Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Cityja

Plavo čišćenje: umjesto da bude u A reprezentaciji, nije napredovao ni milimetra

05.12.2019.
u 07:41

Uspije li Dinamo drugu godinu zaredom prezimiti u Europi, za proljetni dio sezone vjerojatno će ponovno biti prisiljen uložiti u pojačanja kako bi plavi bili konkurentniji u europskim utakmicama

Dinamov izgled za proljetni dio sezone, u kojemu će najvjerojatnije Nenad Bjelica dohvatiti svoj treći naslov prvaka, poprimit će jasnije obrise nakon 9. prosinca i sudbinske utakmice s Manchester Cityjem.

Uspije li Dinamo drugu godinu zaredom prezimiti u Europi, za proljetni dio sezone vjerojatno će ponovno biti prisiljen uložiti u pojačanja kako bi plavi bili konkurentniji u europskim utakmicama.

>> Pogledajte galeriju: Jeste vidjeli kako izgledaju djevojke nogometaša Dinama?

1/14

S druge strane, eventualno ispadanje iz Europe opet ne bi isključilo ojačavanje kadra, ali omogućilo bi Bjelici ravnomjerniju podjelu minutaže u domaćim natjecanjima igračima koji su ove jeseni bili uglavnom promatrači. A takvih je dosta i time bi Dinamov trener uspio amortizirati njihovo nezadovoljstvo.

Gužva na krilnim pozicijama

A nezadovoljnika je pod Dinamovim krovom, unatoč još jednoj sjajnoj Bjeličinoj europskoj sezoni, više nego ikada. Nezadovoljstvo pojedinaca pojačat će najave dolazaka novih snaga, poput Marka Pjace iz Juventusa ili Kristijana Lovrića iz hita Prve HNL, Gorice.

I, evo, ostvare li se takve najave, pogledajte kakva bi gužva zavladala samo na krilnim pozicijama: Pjaca, Lovrić, uz starosjedioce Atiemwena, Hajrovića, Kądziora, Marina i Oršića. Lako je dokučiti da bi stoga Dinamo išao u provjetravanje svlačionice i riješio se nekoga s tog popisa.

Primjerice, jedan od onih za koje se zna da već traži zimsko rješenje za novu uzletnu pistu jest 18-godišnji supertalent Antonio Marin.

Taj briljantni nogometaš, koji je u prošloj sezoni zablistao u Ligi prvaka mladih, nedavno je potpisao novi ugovor s plavima, no protekle jeseni po njegovoj minutaži nije se dalo naslutiti da je on projekt od vitalnoga interesa za klub. Kao što su u njegovim godinama bili Mateo Kovačić, Alen Halilović ili Ante Ćorić.



Lovrić na radaru Dinama

Marin je ove jeseni kod Bjelice dobio samo 184 minuta u pet nastupa, a zadržao je poziciju u mladoj momčadi kod Igora Jovićevića.

Antonio ili pripada krivoj menadžerskoj agenciji ili u Dinamu smatraju da njegov potencijal još nije spreman za eksploziju u seniorskom nogometu pa je stalno na čekanju. Dođe li Marko Pjaca u Dinamo, Marin doista ondje više nema što tražiti.

Protekle jeseni u Dinamu se smrknulo i bosanskohercegovačkom reprezentativcu Izetu Hajroviću. Taj je nogometaš razorne ljevice bio prošle jeseni jedan od najboljih Dinamovih igrača postigavši čak šest pogodaka u europskim utakmicama, a ove sezone upisao je samo 14 nastupa, od toga u Ligi prvaka nijedan, bez ijedne minute na travnjaku.

Hajro je sigurno razočaran, no za to nezadovoljstvo i sam snosi krivnju, jer u odnosu na prošlu sezonu njegove izvedbe bile su neprepoznatljive.

Od svih krilnih igrača, uz nedodirljivoga Oršića, najveću minutažu dobio je Poljak Damian Kądzior, upisavši 18 nastupa ili 1326 minuta. I to je sjajno iskoristio postigavši ukupno osam pogodaka, po čemu je treći Dinamov strijelac, iza Oršića (17) i Petkovića (9). Poljak je time zacementirao svoju poziciju, dok je osim Marina i Hajrovića i Nigerijac Atiemwen u skupini koja traži veću prisutnost u izlogu.

>> Pogledajte video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

S obzirom na to da je Atiemwen Dinamo koštao čak dva milijuna eura, i on je očekivao veću minutažu od 13 nastupa, od toga samo sedam minuta u Ligi prvaka.

Dinamo je ove jeseni aktivirao interes za Marka Pjacu, bez sumnje sjajnoga nogometaša, ali i igrača iza kojega su čak dvije operacije ligamenata koljena.

Marko je posljednje minute na travnjaku gotovo već zaboravio, u dresu Fiorentine protiv Atalante, u ožujku ove godine, i od tada je bio u statusu oporavljenika.

Mamić i Bjelica imaju plemenitu namjeru, oživiti Markovu karijeru i Dinamu dovesti megapojačanje za proljetni dio prvenstva, ali Pjacin dolazak nosio bi i stanovite nelagode.

Najveća nelagoda svakako je stanje Markova koljena i nitko ne može jamčiti da je to onaj isti igrač kojega je Dinamo prije tri godine prodao za čak 23 milijuna eura.

Također, Pjaca bi bio jedan od najskupljih igrača u svlačionici s obzirom na to da bi na posudbu došao iz Juventusa, a s tim statusom bio bi predodređen za jednu od naslovnih uloga. Dakle, morao bi igrati, što se mnogima ne bi svidjelo.

Međutim, Pjaca za sada nije pokazao prevelik afinitet za povratak u Dinamo, što se vodstvu plavih baš ne sviđa, pa je ovaj posao sve dalje od realizacije.

Isti tretman tražio bi i ponajbolji igrač hrvatske lige Kristijan Lovrić, koji se također nalazi na Dinamovu radaru kao najveće otkriće ove jeseni u domaćoj ligi. Lovrićeva statistika ima europske konture, a igrač s takvim brojkama Dinamu obično ne promakne.

Najveći gubitnik u Bjeličinu mandatu svakako je Lovro Majer, jedan od najvećih “plemenitaša” novoga vala hrvatskih nogometaša, ali u Dinamu već mjesecima marginalac.

Majeru je prošloga ljeta Dinamo zapriječio odlazak u Španjolsku, a onda na istu poziciju doveo njegova vršnjaka Luku Ivanušeca i promovirao ga u zvijezdu.

Tako je Ivanušec zaigrao u čak četiri utakmice Lige prvaka, čak protiv Šahtara postigao i pogodak, dok je Lovro Majer (koji je u međuvremenu pretrpio i ozljedu) upisao samo 13 nastupa te u Ligi prvaka nije dobio ni minute.

Lovro ove sezone čak nije postigao ni pogodak, a očekivalo bi se da i on, poput Majera, bude Dinamov najvažniji projekt kao prirodni Olmov nasljednik te da ga se pripremi za ulogu playmakera A reprezentacije.

Kulenović treća opcija

No sudeći po Majerovu statusu kod Bjelice, uz prisutnost Olma, Gojaka i Ivanušeca, ni taj, još jedan Zagrepčanin (kao i Marin), ne čini se kao dobitnik za proljetni dio prvenstva. 



Osim na pozicijama krilnih igrača, u Dinamu poprilična gužva vlada i na poziciji središnjih napadača, na kojima se također naziru određeni zahvati “amputacija”.

Bruno Petković, naravno, nedodirljiv je kao prvi Dinamov napadač, a njegova prva alternativa je švicarski reprezentativac Mario Gavranović, iako u znatno lošijoj formi nego u prethodnim sezonama.

Treća je opcija trenutačno ozlijeđeni, iznimno potentni mladi reprezentativac Sandro Kulenović, na žalost još jedan oporavljenik nakon puknuća metatarzalne kosti.

I taj trojac trebao bi biti “beton” za proljetni nastavak, dok se viškom čini Srbin Komnen Andrić, koji ni kad je bio na najvećem vrhuncu forme nije bio na razini barem prvoga dvojca Brune Petkovića i Marija Gavranovića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije