Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Dubravko Novak, donačelnik Policijske uprave zagrebačke, bio je na meti uvreda Bad Blue Boysa

Ne dira me što su vikali, glavno da nisu trebale palice

25.09.2005.
u 18:17

Nijedna jedina baklja nije bila zapaljena u subotu na utakmici između Dinama i Kamena Ingrada, ništa nije bačeno sa sjeverne tribine, na kojoj je su, kao i na južnoj strani stadiona, Bad Blue Boysi za nedavnog derbija zapalili stotinjak baklji. No, skandiralo se ime Dubravka Novaka, donačelnika Policijske uprave zagrebačke. Pogrdni stihovi u subotu pjevali su samo na njegov račun. Donačelnika zagrebačke policije to nije uznemirilo.

Ne znam što je povod tomu, ali, Bože moj, to je navijački folklor i to me ne dira, ne bih to nazvao incidentom. Istina, s manjom skupinom navijača, koja dolazi na utakmice kako bi izazivala nered, ne nalazim zajednički jezik i to bi mogao biti razlog mirno je D. Novak komentirao navijačke pjesmice u kojima se spominjalo njegovo ime. BBB su ga uzeli na zub zbog derbija jer nije dopustio pirotehniku na stadionu (to što je unesena, druga je stvar), a ni uvredljive transparente. Pa su zato Boysi na derbi došli samo s jednim, koji je vrijeđao Niku Kranjčara. I proglasom: "Transparenti ne ubijaju". No, utakmica s Kamenom prošla je bez ijedne baklje.

Nikakve nove mjere osiguranja nismo uveli, i dalje gledatelje pregledava zaštitarska tvrtka. Policija, zapravo, i nema problema s navijačima, nego s (vjerojatno) manipuliranom skupinom koja baca Molotovljeve koktele po gradu ili razbija željeznim šipkama. Takvima nije mjesto na sportskim terenima. Tu sam dosljedan, vjerujem da tako misle i drugi dobronamjerni ljudi. No, više od 90 posto navijača nije problematično, razgovaramo s njima. Uostalom, prisjetite se događaja na Malti, zbog 20-orice su ostali navijači imali gadnih problema prisnažio je Novak.

Istina je da za susret s Kamenom Ingradom i nisu bile potrebne nekakve posebne mjere, nije to utakmica, a ni suparnik koji bi najekstremnije navijače naveo na nekakve incidente. Iako, možda je i jedan transparent BBB-a rekao istinu oni su uvijek tu, a ne samo na derbijima. Možda su izostali obični navijači, ali izostali su i ekstremni, problematični. I bilo je doista ugodno. Bilo bi krasno kad bi tako bilo i ubuduće, možda bi roditelji i svoju djecu počeli dovoditi na tekme.

Policija je spremna pomoći i pomaže kad god može. Rado bih razgovarao s predstavnicima našeg nogometnog saveza, klubova, navijača... Mi smo za dogovor, ali i odgovornost, treba vidjeti tko što može osigurati i napraviti kako bismo svi uživali na stadionima. I ja sam navijač Dinama, ali ne radim nerede kad Dinamo ili reprezentacija ne pobijede. A o pirotehnici nema dogovora jer je zakon ne dopušta. Policija sigurno ne želi sukob ni rat s navijačima zaključio je D. Novak, po zvanju diplomirani veterinar, koji je u policiji od 1992. godine te je, na temelju svoga policijskog iskustva, postao policijskim savjetnikom i donačelnikom Policijske uprave zagrebačke. A on, dojam je, neće negodovati ni ubuduće bude li ga se s maksimirskog sjevera blatilo, verbalno vrijeđalo. Radije će otrpjeti to nego se s navijačima susretati preko štita i palica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije