Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimske olimpijske igre

“Leteća rajčica” koja vrijedi 40 milijuna američkih dolara

15.02.2018.
u 19:48

On je najbogatiji američki sportaš na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Da bi išli ukorak s vremenom i privukli što više mlađe populacije, kardinali olimpijskog pokreta još su 1998. u program Zimskih olimpijskih igara uveli daskanje na snijegu odnosno snowboard. Sport je to čiji je razvoj bio inspiriran rastućom popularnošću daskanja na tlu (skateboarding) i daskanja na vodi (surfing), ali i alpskim skijanjem kao jednim od najpopularnijih zimskih olimpijskih sportova.
A svi ti oblici daskanja svojevrsna su supkultura koja ima puno dodirnih točaka s hip-hop pokretom što se može vidjeti i u stilu življenja odnosno načinu odijevanja najboljih bordera. A najveći među njima, ikona svih bordera, trenutačno je 31-godišnji Amerikanac Shaun White. On je upravo osvojio stoto američko zlato na Zimskim olimpijskim igrama, a njemu je to bilo treće olimpijsko zlato, i to u disciplini halfpipe odnosno u izvođenju akrobacija u velikom snježnom koritu.

Počeo je kao skejter

White je rođen u sunčanoj Kaliforniji, ali s kongenitalnim poremećajem srca, zbog kojeg je u dobi do tri godine imao dvije operacije na otvorenom srcu. No to živahnog dječarca nije usporilo. Dapače, Shaun je zarana postao skejter s velikom perspektivom, u tom je sportu osvajao i medalje, no kasnije se posvetio daskanju na snijegu. Štoviše, White je i danas jedini sportaš koji je pobjeđivao na ljetnim i zimskim X Games u dva različita sporta.
Na toj brzorastućoj borderskoj sceni White je zarana stekao toliku popularnost da je prvog sponzora dobio već u sedmoj godini, a ima ih pregršt među kojima su najpoznatiji Oakley (naočale), Red Bull (energetsko piće) i Hewlett-Packard (elektronička industrija). Zbog svega toga, u istraživanju tržišta poslovni magazin Forbes svrstao ga je još prije sedam-osam godina na deseto mjesto liste najvećih sportskih brendova, odmah iza Cristiana Ronalda.
 No, u posljednje vrijeme Whiteova poslovna zvijezda više tako ne sjaji jer mu je poprilično naudila afera zbog seksualnog uznemiravanja. Bez obzira na to što se sa žrtvom nagodio, u elektroničkim medijima ostao je o tome vječni trag pa je u predvečerje ovih Igara ta priča ponovljena kao dio velike hollywoodske afere zbog seksualnog napastovanja. Whitea se povezivalo s filmskom industrijom jer se pojavljivao u nekim serijama i filmovima, pa se čini da mu nakon sportske slijedi glumačka karijera.

Najbogatiji sportaš na ZOI


Zanimljivo je da je Whitea za seksualno uznemiravanje optužila Lena Zawaideh, bubnjarica njegova sastava Bad Thing, no na kraju je došlo do pomirenja pod uvjetima koji nisu otkriveni. Zbog narušenog imidža, White se posvetio ovim Olimpijskim igrama kao ni jednom natjecanju prije. Cilj mu je bio da novim olimpijskim zlatom osvježi svoj imidž. S obzirom na to da je riječ o sportu koji poprilično brzo napreduje, morao je pripremati nove, još opasnije trikove, pa je u listopadu na treningu tako pao da je na glavi dobio 62 šava, a bio je zadržan u bolnici da bi mu liječnici uklonili krv iz pluća.
Ti šavovi zacijelo su razlog što je White ošišao svoju dugu crvenu kosu zbog koje je dobio nadimak Leteća Rajčica (The Flying Tomato), koji je i prihvatio pa je neko vrijeme nosio traku s istoimenim logotipom. U posljednje vrijeme, Shauna fanovi zovu Životinja (The Animal), po istoimenom liku iz “Muppet Showa”, a možda ga je zaslužio i zbog svojih naglašenih seksualnih apetita. Taj border imao je i nadimke Jaje i Dečko Iz Budućnosti jer je po primanjima i dalje zlatna koka pa je njegovo poslovno carstvo procijenjeno na 40 milijuna dolara. Zapravo, on je najbogatiji američki sportaš na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije