne žele riskirati žute kartone za svoje igrače.

- Vrlo smo frustrirani odlukom FIFA-e za koju vjerujemo da je bez presedana - pisali smo Fifi u rujnu obavještavajući ih o našoj želji da nosimo traku OneLove kako bismo aktivno podržali uključivanje u nogomet, i nismo dobili odgovor. Naši igrači i treneri su razočarani – oni su snažni pobornici inkluzije i pokazat će podršku na druge načine - dodali su.

Soccer Football - Premier League - Leicester City v Manchester City - King Power Stadium, Leicester, Britain - October 29, 2022 Manchester City's Ilkay Gundogan wears a rainbow colored armband REUTERS/Chris Radburn EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club /league/player publications. Please contact your account representative for further details. Photo: Chris Radburn/REUTERS
Foto: Chris Radburn/REUTERS

Ovu odluku FIFA je objasnila kazavši kako su protiv bilo kakvog isticanja političkih poruka za vrijeme Mundijala.

Podsjetimo, šef FIFA-e Gianni Infantino, prije dva dana je na press konferenciji izvodio performans govoreći kako se on osjeća i kao Arap i migrantski radnik i invalid i gej ne bi li grčevito braneći katarske restriktivne zakone opravdao domaćina i poručio da su svi sigurni i dobrodošli, a da ne bi imao ništa protiv ni da Sjeverna Koreja bude domaćin.

Spomenimo i kako hrvatski kapetan Luka Modrić, kao i HNS nisu niti planirali nositi traku duginih boja, a isti stav ima i srbijanska reprezentacija te poljska koja je htjela nositi ukrajinsku traku.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Katastrofa za Francusku! Karim Benzema propušta Svjetsko prvenstvo zbog ozljede

Ključne riječi

Komentara 5

JA
Jania
16:07 21.11.2022.

Smijurija. Da su principijelni, ne bi ni otputovali u Katar ni nastupali na stadionima u čijoj konstrukciji su poginule tisuće stranih radnika zbog loših radnih uvjeta.

ZA
ZADOMSPREMAN
00:26 25.11.2022.

Te nemoralne organizacije se guraju svugdje gdje im nije mjesto. Kažu oni ljubav je ljubav. Pa i voda je voda pa ju ne pijemo iz wc školjke. Nek se druze po svojim gay događajima a muške sportove nek prepuste muškarcima.

BL
blekpanther
13:15 21.11.2022.

Države koje su do jučer držale pola svijeta kao kolonije u borbi za LGBT zajednicu i u borbu zbog diskriminacije, moš mislit! Još im se Švicarska pridružila, predlažem Xaki da dođe kući sa tom trakom oko ruke vidjet će gdje će spavat! Manipulatori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije