Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER DINAMA

Nenad Bjelica otkrio: Moji igrači se potuku oko toga

Nenad Bjelica
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/6
05.12.2019.
u 22:22

– Ja volim kratke, kvalitetne i natjecateljski nastrojene treninge, a natjecateljski aspekt povećava intenzitet svakog treninga. Moji igrači najčešće igraju za neki ulog, plaćaju jedni drugima doručak, kavu, kinder čokoladu...

Jučer je na Godišnjem kongresu trenera u predivnoj atmosferi i, uobičajeno, s predivnim pogledom na cijeli Zagreb 17. kata Hotela Westin strateg Dinama Nenad Bjelica održao predavanje na temu “Kako trenirati četiri momenta nogometne igre?”. Jedan od najuspješnijih Dinamovih trenera objasnio je svoj princip koji žonglira s vremenskim obvezama najbolje što može.

– Od utakmice superkupa s Rijekom (nap. a. 13. srpnja) pa sve do ovog tjedna zbog ritma utakmica nismo imali vremena odraditi pravi tjedan kvalitetnih treninga, evo, ovo sad je prvi tjedan od početka sezone. To smo imali priliku razviti u pripremama mjesec dana prije superkupa. Ove sezone, u ovom ritmu ligaških i europskih utakmica još nismo uspjeli odraditi trening o kojem ću vam sad predavati.

Kvaliteta ispred kvantitete

Predavao je Bjelica o treningu utemeljenom na četiri spomenuta momenta igre: posjedu lopte, posjedu lopte protivnika, tranziciji po osvojenoj lopti i tranziciji po izgubljenoj lopti. Primjer uzorka treninga uzeo je iz siječnja ove godine. Trening koji je Bjelica izdvojio počinje sa šest minuta zagrijavanja i razgibavanja, zatim se nastavlja s dva puta po šest minuta pas-vježbi, a glavni dio treninga sadrži nekoliko varijacija utakmice u kojima se na svakoj polovici terena igra jedna mini-utakmica. Napadači napadaju na klasični gol s vratarom, a braniči na tri gola od štapova koja se nalaze na centru. Bjelica je pobornik igranja nogometa na što je više moguće treninga.

– Ja volim kratke, kvalitetne i natjecateljski nastrojene treninge, a natjecateljski aspekt povećava intenzitet svakog treninga. Moji igrači najčešće igraju za neki ulog, plaćaju jedni drugima doručak, kavu, kinder čokoladu... Ma pobiju se oko kinder čokolade. Isto tako, teško ću u teretani ili tijekom suhoparnog trčanja bez lopte spoznati u kojim su situacijama igrači dobri, a u kojima ne. Dakle, uspijevate brže doznati kvalitete svojih igrača simulacijom situacija koje se događaju na utakmicama, ali i održavate ih zadovoljnima jer oni vole takve treninge, vole trenirati kada su gol i lopta prisutni – naglašava Bjelica te ističe da, naravno, trening završava s nekoliko minuta istezanja i relaksacije.

Sukladno s četiri momenta 49-godišnji Osječanin je naveo i četiri glavne sposobnosti koje pomažu igračima u posjedu, reposjedu i tranziciji. To su tehnička (kvaliteta dodavanja), funkcionalna (brzina i izdržljivost), taktička (križanja i kretanja bez lopte) te psihološka (strpljivost, maštovitost) sposobnost. No, Bjelica ne bira nogometaše isključivo po tim sposobnostima, već ističe koja su tri glavna elementa najvažnija pri regrutiranju nogometaša u klub.

U Austriji i kao direktor

– Karakter, kvaliteta i momčadski duh. Tim redoslijedom. Radije bih uzeo manje kvalitetnog igrača koji ima istančan karakter nego vrhunskog igrača po kvaliteti koji nema karakter. S karakterom dolazi i ova treća komponenta – momčadski duh. Kad sam bio trener u austrijskoj drugoj ligi, nismo imali sportskog direktora pa sam sam sudjelovao u dovođenju igrača. Prvo sam morao saznati sve o igraču da bih vidio kakav je kao osoba, a onda bih razgovarao s njim kako bih vidio ima li tu glad – navodi Bjelica svoje glavne kriterije po kojima neodoljivo podsjeća na stil Jürgena Kloppa, no tijekom predavanja otkrio je da na treninzima zna upotrebljavati i metode koje je slavnima učinio José Mourinho:

– Nekad igračima na treningu znam dati da igraju 10 na 0 kako bi se nazabijali pogodaka i podignuli si samopouzdanje, ali kad nanižu nekoliko pobjeda na utakmicama, onda im znam dati da igraju osam na osam na prostoru 20x20 metara i tako im u prikladnom trenutku pokažem da nisu dovoljno dobri jer jako je teško u takvoj gužvi spojiti i dva dodavanja, a kamo li doći do gola. Morate znati što igračima treba prikazati u određenom trenutku – govori Bjelica. 

>> Pogledajte komentar našeg novinara Mladena Miletića na San Siru nakon poraza Dinama od Atalante

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije