Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Što ako postanete žrtva prijevare? Evo kako postupiti ako ste nasjeli na trikove prevaranta

računalo
Foto: Envato Elements
1/2
09.12.2023.
u 15:36

Brza i lagana zarada može biti mamac koji će vas uvući u mrežu lažnih investicijskih društava i doslovno vam iz džepa izvući i posljednji cent. Evo kako prepoznati lažne „financijaše“ i kako se od njih zaštititi.

Vrijeme financijskih kriza i slabija mogućnost zarade otvaraju mogućnost raznim financijskim prevarantima da u svoje klopke „navuku“ naivne žrtve koje traže priliku za dodatnu zaradu. Danas, u svijetu koji je digitaliziran, do vas vrlo lako mogu doći razne primamljive ponude, skrivene iza lažnih identiteta, koje je vrlo teško otkriti.

Prevaranti se najčešće predstavljaju kao trgovci i nude niz ulagačkih mogućnosti, uključujući ulaganja u dionice, zemljište, zlato i drago kamenje, ugljični kredit, vino, gospodarske grane u nastajanju, farmaceutiku ili kriptovalute. Ponude do vas mogu stići preko internetskih oglasa, društvenih mreža, elektronske pošte, a drski prevaranti ne prezaju ni od telefonski poziva.

Da, ta je „prodajna metoda“ izrazito agresivna, a pozivatelji često tvrde da ćete propustiti izvanrednu priliku ne budete li djelovali „odmah“. Prevaranti vas uvjeravaju da su predstavnici neke uspješne brokerske kuće, a obećaju vam visoku dobit s relativno niskim ulaganjima. 

Posebno budite oprezni kada je riječ o investicijskim društvima iz trećih zemalja (bilo koja zemlja koja nije dio EU-a), a pogotovo kada imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Vanuatu, Maršalovi Otoci i slično. Takva su područja poznata po slabijoj regulaciji te su investicijska društva tamo često povezana s nekim oblicima prijevare.    

Foto: Shutterstock

Kako se zaštititi od prevaranata?

Važno je educirati se o načinima na koje u svijetu financija možete biti prevareni te znati kako se zaštititi. Za početak, ako dobijete poziv s nepoznatog broja, a osoba s druge strane počne vas uvjeravati o najboljoj poslovnoj ponudi u vašem životu, tražite da vam objasni na koji je način došla do vašeg kontakta. Ako vam je odgovor sumnjiv ili nejasan, odmah prekinite razgovor.

Prevaranti se često predstavljaju kao zastupnici nekog investicijskog društva pa je potrebno provjeriti autentičnost podataka. Na internetskoj stranici društva i trgovinske platforme (najčešće na dnu stranice) treba biti naveden puni naziv društva, sjedište te matični regulator. Ako to nije slučaj ili se kao matični regulator navodi regulator već spomenutih egzotičnih država, ne ulazite u poslovni odnos s takvim društvom jer se najvjerojatnije radi o prijevari.

Uz navedeno, obratite pozornost i na naziv online trgovinske platforme i samog društva – ako njezina internetska adresa nije identična nazivu društva koje njome upravlja (primjerice, adresa platforme je www.ime111.com, dok je naziv društva XYZ abcd Trading Ltd London), postoji mogućnost da se radi o prijevari.

Sva legitimna društva koja smiju pružati investicijske usluge hrvatskim građanima nalaze se u registrima Hanfe, u kojima možete provjeriti nalazi li se na tom popisu i društvo koje vas je kontaktiralo. Postoje tri mogućnosti upisa društava u registar:    

• Hanfa im je odobrila rad u Hrvatskoj.

• Ako je riječ o investicijskim društvima iz drugih zemalja EU-a koja su izrazila namjeru pružati usluge na području RH, moraju imati odobrenje za rad od svojeg nacionalnog regulatora.

• Ako je investicijsko društvo iz trećih zemalja (bilo koja zemlja koja nije dio EU-a), a na području RH osnovalo je podružnicu i evidentirano je u Hanfi.  

Ako investicijsko društvo čiji vas predstavnik nagovara na ulazak u „posao vašeg života“ ne zadovoljava uvjete regularnog poslovanja, ne ulazite u taj poslovni odnos te se javite Hanfi i prijavite takvo ponašanje.

Foto: Envato Elements

Regulatori investicijskih društava štite vaše interese

Ako želite trgovati financijskim instrumentima, uvijek poslujte s investicijskim društvima koja imaju odgovarajuću dozvolu za poslovanje i koja svoje investicijske usluge smiju pružati na području Republike Hrvatske.

Iako regulatori ne kontroliraju poslovanje brokera 24 sata na dan, prednost trgovanja putem licenciranog društva jest u tome što se uvijek možete obratiti njegovu regulatoru, koji će zaštiti vaše interese kao klijenta investicijskog društva.

Što ako ipak postanete žrtva prijevare?

No ako se dogodi onaj najgori scenarij, da niste prepoznali znakove upozorenja te ste ipak „nasjeli“ na lukavu priču prevaranta, nikako više ne uplaćujte dodatni novac, nego inzistirajte na tome da vam se isplati vaše ulaganje. Potom, slučaj prijavite policiji jer riječ je o kaznenom djelu, a možete ga prijaviti i Hanfi, kako bi ona objavila upozorenje za druge potencijalne ulagatelje. Nažalost, ako je riječ o nekom investicijskom društvu koje nije podložno regulatorima u EU-u, teško da ćete dobiti povrat svog novca.

Važno je još jedanput naglasiti: prije ikakvog stupanja u poslovni odnos s nekim društvom online ili prije uplate novčanih sredstava, provjerite s kim poslujete i budite svjesni da su financijske prijevare stvarnost te da svatko može postati žrtvom.

Sadržaj nastao u suradnji s Hanfom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije