Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRTKA JE PROPALA

Legendarni igrač Dinama i reprezentacije neće morati vratiti pola milijuna kuna

Igor Cvitanović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
04.05.2019.
u 09:50

Kako je sud došao do toga da Cvitanovići Naturi Agro ne moraju vratiti pola milijuna kuna? To je pitanje zanimljivo iz jednostavne činjenice – Natura nikad nije preuzela Cvitanovićevu tvrtku

Novi trener Istre, nekadašnja Dinamova zvijezda Igor Cvitanović neće morati vratiti čak pola milijuna kuna đurđevačkoj tvrtki Natura Agro u stečaju koja mu je bila uplatila taj iznos kao polog za preuzimanje njegova poduzeća Agrocvita iz Ernestinova.

Nepravomoćna je to presuda Trgovačkog suda u Varaždinu kojom je završena prva etapa pravosudne trakavice.

Sporni posao dogodio se prije devet godina, a u međuvremenu su propale i đurđevačka i Cvitanovićeva tvrtka. Protiv bivšeg direktora Nature vodi se kazneni postupak zbog zloporaba, a zanimljivo je kako optužnicom nije obuhvaćeno tih 500.000 kuna
Kad je prije osam godina policija upala u Naturu istražujući malverzacije bivšeg direktora Željka Blažoka, u toj priči počelo se spominjati i ime poznate nogometne zvijezde. Kako se tada pričalo, Natura je Cvitanoviću isplatila 500.000 kuna kao polog za kupnju poduzeća Agrocvita, odnosno mlina u Ernestinovu, ali posao nikad nije zaključen. Direktor je bio uhićen, a đurđevačka tvrtka vrlo brzo završila u stečaju. Stečajni upravitelj Natre Agro odlučio je prije par godina Cvitanovića tužiti za taj iznos, ali Trgovački sud odbacio je tužbu uz zanimljivo objašnjenje.

Iz iskaza bivšeg direktora Nature Agro Željka Blažoka i direktora za opće i pravne poslove Vladimira Dobravca, proizlazi kako je upravo “Dobravec sastavio tekst tog predugovora kojeg su potom potpisali Blažok te Igor i Marija Cvitanović”. No, Natura Cvitanovićima nije isplatila cijeli ugovoreni iznos od tri milijuna kuna jer nije dobila kredit, već je samo djelomično isplatila ugovorenu cijenu, i to predujam u iznosu od 500.000 kuna.

Igor i tadašnja supruga Marija Cvitanović pozivali su Blažoka da, sukladno tom predugovoru, “u rokovima određenim u članku 2. izvrše isplatu razlike do pune ugovorene cijene od tri milijuna kuna”. No, on to nije učinio, već je samo “obećavao da će to učiniti i time održavao u zabludi tužene da će u cijelosti isplatiti ugovoreni iznos”. Natura se prema tom ugovoru obvezala Cvitanovićima platiti cijeli iznos u više obroka najkasnije do kraja lipnja 2011. godine. 

Kako je sud došao do toga da Cvitanovići Naturi Agro ne moraju vratiti pola milijuna kuna? To je pitanje zanimljivo iz jednostavne činjenice – Natura nikad nije preuzela Cvitanovićevu tvrtku.

- S obzirom na to da tuženici nisu ostvarili i postigli ugovorenu cijenu o prijenosu poslovnih udjela u iznosu od tri milijuna kuna, krivnjom direktora Nature koji je zaključio predugovor o prijenosu poslovnog udjela premda nije osigurao novac, time je u trenutku zaključenja Predugovora nastala i dospjela šteta tuženicima minimalno u iznosu od 500.000 kuna. Ugovorena cijena iznosila je tri milijuna kuna i to su tuženici mogli ostvariti da je Natura osigurala novac u visini ugovorene cijene koju je direktor sam ugovarao s tuženicima, zbog čega je neosnovan prigovor Nature u stečaju da ta tražbina nije dospjela – navodi se u presudi Trgovačkog suda.

Zato su tražbine presudom Trgovačkog suda jednostavno prebijene. Cvitanović je od Nature potraživao pola milijuna, koliko i Natura od njega. No, štos u cijeloj priči je taj da je Cvitanović ipak dobio taj novac, a Natura nije dobila ni kvadrat njegova mlina u Ernestinovu. Na koncu, obje su tvrtke propale, a Blažoku traje suđenje za gospodarske malverzacije dok je bio na čelu Nature Agro. Za tih pola milijuna kuna tužitelji bivšeg direktora  nisu teretili.

>>> Pogledajte kako je bilo na predstavljanju Igora Cvitanovića kao novog trenera Istre

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije