Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI RUKOMETAŠI

Ovo je kraj kauboja: Hrvatski rukometni savez objavio priopćenje kakvo se rijetko viđa

Malmo: Hrvatski rukometaši zahvali se publici na podršci
Foto: PIXSELL
1/6
03.01.2024.
u 13:59

"U vezi s brojnim naslovima i člancima u medijima u kojima se spominje nadimak kauboji za hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju, uime reprezentativaca, stručnog stožera i Saveza, molimo vas da se tim nadimkom ne koristite za naziv reprezentacije s obzirom na to da aktualni igrači nisu bili dio generacije kad je nastao spomenuti nadimak", piše u priopćenju HRS-a.

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom Europsko je prvenstvo koje ovaj mjesec počinje u Njemačkoj. Hrvatska će na Europskom prvenstvu u prvoj fazi natjecanja igrati u skupini B u Mannheimu sa Španjolskom, Austrijom i Rumunjskom. 

Dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina prolaze dalje. U drugom krugu spajaju se skupine A, B i C, odnosno D, E i F. Posljednju medalju naši rukometaši na europskim prvenstvima osvojili su 2020. godine kada smo u Švedskoj u finalu izgubili od Španjolske. Na posljednjem Europskom prvenstvu 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj nismo bili pravi. Osvojili smo tek osmo mjesto nakon kojeg je Hrvoje Horvat otišao s mjesta izbornika.

Goran Perkovac, novi izbornik, kao igrač osvojio je europsku broncu 1994. godine. Igrao je i na EP-u 2000. godine kada smo bili domaćini i kada smo završili šesti. Sada će se prvi put okušati kao izbornik. Ulog je prilično velik – plasman u četvrtfinale kako bismo osigurali mjesto u kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Još jedan kiks bio bi doista tragičan za hrvatski rukomet, pogotovo zato što smo 2025. godine domaćini svjetskog prvenstva.

A Hrvatski rukometni savez uputio je neobičnu molbu u svom priopćenju. Traži da se rukometna reprezentacije više ne zove kauboji.

"U vezi s brojnim naslovima i člancima u medijima u kojima se spominje nadimak kauboji za hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju, uime reprezentativaca, stručnog stožera i Saveza, molimo vas da se tim nadimkom ne koristite za naziv reprezentacije s obzirom na to da aktualni igrači nisu bili dio generacije kad je nastao spomenuti nadimak", piše u priopćenju HRS-a.

Komentara 38

DU
Deleted user
15:08 03.01.2024.

Nikad ga nisu niti trebali imati, niti taj naziv, ime pripada našem podneblju, čovjeku, kulturi života, viteštvu. Od prvog dana nazivao sam ih Sokolovi, ima itekakvu poveznicu sa povijesnim dosezima Hrvata i mislim da je najprimjereniji naziv SOKOLOVI! Naši Sokolovi za visok let, Sokolovi lete u području gdje ne mogu muhe niti im mogu naškoditi, opjevani sokol u hrvatskoj narodnoj pjesmi je toliko puta, jednostavno ne možemo to izbjeći! Idemo Sokolovi naši do trona i na stare staze!

GR
Greben
14:37 03.01.2024.

Odlican potez HRS-a! Uvijek sam se pitao tko je i iz kojeg je razloga netko Hrvatsku rukometnu reprezentaciju prekrstio u "kauboji"! Koje veze kauboji uopce imaju s Hrvatskom, a kamo li s rukometom!!!

AN
AntePortas9
14:29 03.01.2024.

Treba odabrati neki rodno neutralni naziv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije