Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENIRA NA FIRULAMA

Mladi Hrvat velika je svjetska teniska nada: Najdraži mi je Đoković

Dino Prizmić
Foto: Tennisfoto.net
1/2
12.08.2019.
u 17:26

Za razliku od Prižmića, Zagrepčanin Jurina (visok 185 cm) odličan je u školi, ali on tenis trenira samo dva sata dnevno. – Ne želimo ga previše opterećivati, a i pazimo da se ne ozlijedi. No, ubuduće će više trenirati

Iako su na kraju izgubili i meč za treće mjesto (od domaćina Češke), sama činjenica da je naša reprezentacija tenisača do 14 godina među četiri najbolje na svijetu veliki je uspjeh. Posebno ako se zna da su isti dječaci – Dino Prižmić, Patrik Jurina i Matej Dodig – bili i prvaci Europe do 12 godina. Za budućnost hrvatskog tenisa, dakle, ne treba se brinuti.

A predvodnik te reprezentacije, “prva ploča” što bi se reklo, iznimno je talentirani Prižmić koji je i europski doprvak u pojedinačnoj konkurenciji te europski prvak u dublu, u paru s Milijem Poljičakom. Osim toga on je i dvostruki pobjednik ovogodišnjeg Grillova memorijala u Zagrebu...

Trenira i kod Piattija

– I još je i hrvatski prvak do 14 godina, a nedavno je osvojio i međunarodni turnir u Mariboru, ali u konkurenciji igrača do 16 godina. Uistinu je velika nada – ističe Prižmićev trener Željko Stanić.

Radi s Dinom na splitskim Firulama, naravno, tom mitskom mjestu na kojemu su ponikli i takvi velikani kao što su Nikola Pilić, Željko Franulović, Goran Ivanišević, Mario Ančić, Jelena Kostanić...

– I Duje Ajduković. On je bio europski prvak do 14 godina, a nakon toga otišao je kod Piattija i Ljubičića. I Dino odlazi tamo, dva puta po sedam dana godišnje – otkriva nam Stanić.

Prižmića smo zatekli u bečkoj zračnoj luci. Čestitke za četvrto mjesto i...

– Više se nije moglo, Amerikanci su u polufinalu bili jači. Ja sam dobio Kanga, a Jurina je dao sve od sebe da dobije ovog drugog, ali nije uspio. A u parovima su oni bili bolji i uigraniji – kaže Dino koji je zapravo počeo kao nogometaš.

– Trenirao sam nogomet u NK Pomaku na Pojišanu, to vam je na Bačvicama, ali dvije godine starija sestra Barbara trenirala je tenis na Firulama i taj me sport naposljetku privukao. I tako sam ostao u tenisu.

Pa u čemu je tajna tih Firula gdje su ponikli brojni teniski velikani?

– Ne znam, ali nešto tu očito postoji. Možda to što su dobri uvjeti za treniranje tijekom cijele godine, možda mentalitet, a vjerojatno i tradicija.

Je li vam Ivan Ljubičić dao neke savjete kad ste se sretali?

– Razgovarali smo malo i o tenisu, upućivao me je na neke stvari. Primjerice, pokazao mi je kako Federer ima široki stav u nogama.

A koji je vaš cilj u tenisu o kojem maštate? I koji su vam uzori?

– Cilj mi je Top 10 svjetskog tenisa, iako sam svjestan da je dotle dug put. A od igrača Đoković mi je najdraži, možda zato što je s ovih prostora i znam kroz što je sve prolazio. Sviđa mi se njegov pristup, njegova upornost, njegova mentalna snaga – kaže Dino.

Razgovarali smo i s mamom Natašom koja je u Splitu željno iščekivala povratak sina iz Češke. Pitamo je kakav je Dino kao dijete.

– Pa, nije baš kao i svako drugo dijete, pomalo je na svoju ruku, tvrdoglav je, kad nešto zacrta, onda to mora i ostvariti. Tata Boris je više s njim na turnirima, ja sam logistika. Svi smo pomalo u tome, svi mu pomažemo koliko možemo – kaže gospođa Prižmić.

Je li Dino zahtjevan kad je u pitanju hrana, što najviše voli?

– Nije posebno zahtjevan, ali jako pazimo na prehranu. Dino sam inzistira na tome, ne jede kasno navečer, izbjegava slatkiše, jede puno voća i povrća. Što najviše voli? Pa, nema nešto posebno, ali voli pojesti dobar biftek, pomalo krvav, ali voli on i ribu s gradela.

Ima tek 14, a već 185 cm

A kakav je u školi?

– Sad će u osmi razred. Ne mogu reći da nešto posebno voli školu, ne ističe se baš, ali odrađuje sve što treba. Ima razumijevanja nastavnika i posebno razrednice i na tome smo im posebno zahvalni.

Za razliku od Prižmića, Zagrepčanin Jurina (visok 185 cm) odličan je u školi, ali on tenis trenira samo dva sata dnevno.

– Ne želimo ga previše opterećivati, a i pazimo da se ne ozlijedi. No, ubuduće će više trenirati. Ovaj nastup u paru s Mandžukićem na Čilićevu turniru, a do kojeg je došlo na Marinovu inicijativu, dobro mu je došao. Svi kažu da se Patrik odlično snašao. A što voli jesti? Jednostavnija jela. Kinesku hranu i posebno pizzu – otkriva nam tata Ismar koji je Patrika i zarazio tenisom na znamenitom Metalcu...

>>> Pogledajte veliko finale humanitarnog turnira na Šalati

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije