Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europsko prvenstvo

Lino bi mogao biti najstariji trener sa zlatom

20.12.2017.
u 07:40

Od švedskog izbornika stariji su čak i neki njegovi igrači.

Lino Červar sa 67 godina bit će najstariji izbornik na Europskom prvenstvu koje 12. siječnja počinje u Hrvatskoj. Ako osvoji zlatnu medalju, postat će najstariji izbornik kojem je to pošlo za rukom. Za sada je rekorder legendarni švedski trener Bengt Johansson koji je osvojio zlatnu medalju sa 60 godina. Bilo je to 2002. godine na Europskom prvenstvu kojem je, što je vrlo znakovito, Švedska bila domaćin. To je ujedno bilo i posljednje veliko natjecanje na kojem je Bengt sjedio na klupi Švedske. Vjerujem da bi Lino odmah potpisao isti scenarij i oprostio se od hrvatske rukometne reprezentacije s osvojenom zlatnom medaljom.

– Što će biti sa mnom nakon Europskog prvenstva, puno ovisi o rezultatu. To, naravno, nije tajna. Sigurno je da još uvijek ima energije u meni, imam i motiva. Naravno da lijepo zvuči izazov nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju. No to je za sada jako, jako daleko. Idemo se sada prvo koncentrirati na Europsko prvenstvo koje nam je pred vratima – rekao je Červar.

Ako ćemo gledati sve izbornike koji su osvajali medalje na europskim prvenstvima, onda su najstariji Červar i Johansson. Obojica su imala 60 godina kada su se njihove reprezentacije penjale na postolja. Šveđanin je sa 60 osvojio zlato, a Červar srebro, na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. godine. Inače, najmlađi izbornik koji je osvojio zlato na Europskom prvenstvu Islanđanin je Dagur Sigurdsson koji je 2016. godine, vodeći Njemačku, osvojio zlato s 43 godine. Inače, najmlađi izbornik koji je osvojio medalju na Europskom prvenstvu bio je Slavko Goluža. Imao je 41 godinu kada se okitio broncom na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012. godine. Priliku da postane najmlađi izbornik sa zlatnom medaljom u Hrvatskoj će imati švedski izbornik Kristian Andersson. Ima samo 37 godina. Švedska u svakom slučaju spada u krug favorita za medalju pa se, eto, možda Anderssonu posreći. Zanimljivo je da su neki igrači Švedske stariji od svog izbornika, primjerice vratar Mathias Andersson koji ima 40 godina.

1/13

Od 16 izbornika devetorica su imala sjajne igračke karijere. Većina od njih devet osvajala je medalje na velikim rukometnim natjecanjima i, kada su bili na vrhuncu svoje igračke karijere, mogla bi se od njih napraviti jedna ozbiljna, jaka momčad. A devetorica iza koje su blistave karijere su Jovica Cvetković (izbornik Srbije), Didier Dinart (Francuska), Juri Ševcov (Bjelorusija), Geir Svensson (Island), Veselin Vujović (Slovenija), Nikolaj Jacobsen (Danska), Ljubomir Vranješ (Mađarska) i Jan Filip (Češka).

Izbornici s najviše osvojenih medalja na Europskim prvenstvima su Šveđanin Bengt Johansson (jedini ima četiri zlata), Francuz Claude Onesta i Danac Ulrich Wilbek. Červar za sada ima dvije medalje i, osvoji li treću, dostići će Rusa Vladimira Maksimova.

Komentara 4

RI
ribar110
08:13 20.12.2017.

Lino bi mogao i ne osvojiti nista jer danas svi znaju igrati a mi imamo uvijek velika ocekivanja.

Avatar southman
southman
08:24 20.12.2017.

Ako Lino bude potpuno neovisan u izboru igrača, a Duvnjak zdrav, možemo i na vrh !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije