Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Open

Nitko drugi u Europi ne može privući više od 1300 tekvondaša

'14.04.2012., Zagreb - U sportskoj dvorani Sutinska vrela u Podsusedu odrzano je prvenstvo Hrvatske u taekwondou. Martina Zubcic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Tomislav Miletic/PIXSELL
10.11.2012.
u 08:00

- Jedan od razloga zašto nas vole je i taj što im izlazimo u susret. Recimo, Izraelcima smo zbog šabata omogućili da vaganje bude prije no što u petak zađe sunce.

Za 18 godina svog postojanja tekvondaški Croatia Open pretvorio se u turnir divovskih razmjera. I dok je lani u Zagrebu nastupilo 1138 natjecatelja, ove godine će ih se u Sportskom dvomu (dvorana dva) nadmetati njih 1337, od kadeta do seniora. Te nam je podatke podastrla glavna tajnica Hrvatskog tekvondo saveza Mihaela Štrok dodavši još i ovo:

- Još 100-200 natjecatelja nismo mogli primiti jer ovo je već sada najbrojniji tekvondaški turnir u Europi. Na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Njemačke bilo je 1160 natjecatelja, na istovrsnom natjecanju u Belgiji 1076, a u Nizozemskoj 1076. A to su, s obzirom da su proljetni turnir, uglavnom kriterijska natjecanja za najveća natjecanja kao što su europska i svjetska prvenstva.

Istovremeno, ovaj vikend, u Lausannei se održava Otvoreno prvenstvo Švicarske, turnir višeg razreda od zagrebačkog, ali i s višestruko manje sudionika. Swiss Open je turnir s G statusom Svjetskog tekvondo saveza (WTF), a Croatia Open turnir A klase Europskog tekvondo saveza (ETU). Inače, hrvatski rekorder po broju sudionika je samoborski Grand Prix Croatia u karateu koji je ove godine okupio 1400 natjecatelja iz svih uzrasta.

Svake godine u Zagreb netko po prvi puta dođe, a ovaj puta su to učinili tekvondaši iz Ujedinjenih arapskih emirata. Ako svi sudionici sami plaćaju troškove puta i smještaja, a smješteni su u četiri zagrebačka hotela, pa što ih onda toliko privlači da dolaze u tolikom broju?

- Jedan od razloga je i taj što im izlazimo u susret. Recimo, Izraelcima smo zbog šabata omogućili da vaganje bude prije no što u petak zađe sunce. Osim toga, odvojili smo i Izraelce od Iranaca u ždrijebu kako se ne bi susreli u ranim kolima - ističe Mihaela Štrok.

Šabat počinje u petak po zalasku sunca i traje do subotnjeg zalaska sunca i u to vrijeme Židovi se ne bi smjeli koristiti blagodetima moderne tehnologije (liftovi, telefoni, televizori, elektronske vage...). No, ima i tu kompromisa s obzirom da se u tekvondou koriste elektronski oklopi, a bez njih se po pravilima ne može nitko boriti.

Osim ustupaka stranci dolaze na Croatia Open i zbog kvalitetne konkurencije pa i mogućnosti da se bore s najboljim hrvatskim predstavnicima kao što su Marina Sumić, Martina Zubčić, Filip Grgić, Stipe Jarloni... Ne spominjemo sestre Zaninović jer one neće nastupiti. Lucija ima problema sa živcem ruke, a Ana još nije u treningu za ovakva natjecanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije