Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunac nogometne 2024. godine

Nevjerojatni Luka Modrić nakon Eura odlazi iz reprezentacije. Prije toga ima jedan cilj

Hrvatska
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
31.12.2023.
u 18:00

Luka Modrić za reprezentaciju igra jer je reprezentaciji i dalje potreban, jer je u njoj nezamjenjiv i jer mu je do nje stalo. Jer je pobjednički nezajažljiv i jer – ako je već odlučio nakon Eura prepustiti svoje mjesto mlađima – želi pod svaku cijenu i žrtvu skočiti na tron.

Pogledajte ovu momčad sastavljenu od igrača koji su nekada činili vrh vrhova svjetskoga nogometa: Buffon (Italija); Zambrotta (Italija), Cannavaro (Italija), Thuram (Francuska), Lahm (Njemačka); Figo (Portugal), Pirlo (Italija), Gattuso (Italija), Zidane (Francuska); Klose (Njemačka), Henry (Francuska).

U toj je momčadi, primjerice, jedan trener koji je već tri puta osvojio Ligu prvaka (Zidane), zatim otac nogometaša koji već ima 16 nastupa za francusku reprezentaciju (Thuram), pa još nekolicina trenera s međunarodnim iskustvom (Zambrotta, Pirlo, Gattuso, Klose). Svi osim Buffona – koji je ove godine s 45 na leđima otišao u mirovinu – odavno već nogomet igraju samo na večernjoj rekreaciji ili na revijalnim humanitarkama. I sada, da ne duljimo više: ovo je bila idealna momčad Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj. A na njemu je za Hrvatsku nastupao – Luka Modrić! Imao je dvadeset godina, nosio je broj 14, skupio je ukupno 28 minuta na travnjaku u utakmicama s Japanom u Nürnbergu i s Australijom u Stuttgartu.

Luka Modrić, koji u nogometnom smislu ne pokazuje ni jedan jedini simptom starosti, u ljeto sljedeće godine – ovoga puta s ikonskom desetkom na dresu – ponovno dolazi na mjesto gdje je sve počelo prije 18 godina, u Njemačku: predvodit će Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Kada 15. lipnja istrči protiv Španjolske u Berlinu, na leđima će mu biti 38 godina, devet mjeseci i šest dana. Samo dvojica igrača na Euru bit će starija od njega, oba Portugalci: Cristiano Ronaldo bit će 39-godišnjak, a Pepe 41-godišnjak.

Jedan u sto godina

Lukin pogled u nebo, čvrsto stisnuta šaka, sjaj u očima, uz ritualno popravljanje vrpce u kosi i pozicioniranje kapetanske trake, u najmanje tri utakmice Eura, sa Španjolskom, Albanijom i Italijom, bit će najiščekivaniji nogometni trenuci 2024. godine. Tisuće zanesenih, raspjevanih hrvatskih navijača na tribinama i milijunski auditorij pred tv-ekranima tako će – najvjerojatnije, ali i ne za staviti ruku u vatru – svjedočiti spuštanju kulisa na jednu od najimpozantnijih karijera jednoga nogometaša u nacionalnom dresu.

Onoga koji se u svome podneblju rađa možda jednom u stotinu godina, onoga kojemu se s neskrivenim oduševljenjem divi cijeli svijet, od čije genijalnosti gledateljima i dalje padaju vilice, i koji nije odlučio biti ovdje da bi sebično rušio rekorde, nego da bi svojim doprinosom momčadi pomicao granice i opet – bio najbolji. Luka Modrić za reprezentaciju igra jer je reprezentaciji i dalje potreban, jer je u njoj nezamjenjiv i jer mu je do nje stalo. Jer je pobjednički nezajažljiv i jer – ako je već odlučio nakon Eura prepustiti svoje mjesto mlađima – želi pod svaku cijenu i žrtvu skočiti na tron.

Bude li doista otišao, iza Modrića ostat će impresivna brojka od najmanje 179 nastupa za Hrvatsku, ali više od svega pamtit će se njegov pobjednički gard, njegov pobjednički krik, naravno i dostojanstvo u svakome posrtaju, kao i nezamisliva količina emocija s kojom je oduvijek dolazio na okupljanja. Uz respekt i toplu riječ za svakog suigrača, za svakoga člana stožera – od oružara preko fizioterapeuta i videoanalitičara – do izbornika. Nikada nikoga nije povrijedio, ni na koga nije gledao svisoka, ni s kim bio u konfliktu. Kapetan za sva vremena!

A Zlatko Dalić? Pogledajmo načas samo ovaj podatak: otkad ovaj Livnjak vodi Hrvatsku na velikim natjecanjima, ona je na njima odigrala čak 18 utakmica. Dodamo li i nastupe u A skupini Lige nacija, brojka se penje do 36! Isto toliko odigrala je i moćna Francuska, zatim Španjolska 34, Belgija 33, Portugal 31, Nizozemska 29, Italija 27, Njemačka 26. Više od Dalićeve Hrvatske odigrala je samo Engleska, 37 utakmica. Ali od svih Europljana – samo Dalićeva Hrvatska i Deschampsova Francuska od 2018. godine imaju po tri medalje! Sve je to ostavština Zlatka Dalića, Luke Modrića i ostalih heroja u prepoznatljivim kvadratićastim dresovima. Ali, ona je istodobno toliko visoko postavljena letvica uoči natjecanja u Njemačkoj da se od njih ne očekuje ništa manje od novoga pohoda na medalju, na polufinale Eura u kojemu Hrvatska nikada nije bila. Čak ni s Dalićem i Modrićem.

 

Komentara 7

T2
Tomo_20
19:07 31.12.2023.

Odakle vam lazne informacije??? On ce do 40 te igrat i SP bez brige budi te!!

MA
Marsi
19:57 31.12.2023.

Nadam se da ce Pjaca biti u punoj formi i da ce Dalic uspjeti pronaci tog centarfora... Eeee tada bi moglo biti svasta.

Avatar jeremija1
jeremija1
08:44 01.01.2024.

Kakve su to nehrvatske riječi u tekstu - "nezajažljiv" ? Otkud vam to ? Ja ne razumijem što to znači !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije