Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napadač Middlesbrougha i kapetan australske reprezentacije

Mark Viduka: Cico Kranjčar je najjači adut Hrvatske

nog-viduka-txt.jpg
import
09.05.2006.
u 19:30

Tek u 31. godini Mark Viduka dočekao je najveće dane karijere. Kada je s 20 iz Melbourne Knightsa dolazio u Dinamo, mislio je da su ispunjeni svi njegovi snovi, ali tek nakon odlaska iz Maksimira uspon je bio meteorski; Celtic, Leeds United, Middlesbrough, s kojim će danas u Eindhovenu igrati finale Kupa Uefe. Ipak, kada ga pitate koje su mu utakmice najdraže u karijeri, Mark Viduka uvijek će se prvo sjetiti reprezentacije... - Preda mnom je veliki europski finale u kojem još nisam bio, ali emocije najjače prorade kada igram za svoju zemlju - rekao je Viduka u telefonskom razgovoru.

- Ono s Urugvajem prošle jeseni, kada smo prvi put izborili SP, ostat će zauvijek najljepša epizoda moje karijere. Bilo je i u Zagrebu lijepih doživljaja. - Kako ne! Pobjeda nad Partizanom u Zagrebu bila je čudesna. I sada se naježim kad se sjetim u kakvom smo ozračju igrali tu utakmicu. Mark Viduka cijele sezone borio se s ozljedama i proradio je tek u njezinoj završnici. U senzacionalni pohod MBrougha prema finalu ugradio je šest pogodaka, jedan više od Maccaronea i dva više od Hasselbainka.

- Krenulo mi je kad je bilo najvažnije. Imali smo i puno sreće, ali nitko nam ne može osporiti da smo bili pravi kad je bilo najpotrebnije. U Kupu Uefe ginuli smo jer smo u prvenstvu doživjeli neuspjeh. Vjerojatno nikada u povijesti finala tog natjecanja nije se dogodilo da u njemu igra 14. momčad nacionalnog prvenstva. - U susretu sa Španjolcima trebat će nam još jedan pothvat. Još to i onda je konačno sve gotovo. Jedva čekam dan kad ću se priključiti reprezentaciji i početi pripreme za SP. I kad me pitate za najveće utakmice, želim da mi se one dogode ovoga ljeta u Njemačkoj.

Kapetan se pripremama Australaca priključuje sljedeći tjedan u Melbourneu, poslije Atene gradu s najviše Grka. Upravo zato Australci su izabrali Grke za suvježbače za 25. svibnja... - U Njemačku ćemo doći rasterećeni. Narod od nas ne traži veliki rezultat i baš zato mislim da bismo mogli biti iznenađenje. Imamo odličnu momčad, sjajnog trenera i izvrsno ozračje u momčadi. Plašite li se sraza s Hrvatskom? - Nemamo se razloga bojati bilo koga. Hrvatska je odlična, ali ona u Njemačku dolazi pod pritiskom javnosti, jer se od nje očekuju pobjede nad Japanom i Australijom. Pod tim pritiskom nije lako igrati. Tko je najjači adut Hrvata?

- Hrvatska reprezentacija nema svjetske zvijezde kao što su to 1998. bili Boban, Šuker ili Prosinečki. Njezina najveća snaga sada je momčad, a izbornik je u tome odigrao najvažniju ulogu. Cico Kranjčar, moj prvi trener u Dinamu, najjači je adut Hrvatske. Oduvijek sam ga volio; vrlo je otvoren, srdačan, zna s igračima, majstor dobre atmosfere. Hiddik je jednom izjavio: "Hrvati su mi donijeli pobjednički mentalitet". Jesu li australski Hrvati doista najzaslužniji za proboj u Njemačku? - U reprezentaciji, osim Hrvata, igraju Nijemci (Schwarzer), Talijani (Grella), Grci (Lazaridis)..., ali nema među nama nikakvih podjela. Svi smo mi Australci i svima nam je jednako stalo da nacionalna momčad postigne veliki rezultat. Vraćamo se na SP nakon 32 godine i - spremni smo! Za koga će u Njemačkoj navijati vaša obitelj?

- Rođen sam u Australiji, to je moja domovina i logično je da svi moji budu uz mene. Navijat će za Australiju, a Hrvatska će biti na drugome mjestu - zaključio je Viduka.


Španjoska i engleska liga najjače u Europi

O današnjem suparniku, Sevilli, Mark ne zna previše. Stekli smo dojam da ga i ne zanima... - Idemo po pobjedu, takva se utakmica igra jednom u životu. No, znamo da i Španjolci isto razmišljaju, sigurno se radi o dobroj momčadi. U oba europska finala sudaraju se španjolski i engleski klubovi. Iznenadilo vas je to? - Nije, u te dvije lige igra se najbolje i najatraktivnije u Europi. Tko će osvojiti Ligu prvaka? - U takvoj utakmici nema favorita. Drago mi je da su u finalu dvije momčadi u čijem nogometu zaista uživam. Barca ima Ronaldinha, Arsenal ima Henryja; tko god je osvojio, osvojit će je velemajstor. Vaš trener McClaren preuzima Engleze, vaš izbornik Hiddink Ruse. Obojicu čekaju srazovi s Hrvatskom u kvalifikacijama za EP 2008. - Nisam to ni znao. S obojicom imam odličan odnos, veliki su treneri. Ali, Hrvatsku nitko ne smije podcijeniti. Ona će i poslije SP-a dobro igrati nogomet. (td)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije