Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR ZA NOGOMETAŠA GODINE

Legendarni trener otkrio problem u Hajduku: 'Ja sam s takvima pobjeđivao'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
23.12.2020.
u 07:00

Katastrofa je da smo tek peti klub u Hrvatskoj, da nam Gorica dolazi na Poljud, najavljuje nam da će nas pobijediti i onda to i učini jer je zaista kvalitetnija. Klupska politika mora se preokrenuti

Za legendarnog igrača i trenera Hajduka Ivana Katalinića (69) nije bilo prevelike dvojbe, svoj glas za nogometaša godine u izboru Večernjeg lista dao je Luki Modriću.

– Istina, Perišić je u protekloj 2020. osvojio Ligu prvaka, Bundesligu i njemački kup, no nije bio konstantan. A Modrić je pak unatoč nekim sumnjama opet dokazao da Real Madrid bez njega ne može. Luka je i s 35 godina nogometaš koji kreira igru najvećeg kluba na svijetu – kaže Katalinić.

Kao Ćirin, a kasnije i Jozićev pomoćnik trenirali ste u reprezentaciji Zvonu Bobana i Roberta Prosinečkog, je li ih Luka nadmašio?

– E, na to pitanje nemam odgovor. Jer, nemoguće je uspoređivati nogomet prije 20 godina s ovim danas. Ja iskreno ne mogu odrediti tko je od njih trojice bolji igrač.

A tko je u ovoj 2020. bio najbolji iza Modrića i Perišića, kojeg ste stavili na drugo mjesto?

– Na treće mjesto stavio sam Kovačića jer je bio najbolji igrač Chelseaja, potom slijedi Brozović koji je igrao finale Europske lige i imao veliku ulogu u Interu, Lovren je pak osvojio prvenstvo s Liverpoolom, a Vlašić je najbolji igrač Rusije, pa sam ih zato stavio na peto i šesto mjesto. Rebić se preporodio u Milanu, a Kramarić unatoč ozljedama nazabijao se za Hoffenheim. Pašalić je standardan u četvrtfinalistu Lige prvaka Atalanti, a svoj izbor zaključujem Barišićem, kojeg pratim u Rangersu i igra baš odlično – objasnio je izbor desetorice najboljih Katalinić.

Jakobušić ima dobre ideje

Ivan Katalinić legenda je Hajduka, u tom je klubu kao trener i igrač proveo 25 godina, no svjestan je da u najboljih 10 hrvatskih igrača za 2020. ne zaslužuje biti nitko iz svlačionice Hajduka.

– Bolje da me ne pitate o Hajduku, previše volim klub da se ne bih živcirao zbog ovakvog stanja na Poljudu. Katastrofa je da smo tek peti klub u Hrvatskoj, da nam Gorica dolazi na Poljud, najavljuje nam da će nas pobijediti i onda to i učini jer je zaista kvalitetnija. Klupska politika mora se preokrenuti, dosadašnji model dovođenja stranaca iz raznoraznih interesa razlog je ovakvih katastrofalnih rezultata posljednjih godina. Pa sramota je da Hajduk, koji se uvijek dičio domaćim igračima, u prvoj momčadi nema ni 30 posto domaćih dečki, a ostalo su stranci. Ustvari bi moralo biti obrnuto. Godinama se zanemarivala omladinska škola, jer prioritet je bio da igra stranac, a ne da se istrpi neki talentirani mladić. A Hajduk peti u Hrvatskoj može biti i s juniorima, zato mi nije jasno forsiranje stranaca vrlo upitne kvalitete. A floskule su da se u prvih 11 ne mogu pogurati tinejdžeri. Pa ja sam s 19-godišnjacima Rapajićem, Hibićem i Mornarom u prvoj momčadi Hajduka dogurao do četvrtfinala Lige prvaka – jasan je Katalinić.

A zašto Hajduk sve rjeđe proizvodi vrhunske mlade nogometaše?

– Puno je razloga, ali najvažniji je to što je posljednjih godina zakazala struka u omladinskim kategorijama. Treneri koji su dovedeni jednostavno nisu imali kapacitet, barem većina njih. Hajduk je nekada imao najbolju omladinsku školu Europe, od nas je dolazio učiti i veliki Ajax. A danas iz naše škole, uz rijetku iznimku, izlaze identični igrači koji dodaju lopte na pet metara prvome do sebe. Takve igrače proizvode, kako se to kod nas popularno kaže, laptop-treneri. Zato se dosta stvari treba promijeniti, a kod novog predsjednika Jakobušića vidio sam da ima ideju i volju mijenjati. No, mora biti svjestan da mu je najvažnije okupiti vrhunsku trenersku struku u svim kategorijama. A morat će biti i odrješit u rješavanju loših stranaca s bogatim ugovorima – smatra Katalinić.

Aktualni trener Hajduka bivši je Katalinićev suigrač Boro Primorac, kako gleda na njegov rad?

– On je uskočio da proba zaustaviti pad, svaka mu čast na hrabrosti. No, možda će mu biti i žao na kraju svega, jer shvatit će da će većinu krivice za loše rezultate morati podnijeti on kao trener. Tako je to uvijek bilo posljednjih godina u Hajduku.

Uživam u mirovini

Katalinić je napunio 69 godina, a posljednjih četiri godine uživa u zasluženoj mirovini.

– Mogao sam još raditi, bilo je i nekih ponuda, ali zaključio sam da nema smisla. Naradio sam se u životu, proveo tolike godine u nogometu. Kao igrač bio sam dio veličanstvene generacije Hajduka, potom sam u Southamptonu bio peti u engleskom prvenstvu i tri godine igrao u ligi protiv tadašnjih najboljih svjetskih igrača, branio protiv Liverpoola, Manchester Uniteda, Aston Ville, Tottenhama... I kao trener sam prošao pola svijeta, osvajao velike trofeje s Hajdukom, bio trener mnogim hrvatskim klubovima, pa sam radio u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Ukrajini, Albaniji, BiH... Meni sasvim dovoljno. Imam za pristojan život, a kako se kaže, ionako mogu pojesti samo jedan, a ne dva ručka, haha – zaključio je Katalinić.

Zanimljivo, iako je bio vratar, Katalinić u najboljih 10 u Hrvatskoj nije uvrstio niti jednog čuvara mreže.

– Razmišljao sam o Livakoviću, no u posljednje vrijeme imao je nekoliko kikseva, zato nije u prvih 10.

Hrvatski igrači idu u ponajbolje klubove svijeta – Real, Inter, Chelsea, Barcelonu, Milan... Zašto to nije slučaj i s našim vratarima?

– Ja sam u Southamptonu branio početkom 80-ih, čak sam u pobjedi 1:0 protiv Liverpoola s Dalglishom i Rushom bio igrač utakmice. Iskreno, žao mi je da 40 godina nakon mene nismo stvorili vratara za Premiership. Mislim da je razlog tome premalo vrhunskih trenera za golmane. Nemaju nekog kao što sam ja imao Bearu, koji me u dvije godine naučio baš sve. Naši individualni treninzi bili su atrakcija! kakav je to nivo bio...

Katalinićev izbor

Luka Modrić (Real Madrid) 10 bodova

Ivan Perišić (Bayern, Inter) 9

Mateo Kovačić (Chelsea) 8

Marcelo Brozović (Inter) 7

Dejan Lovren (Liverpool, Zenit) 6

Nikola Vlašić (CSKA) 5

Ante Rebić (Milan) 4

Andrej Kramarić (Hoffenhiem) 3

Mario Pašalić (Atalanta) 2

Borna Barišić (Rangers) 1

Ključne riječi

Komentara 17

PS
popevke sAm slagal
08:45 23.12.2020.

Koga on farba? Da Livaković igra u Hajduku, stavio bi ga odmah iza Luke, a vrlo vjerojatno i ispred.

Avatar Cornelius
Cornelius
15:49 23.12.2020.

U naslovu se spominje neki legendarni trener, a u članku ni slova o njemu. Greška, zabuna...?

SI
sisavac
05:54 24.12.2020.

Kate, baš se p..... Kad si ti sa hibićem igrao 1/4 eurokupove, jednom samo, igrao se drugačiji nogomet, sa puno manje novca. Gdje ti je hajduk bio 3 godine makon toga? Sa skoro istim igračima nigdje, klub u minusu... Na tvom mjesti šutio bih. Tebe su iz hajduka tjerali više puta nego cigane iz dvorišta. A ti se jado, bez karaktera, svaki put odazivao na njihov poziv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije