Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica

Navršila se 41 godina od posljednje europske proljetne utakmice

'skoric_nnn_spo_190311'
' '
21.03.2011.
u 08:52

Dinamo je u četvrtfinalu ispao od Schalkea, porazima 1:3 i 0:1. Jedini gol dao je Čerček

Protekloga tjedna, 18. ožujka, navršilo se točno 41 godinu od posljednje Dinamove europske proljetne utakmice. Bio je to uzvrat četvrtfinala Kupa pobjednika kupova protiv Schalkea u Gelsenkirchenu, zapravo formalnost za Nijemce, jer su dva tjedna ranije u Zagrebu slavili 3:1 (pogodak za plave postigao je Čerček).

U uzvratu je bilo 1:0 za Schalke. U Večernjaku je naslov teksta bio "Čudo se nije dogodilo", a za plave su, pod vodstvom trenera Ivice Horvata, nastupili: Dautbegović, Cvek (Vabec), Gračanin, Belin, Ramljak, Miljković, Čerček, Pirić, Novak, Gucmirtl, Rora.

Igralo se pred 35.000 gledatelja. Od toga ih je dvije tisuće bodrilo Zagrepčane, koji su doputovali bez velike nade jer im je prije utakmice u prometnoj nesreći ozlijeđen prvi vratar Stinčić, a bol u preponama spriječila je nastup Filipa Blaškovića...

Uspomene na europsko proljeće 1970. evocirao je legendarni Dinamov napadač Krasnodar Rora (66).

- Sjećam se dobro svega što je prethodilo ovome ispadanju. Mjesec dana proveli smo na južnoameričkoj turneji, nastupali u Kolumbiji, Peruu, Čileu i Urugvaju, sjajno se suprotstavljali najjačim tamošnjim momčadima. I kada smo se vratili u Zagreb, naš trener Ivica Horvat pogriješio je u pripremi utakmice s Nijemcima. Mi smo sa suhih, ravnih terena došli u zagrebačku kaljužu, a on je inzistirao na silnim istrčavanjima, koja su nas potpuno iscrpila. I zato protiv Schalkea nismo mogli pokazati svoju pravu snagu - kazao je Rora.

- Ma Dinamo je tada imao momčad koja se mogla nositi s najjačima u Europi! Zato mi je još više žao što smo na takav način ispali, a išli bismo do finala - dodao je Rora.

Da je izbačen Schalke, Dinamo bi u polufinalu igrao protiv Manchester Cityja, u toj sezoni pobjednika KPK-a. Nitko, naravno, nije ni slutio da dolazi 41-godišnji europski proljetni post.

Ima neko prokletstvo

- Šteta, jer Dinamo je i poslije imao sjajnih generacija, ali i meni nekad sine da ima nekoga prokletstva u tom klubu. Pa su tako neki koji su došli poslije nas bezrazložno obezvrjeđivali sve što je bilo prije. Na primjer, proglašavali su naslov iz 1982. godine najvećim uspjehom kluba, a ta generacija, koja je deset godina igrala skupa, u Europi nije nikada mogla proći ni 1. kolo - podsjeća Rora.

Vidi li se s Vahom europsko proljeće?

- Svake godine priželjkujemo da je to baš ta sezona koja će ući u povijest kluba. I s Vahom je sjajno krenulo. Dok se momčad još nije naviknula na njega, pao je i Villarreal, a kad su očekivanja bila najveća, protiv PAOK-a, igrali smo najlošije. No, uvijek treba biti optimist, pa ću i ove godine vjerovati da je tom prokletstvu došao kraj - zaključio je Rora.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar akromegalija
akromegalija
10:00 21.03.2011.

Veliki europski klub

Avatar maximus69
maximus69
19:45 22.03.2011.

Pa kad im tamo ne sudi Marić...a Vaha je nesposoban za pravu utakmicu....i stjerat Grke u mišju rupu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije