Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINACIJA

Nico Rosberg ponovno najbrži, prvi će startati u Japanu

Nico Rosberg
Reuters (Ilustracija)
04.10.2014.
u 09:59

Oba Mercedesova vozača su u svojem posljednjem krugu odvozili najbrže osobno vrijeme.

Mercedesov Nico Rosberg bio je najbrži u kvalifikacijama za VN Japana, nakon što je u posljednjem krugu bio dvije desetinke brži od momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Sutra će Mercedesi osmi put ove sezone startati prvi i drugi. Drugi red zauzeli su Williamsi, a Fernando Alonso će po 35. put u karijeri startati peti.

Cijela je prva kvalifikacijska runda prošla vrlo mirno, a najbrža vremena su Hamilton i Rosberg postavili već u petoj minuti. Zbog velike razlike u brzini između tvrđih i mekših guma, oko sekunde i pol, čak su i brze momčadi morale izlaziti na mekšim gumama. Kockao se Daniel Ricciardo, koji je nakon kruga na tvrđim gumama šest minuta prije isteka vremena otišao u boks te nije izlazio van. Na kraju prve runde bio je petnaesti, a od ispadanja su ga dijelile tri desetinke sekunde. Ispali su Lotusi, Caterhami i Marussije, a od najsporije četvorice najbrži je bio Marcus Ericsson.

Na početku druge kvalifikacijske runde prvi je iz boksa izašao Valtteri Bottas, a za njim su izašli momčadski kolega Massa te Mercedesi. Bottas je prvi prošao ciljem, Massa je bio dvije desetinke sporiji od njega, no Rosberg je zatim bio skoro sekundu brži od Bottasa, dok je Hamilton bio minimalno sporiji od Rosberga. Prije nego je na stazi na nekoliko minuta zavladala tišina Daniil Kvjat odvozio je deseto vrijeme te tako spustio Vettela i Ricciarda na 11. i 12. mjesto. Narednih nekoliko minuta na stazi nije bilo akcije, već su se momčadi pripremale za drugu seriju izlazaka. Kad su ponovno krenuli brzi krugovi, u prvom sektoru su Red Bullovi bili jedva brži od tadašnjeg desetoplasiranog, no do kraja kruga su ubrzali i završili kao šesti i osmi. Hulkenberg je u svom krugu bio trinaesti te tako četvrtu utrku za redom ostao bez treće kvalifikacijske runde. Provukao se Jenson Button, koji je u svojem krugu bio osmi. Ispala su oba Toro Rossa, obje Force Indie i oba Saubera, dok su u treću rundu prošli Mercedesi, Williamsi, Ferrariji, McLareni i Red Bullovi.

Prva četvorica na stazi su u trećoj kvalifikacijskoj rundi išli istim redoslijedom kao i u drugoj: Bottas, Massa, Rosberg i Hamilton. Još jednom je u prvoj seriji Rosberg bio najbrži, ispred momčadskog kolege Hamiltona, a zatim su slijedila dva Williamsa te Alonso. U prvoj seriji na stazu nije izlazio Kimi Raikkonen, koji je u prvoj kvalifikacijskoj rundi koristio set mekših guma. Na stazi je nekoliko minuta ponovno vladao mir, a zatim su vozači posljednji put izašli van, ovaj put sva desetorica. Red Bullovi su se opet mučili s brzinom, te su na kraju bili šesti i deveti, Ricciardo ispred Vettela. Oba Mercedesova vozača su u svojem posljednjem krugu odvozili najbrže osobno vrijeme, no Rosberg je bio brži i sutra će startati prvi u VN Japana.

Ni Hamilton ni Raikkonen neće dobiti kaznu, s obzirom da Hamiltonu nije ništa promijenjeno, već je bolid popravljen, a Raikkonen usprkos promjeni mjenjača neće biti kažnjen. Kaznu će pak dobiti Pastor Maldonado, koji je na VN Japana načeo svoj šesti motor s unutarnjim izgaranjem, te mu slijedi kazna od 10 mjesta, koju neće moći ispoštovati u cijelosti, već će se pet mjesta te kazne prenijeti na iduću utrku, VN Rusije.

 1. Nico Rosberg      Mercedes             1:32.506
 2. Lewis Hamilton    Mercedes               +0.197
 3. Valtteri Bottas   Williams-Mercedes      +0.622
 4. Felipe Massa      Williams-Mercedes      +1.021
 5. Fernando Alonso   Ferrari                +1.234
 6. Daniel Ricciardo  Red Bull-Renault       +1.569
 7. Kevin Magnussen   McLaren-Mercedes       +1.736
 8. Jenson Button     McLaren-Mercedes       +1.811
 9. Sebastian Vettel  Red Bull-Renault       +1.926
10. Kimi Raikkonen    Ferrari                +2.042

>> Sebastian Vettel nakon 15 godina napustio Red Bull!

>> Više pročitajte na GP1.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije