Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ernesto Valverde

Mrav umjesto Luisa Enriquea! Najviše je naučio od Cruyffa...

Ernesto Valverde
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.05.2017.
u 11:27

Bivši trener Atheltic Bilbaa danas će biti i službeno promoviran. Španjolce najviše zanima kako će Barcine zvijezde reagirati.

Barcelonin predsjednik Josep Bartomeu obećao je prošlog tjedna da će danas obznaniti identitet novog trenera, no javnost već zna o kome se radi. Nasljednik Luisa Enriquea bit će dosadašnji trener Athletica i bivši igrač blaugrane Ernesto Valverde.

U Baskiji znan kao Txingurri (Mrav), Valverde je bio brz i tehnički darovit napadač, koji je profesionalnu karijeru počeo u netom spomenutom Alavésu. Proboj u elitu ostvario je pod ekscentričnim Javierom Clementeom u Espanyolu, s kojim je 1988. finale Kupa Uefe izgubio na jedanaesterce protiv Bayera iz Leverkusena.

Déjà vu s Espanyolom

Odmah nakon toga prodan je Barceloni kao jedno od pojačanja koja je naručio tek pridošli Johan Cruyff, ali je na Nou Campu vrlo brzo obnovio ozljedu gležnja i iduće dvije sezone samo sporadično nastupao za prvu momčad. Ipak, iskustvo rada s Cruyffom dobro mu je došlo i u igračkoj i u kasnijoj trenerskoj ulozi.

Nakon nesretne epizode u Barceloni, ponovno se susreo s Clementeom, ali u Athleticu iz Bilbaa. Među crveno-bijelim lavovima proveo je šest godina, vodeći napad zajedno s Joséom Zigandom i postigavši 50 golova u 188 utakmica. Okončao je karijeru 1997., u Mallorci, u sezoni kad se otočki klub vratio u Primeru. Jednom je nastupio za Španjolsku, 1990. protiv Islanda, i jednom za Baskiju, 1993. protiv Bolivije.

Zakoračio je u svijet treniranja 2001. kao pomoćnik u Athleticu, da bi 2003. preuzeo svoj stari klub kao prvi trener. Između 2006. i 2008. vodio je Espanyol i doživio bolan déjà vu kad je dopro do finala Kupa Uefe i izgubio na jedanaesterce od Seville, kao i 19 godina ranije protiv Bayera. Pohod na korak do europskog trofeja priskrbio mu je skupocjen ugovor s Olympiakosom, koji je u dvije etape doveo do triju naslova prvaka i dvaju grčkih kupova. Njegov nasljednik, bivši realovac Míchel González, priznao je da među fanovima Olympiakosa Valverde ima status mitskog božanstva.

Ernesto Valverde
1/8

Nakon manje uspješnih avantura u Villarrealu i Valenciji opet se našao na San Mamesu, gdje je 2015. orkestrirao senzacionalnu pobjedu u Superkupu s 4:0 i 1:1 nad Barcelonom. Bio je to jedini od šest mogućih trofeja koji sastav Luisa Enriquea nije uspio osvojiti te godine.

Valverde je privržen sustavu 4-2-3-1 i traži od igrača da visoko pritišću kad protivnik ima loptu. Izdvaja se od drugih španjolskih trenera po sklonosti okomitom nogometu s mnogo nabacivanja i smanjenom naglasku na posjed lopte.

Poboljšava obranu

Prati ga ugled trenera koji značajno poboljšava obranu svojih momčadi. Olympiakos je u prvoj sezoni spustio s 27 na samo 14, a Athletic sa 65 na 39 primljenih golova u prvenstvu, podigavši ga usput s 12. na četvrto mjesto.

Na Nou Campu bit će mu zahvalni uspije li stabilizirati i Barcinu obranu, ranjivu u protekloj sezoni. Valverde je hvaljen i zbog diplomatičnog odnosa s medijima i vještog upravljanja svlačionicom iako ga ništa ne može pripremiti na izazove koji ga čekaju u utrobi Nou Campa – od budućih igrača do predatorskih reportera s kakvima dosad nije imao posla.

Komentara 1

DU
Deleted user
06:23 31.05.2017.

Treba vjerovati u Barcelininu upravu i presjednika Barcelone,jer oni uzimaju najbolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije